Zonnepanelen en thuisbatterijen in cijfers – de situatie in Vlaanderen in 2020

Ook afgelopen jaar, in 2020, kwam er weer een recordaantal zonnepaneleninstallaties bij in Vlaanderen. Daar zijn we bij Luminus heel blij om. Het is immers onze doelstelling om de Belgische inwoners en bedrijven te voorzien van meer en meer groene energie én van de mogelijkheid om die zelf te produceren. Zo staan we samen alweer een stapje verder in de energietransitie!

We duiken samen met jou in de cijfers van de afgelopen jaren, die aantonen dat zonne-energie nog steeds dé snelste weg is naar zelfgeproduceerde, voordelige en groene elektriciteit.

Nog nooit zoveel zonnepanelen geïnstalleerd als in 2020

Het afgelopen jaar werd bestempeld als crisisjaar, maar dat geldt absoluut niet voor de installatie van zonnepanelen. Tussen januari en begin december 2020 registreerde Vlaams netbeheerder Fluvius 91.458 nieuwe zonnepaneleninstallaties met een totaal omvormervermogen van 403 megawatt. Dat is een groei van 43% ten opzichte van 2019, toen er 61.184 installaties werden geplaatst.

Vandaag zijn er meer dan 500.000 zonnepanelen in Vlaanderen

In oktober 2020 rondde Vlaanderen de kaap van 500.000. Een half miljoen zonnepaneleninstallaties zorgden toen voor een geïnstalleerd vermogen van 3.594,80 megawatt, en dat getal blijft groeien. De inwoners van provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen en West-Vlaanderen investeerden in totaal in het grootste aantal zonnepanelen.

Alle aanvragers van de batterijpremie zijn eigenaars van zonnepanelen

Nog tot eind 2021 kunnen Vlamingen een premie aanvragen voor de installatie van een thuisbatterij. Die zorgt ervoor dat je tijdelijke overproductie van je zonnepanelen niet wegvloeit naar het net, maar op een later tijdstip kan hergebruiken voor je woning. Bijvoorbeeld ’s nachts of op piekmomenten. Zo wordt het rendement van een zonnepaneleninstallatie in een vingerknip groter.

Hier vraag je de premie aan voor een batterij voor zelf opgewekte energie

  • Hoewel de aantallen relatief klein blijven, steeg het vorig jaar aanzienlijk, van 29 batterijen in 2019 naar 116 in 2020. Dat getal zal in 2021 wellicht nog sterker toenemen vanwege de invoering van het nettarief werkelijke afname voor nieuwe zonne-installaties.
  • Het gemiddelde premiebedrag bedroeg vorig jaar € 2210,46. Dat bedrag omvat ook de plaatsingskost voor de digitale meter, wanneer je die nog niet hebt.
  • De gemiddelde capaciteit van een batterijsysteem is 9 kWh.
  • Alle aanvragers van een batterijpremie zijn eigenaars van zonnepanelen.

Conclusie: zonnepanelen en thuisbatterijen blijven aan populariteit winnen 

Zelfs sinds de invoering van het nieuwe nettarief werkelijke afname in 2021, blijven zonnepanelen (al dan niet in combinatie met een thuisbatterij) een zinvolle investering. De zonnepanelensubsidie die de overheid als compensatie introduceerde, zorgt er mee voor dat de investeringskost binnen de perken blijft, terwijl je vanaf dag 1 bespaart op je energiekosten. Je eigen opgewekte groene energie is nog steeds de meest voordelige, zowel voor jouw gezin als voor het milieu.

Ook interessant voor jou