Zo krijg je vanaf 2021 een vergoeding voor elke geïnjecteerde kWh

Heb je een zonnepaneleninstallatie die dateert van na 1 januari 2021? Of heb je een oudere installatie maar koos je voor het nettarief werkelijke afname in plaats van het prosumententarief? Dan heb je de mogelijkheid om je overtollige energieproductie te ‘verkopen’ aan het elektriciteitsnet. Hoe dat zit? We leggen het uit.

Als je in Vlaanderen zonnepanelen laat plaatsen vanaf 1 januari 2021 en voor installaties ouder dan 15 jaar, val je automatisch onder het nettarief werkelijke afname, dat gebaseerd is op je effectieve gebruik van het elektriciteitsnet. Je moet een digitale meter hebben want enkel met een digitale meter kan je meten hoeveel elektriciteit je afneemt van en injecteert op het net. Maar ook als je zonnepaneleninstallatie dateert van voor 2021, kan je Fluvius zelf vragen om al over te stappen naar dit systeem.

Let op, zelf een digitale meter laten plaatsen is betalend. Eens je overschakelt bent, kan je niet meer terugkeren naar het oude systeem met prosumententarief. Voor Brussel en Wallonië bestaat het systeem met injectietarief (nog) niet.

Hier stap je via Fluvius over op het nettarief werkelijke afname. Let wel op: eenmaal gekozen voor het nieuwe nettarief, kan je niet meer terug naar het oude systeem met prosumententarief.  Zelf een digitale meter laten plaatsen is betalend. Voor Brussel en Wallonië bestaat het systeem met injectietarief (nog) niet.

Wat houdt het ‘verkopen van je geïnjecteerde energie’ juist in?

Binnen het nettarief werkelijke afname betaal je voor de energie die je effectief afneemt van het net, én voor het gebruik van dat net, ook wanneer je er energie op injecteert. Gelukkig kan je voor die injectie nu ook worden vergoed. Er wordt je dan aangeraden een energiecontract met injectievergoeding af te sluiten, om een financiële vergoeding te krijgen voor de overtollige energie die je terug op het net injecteert. Klinkt interessant, nietwaar? Wat dit juist inhoudt en welke vergoeding je kan krijgen, lees je hieronder. Ben je zelfstandige? Dan kun je in dit blogartikel terecht.

Kies voor een energiecontract met een vergoeding voor je geïnjecteerde energie. In dat geval word je vergoed voor de stroom die je opwekt maar niet meteen verbruikt. Je plaatst die stroom op het net, en ‘verkoopt’ die aan je energieleverancier.

Hoe dit werkt in de praktijk? Je digitale meter houdt automatisch je afname en je ‘input’ bij.

  • Voor elke kWh die je afneemt, betaal je voor de energie, de taksen en de netkosten.

    Voor elke kWh productieoverschot krijg je een vergoeding van je leverancier, tenminste als je een contract hebt waarin dit is voorzien, zoals Luminus Comfy Shine. Je ziet die compensatie terugkomen op je eindafrekening.

Je energiekosten verlagen door een deeltje te verkopen

Val je onder het nettarief werkelijke afname, dan verhoogt de terugverdientijd van je zonnepanelen ten opzichte van het vroegere prosumententarief. Tenzij je je energiekosten doet dalen en je gebruik van het elektriciteitsnet vermindert.

Wanneer je overtollige energie moet injecteren op het net om die er later weer af te nemen, kan dat nadelig zijn. Injectie- en verbruikstarieven zijn niet noodzakelijk hetzelfde, omdat je waarschijnlijk stroom op het net injecteert wanneer de energievraag minder is en de prijzen dus lager liggen. ’s Avonds en ’s winters is de energievraag hoger en de prijzen mogelijk ook.  

Dit doe je om je energiekosten te verlagen:

  • Ga voor zoveel mogelijk zelfconsumptie of ‘gelijktijdig verbruik’.

Je haalt het meeste voordeel uit je zonnepanelen wanneer je de stroom tijdelijk opslaat in een thuisbatterij of je elektriciteit meteen verbruikt wanneer je ze produceert. Dat kan door bijvoorbeeld je elektrische auto of fiets op te laden, je warmtepompboiler te verwarmen of je vaatwasser te gebruiken op piekproductiemomenten. Wanneer de zon schijnt, dus.

Hoe hoger je ‘percentage gelijktijdigheid’ tussen opwekken en verbruiken, hoe minder je gebruikmaakt van het elektriciteitsnet, hoe minder netkosten en taksen je betaalt.

Je bent prosument en valt onder het nettarief werkelijke afname? Ontdek onze groene injectietarieven

Naar de website

Ook interessant voor jou