­Zo gaan de Belgen om met hun verbruik in een uitzonderlijke energiemarkt

Zijn de Belgen zich bewust van de uitzonderlijke situatie in de energiemarkt? Geïnformeerd is men absoluut, maar ze onderschatten de reikwijdte van het probleem en de impact op hun persoonlijk verbruik. Dat blijkt uit de studie die Luminus samen met Ipsos en Sia Partners op nationaal niveau lanceerde. Tijdens de laatste week van augustus bevroegen we 2.000 Belgen over dit topic. Daaruit kwamen heel wat bezorgdheden, maar tegelijkertijd ook veel besparingspotentieel naar boven.

Bezorgdheid om de hoge energieprijzen

De bewegingen op de energiemarkt laten vrijwel niemand onberoerd: 92% van de Belgen geeft aan zich zorgen te maken over de evolutie van de prijzen. De nakende wintermaanden zullen het er niet gemakkelijker op maken, aangezien het energieverbruik dan gewoonlijk de lucht in schiet. Verderop in het artikel maak je kennis met de meest impactvolle bespaartips.

Het verbruik onder het vergrootglas

De beste tactiek om te ontsnappen aan een hoge rekening is je eigen verbruik onder de loep nemen. Zo ontdek je waar de pijnpunten en, vooral, de besparingsmogelijkhedenzitten. Liefst 85% van de Belgen zegt op de hoogte te zijn van de verschillende manieren om hun energieverbruik te meten, maar slechts 19% geeft zijn meterstanden maandelijks in via de klantenzones van de leverancier. Dat is nochtans de beste manier om een beeld te krijgen van je toekomstige afrekening en hoe hoog je voorschot zou moeten zijn.

Gemiddeld werden de voorschotten voor gas en elektriciteit met € 50 tot € 100 opgetrokken, maar dat is niet per se een slechte zaak. Het is allicht vervelend dat je maandelijks een hoger bedrag moet betalen, maar aan het einde van de rit levert het je meer controle: je spreidt de stijgende energiekosten en komt bij de afrekening niet voor onaangename verrassingen te staan.

Ruim de helft van de Belgen heeft die boodschap goed begrepen:

  • 42% heeft zijn voorschot al verhoogd
  • 13% is van plan zijn voorschot binnenkort te verhogen

Wie, net als 58% van de Belgen, tot op heden nog geen actie ondernam leert in dit artikel met bijbehorende video meer over het belang van een ideaal voorschotbedrag voor je energie. Luminus-klanten passen dit eenvoudig zelf aan in hun My Luminus-klantenzone.

Besparen doet men zo

De afgelopen 24 maanden is de Belg massaal beginnen besparen: 80% van de Belgen heeft zijn verbruiksgewoonten aangepast of actie ondernomen om efficiënter met energie om te gaan. Een goede zaak, al is er nog veel groeimarge.

De meeste besparingsmethoden draaien rond elektriciteit, terwijl slechts 18% van de Belgen met elektriciteit verwarmt (tegenover 58% met gasverwarming). De meest genomen acties (licht consistent uitdoen, 65%) staan haaks op de meest impactvolle bespaarmethoden. Met de winter in aantocht wordt het dus belangrijk om ook je gasverbruik terug te schroeven.

Investeren in energie-efficiëntie

Ongeveer een vierde van de Belgen investeerde al in extra maatregelen om efficiënter om te springen met hun energieverbruik.

Bovendien is 20% van de Belgen van plan om zich het komende jaar aan te sluiten bij deze groep. Ook bij hen blijken zonnepanelen de favoriete slimme investering om onafhankelijker te worden van de energiemarkt. Hiermee geniet men een aanzienlijke winst op hun stroomverbruik, terwijl effectieve maatregelen die het gasverbruik verlagen minder top of mind blijken. Slechts 3% van de Belgen overweegt bijvoorbeeld te investeren in een betere isolatie van hun woning. En wist je dat je met een goed onderhouden gasketel tot € 700 per jaar bespaart?

Gericht actie ondernemen voor de grootste impact

Het is duidelijk: de Belg wil actie ondernemen, maar door een gebrek aan kennis worden niet altijd de juiste keuzes gemaakt. Maatregelen met de grootste impact worden slechts door de helft van de bevraagden toegepast, waaronder minder water verbruiken (50%) en het verlagen van de thermostaat tot 19 graden (47%). Daarom zette Luminus de meest impactvolle bespaartips, die écht het verschil maken, nog eens op een rijtje.

Op ons bespaarplatform vind je niet alleen concrete bespaartips die je jaarlijks tot honderden euro doen besparen, maar ook een online tool die in kaart brengt welke maatregelen in joúw geval het meest aangeraden zijn. Na 10 gerichte vragen over je woning en verbruik, geniet je persoonlijk advies.