Zo krijg je een vergoeding voor elke geïnjecteerde kWh

Wie zonnepanelen én een terugdraaiende teller heeft, betaalt het prosumententarief. Wie  zonnepanelen en een digitale meter heeft, valt onder het nettarief werkelijke afname. Zit je in die laatste groep, dan heb je de mogelijkheid om je overtollige energieproductie van je zonnepanelen te ‘verkopen’ aan het elektriciteitsnet. Een injectievergoeding, genaamd. Hoe zit dat juist?

Als je in Vlaanderen een zonnepaneleninstallatie hebt ouder dan 15 jaar óf je sinds 2021 zonnepanelen liet plaatsen, dan val je automatisch onder het nettarief werkelijke afname. Dat is een jaarlijkse netkost gebaseerd op je effectieve gebruik van het elektriciteitsnet. Produceer je als eigenaar van zonnepanelen op een bepaald moment meer elektriciteit dan je verbruikt, wordt die overtollige energie op het net geïnjecteerd en kun je worden vergoed. Uiterst interessant! Ben je zelfstandige? Dan kun je in dit blogartikel terecht.

Hoe gaat dat ‘verkopen van je geïnjecteerde energie’ juist?

Om te kunnen genieten van een injectievergoeding, heb je het volgende nodig: een zonnepaneleninstallatie, gecombineerd met een digitale meter, geplaatst in Vlaanderen of Brussel én een energiecontract dat beschikt over een vergoeding voor geïnjecteerde stroom (= ook wel teruglevercontract genoemd). 

Hoe dit werkt in de praktijk? Met een digitale meter kan men nauwkeurig nagaan hoeveel elektriciteit je precies afneemt en weer op het net injecteert. Het houdt automatisch je afname en je injectie bij. Voor elke kWh die je afneemt, betaal je voor de energie, de taksen en de netkosten. Voor elke kWh productieoverschot krijg je een vergoeding van je leverancier. Je ziet die compensatie terugkomen op je jaarafrekening.

Heb je nog geen digitale meter? Fluvius komt wellicht binnenkort bij je langs voor de omschakeling (hier check je hun planning) óf je vraagt hen gewoon zelf om al over te stappen. Die laatste optie is tegen betaling, een digitale meter laten plaatsen is betalend en eens je overschakelt, kan je niet meer terug naar het oude systeem met prosumententarief. Voor Brussel en Wallonië bestaat het systeem met injectietarief (nog) niet.

Opgelet: niet elk stroomcontract beschikt automatisch over een vergoeding voor injectie. Dit vraag je best na bij je energieleverancier. Luminus-klanten hebben geluk, want al hun stroomcontracten zijn terugleveringscontracten, waarmee je automatisch van de injectievergoeding geniet. Bekijk hier de contracten.  

Je energiekosten verlagen door een deeltje te verkopen óf door je zelfverbruik drastisch te verhogen

  • Ga voor zoveel mogelijk zelfconsumptie of ‘gelijktijdig verbruik’.

Je haalt het meeste voordeel uit je zonnepanelen wanneer je de stroom tijdelijk opslaat in een thuisbatterij of je elektriciteit meteen verbruikt wanneer je ze produceert. Dat kan door bijvoorbeeld je elektrische auto of fiets op te laden, je warmtepompboiler te verwarmen of je vaatwasser te gebruiken op piekproductiemomenten. Wanneer de zon schijnt, dus.

Hoe hoger je ‘percentage gelijktijdigheid’ tussen opwekken en verbruiken, hoe minder je gebruikmaakt van het elektriciteitsnet, hoe minder netkosten en taksen je betaalt.

Ook interessant voor jou