Zo maak je je tuin hittebestendig in de zomer

Als wij het te warm hebben, zoeken we even de schaduw op, of we wapenen ons met allerlei middeltjes tegen de hitte. Planten en bloemen kunnen dat natuurlijk niet. Daarom steek je best een handje toe op extreem warme dagen.

Extra veel water

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker ook in de (moes)tuin. Omdat de weerbulletins een hittegolf doorgaans enkele dagen van tevoren zien aankomen, heb je dus tijd genoeg om voorbereidingen te treffen. Het is eigenlijk heel simpel: geef je planten en bloemen extra veel water om de nakende periode van hitte en droogte zonder al te veel ‘dorst’ door de komen.

In de schaduw

Planten en bloemen in de volle grond kun je natuurlijk niet zomaar even gaan verplaatsen. Maar met potplanten doe je wat je wilt. Zoek daarom een schaduwrijk plaatsje voor hen waarop hoogstens één à twee uur per dag de zon schijnt. Heb je een kleine tuin of weinig schaduw? Zet je potplanten dan onder een parasol!

‘s Morgens vroeg en ’s avonds laat

Het is een volkswijsheid: planten en bloemen besproeien tijdens de (na)middag van een warme zomerdag komt praktisch op hetzelfde neer als ze bij de hoofdstengel doormidden knippen. Geef ze dus enkel ’s avonds water, als de zon bijna weg is. Als het erg dorstige planten zijn en je zelf een vroege vogel bent, kun je in de vroege ochtend een extra bewateringssessie inplannen. Potplanten hebben gelukkig het voordeel dat je ze rechtstreeks via de wortels kunt bewateren. Zet ze bijvoorbeeld in een schotel(tje) met water, en vul bijtijds bij.

Zorg voor een tuinoppas

Vertrek je tijdens de zomermaanden op vakantie en zal het huis er gedurende die periode verlaten bijliggen? Vraag aan je buur of een familielid om enkele kleine tuintaken uit te voeren, zoals je planten regelmatig water geven.

Gooi je serre open

Heb je een serre of kas in je (moes)tuin? Het is natuurlijk de bedoeling dat het warmer in de serre is dan erbuiten, maar te heet hoeft het nu ook weer niet te zijn. Zet daarom de ramen en deuren van de kas dag én nacht wagenwijd open, zodat er een goede luchtcirculatie ontstaat.

Een beschermend deklaagje

Wist je dat onkruidwerende middeltjes zoals houtsnippers of schors behalve tegen onkruid ook goed tegen extreme hitte helpen? Een deklaagje voorkomt immers verdamping, waardoor de planten en bloemen in de volle grond van uw tuin het water beter kunnen vasthouden.

Laat bemesting achterwege

En, last but not least: de zak met kunstmest laat u tijdens warme zomerdagen beter in de schuur. Meststoffen hebben immers de neiging de wateropname bij planten te hinderen.

Ook interessant voor jou