Zo hou je je meterstanden en verbruik slim in de gaten

Heb je al een digitale meter voor elektriciteit en gas? Dan heb je de ideale basis voor energiemonitoring. Je kan er namelijk allerlei slimme apps op installeren en je energieverbruik zo goed in de gaten houden. Zo weet je met duidelijke cijfers waar je kunt besparen.

Tip 1. Maak een account aan op het energieportaal van Fluvius

Fluvius is de netbeheerder voor Vlaanderen. Hij brengt elektriciteit en gas via kabels en leidingen tot bij je thuis. Ook verzorgt hij de jaarlijkse meteropname. Fluvius bewaart ook je verbruiksgegevens voor elektriciteit en gas op een beveiligde energieportaal. Die gegevens worden dagelijks bijgewerkt zodat je altijd de laatste stand van zaken hebt. Je ziet precies wat je per dag hebt verbruikt, en als je zonnepanelen hebt, ook hoeveel je hebt geproduceerd. 

Registreren doe je op het energieportaal van Fluvius (houd je eID en kaartlezer of itsme bij de hand). Je krijgt dan de gegevens van je digitale meters omgezet in verbruiksgrafieken. Zowel voor gas als voor dag- en nachtverbruik van elektriciteit en voor de injectie van zonne-energie.

Lees ook ons artikel: Wegwijs op de energiemarkt met ons grote energie-ABC

Tip 2. Koppel slimme toepassingen aan je digitale meter

Op je digitale elektriciteitsmeter zitten zogeheten gebruikerspoorten. Daarop sluit je je eigen ‘slimme’ toepassingen aan, bijvoorbeeld een energie-app op je smartphone of een slimme thermostaat. Zo kun je je energieverbruik beter monitoren en onnodig verbruik vermijden. Zo’n energie-app vertelt je welke apparaten veel energie vragen of welke toestellen niet (meer) energiezuinig werken. Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuw en energiezuinig alternatief.

Tip 3. Hou het rendement van je zonnepanelen in de gaten

Heb je zonnepanelen? Dan heb je inmiddels of krijg je binnenkort een digitale meter. Je komt zowel via een specifieke monitoring oplossing als via het energieportaal van Fluvius de productie én injectie per dag te weten. Het grote voordeel van een energiemonitoringsoplossing, zoals EnergyControl Monitor, is het feit dat je realtime-inzicht krijgt in je productie en injectie. Hierdoor kun je je verbruik er à la minute op afstemmen.

Tip 4. Kies voor een slimme thermostaat

Een van de manieren om je verbruik drastisch te verminderen, is de slimme thermostaat. Hij regelt de temperatuur volgens je aanwezigheid en afwezigheid. Als je je afvraagt of dat voor een lager verbruik zorgt: uit onderzoek met de slimme thermostaat tado° blijkt dat je zo tot 31% minder verbruikt. Zo gaat je teller minder snel vooruit en bespaar je zonder aan comfort in te boeten.

Ook interessant voor jou