Zelfstandige? Zó zit het met zonnepanelen in 2023 in Vlaanderen

Als je eraan denkt om zonnepanelen te installeren, dan heb je vast al gemerkt dat 2022 een populair jaar was om dat te doen. Maar hoe bepaalde die tendens de situatie in 2023? En hoe zit dat voor jou als ondernemer? Lees verder voor een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten, steunmaatregelen en veranderingen in 2023 en bereken je mogelijke besparing.

Zonnepanelen in België

De investeringsaftrek daalt

Dankzij de investeringsaftrek kunnen ondernemers de kostprijs van hun zonnepanelen gespreid aftrekken van hun personen- of vennootschapsbelasting. Zo wordt de hele investering in groene energie een stuk goedkoper. Voor energiebesparende investeringen gerealiseerd tussen 12 maart 2020 en 31 december 2022 werd het compensatiepercentage opgetrokken tot 25%. Dit jaar zakt de investeringsaftrek weer naar 8%.

Zonnepanelen in Vlaanderen

Het nettarief werkelijke afname

Wordt jouw analoge meter dit jaar vervangen door een digitale? Als zonnepaneleneigenaar val je vanaf dat moment automatisch onder het nettarief werkelijke afname, en niet meer onder het prosumententarief. Voor ondernemingen en zelfstandigen is dat interessant, want die verbruiken hun zonne-energie grotendeels overdag, op het moment dat ze wordt opgewekt.

Om het financiële verlies van de terugdraaiende teller te compenseren en te benadrukken dat zonnepanelen rendabel blijven, geniet je van enkele steunmaatregelen.

De steunmaatregelen voor zonnepanelen

1.    De investeringspremie

De eenmalige investeringspremie vergoedt nieuwe zonnepaneleneigenaars voor het verlies van de terugdraaiende teller. Ondernemers die hun installatie in gebruik nemen tussen 1 januari 2021 en 31 december 2023 komen in aanmerking, als de panelen aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De installatie werd in gebruik genomen voor 1 januari 2021.
  • Het gaat niet om een uitbreiding van een bestaande installatie, maar om een nieuwe installatie die ook geen deel uitmaakt van een nieuwbouw- of renovatieproject.
  • Het omvormervermogen van de installatie is maximaal 10 kVa.
  • De panelen werden door een aannemer geïnstalleerd. 
  • Je bouwaanvraag dateert van voor 2014.

Het bedrag dat je ontvangt, is afhankelijk van het jaar van de installatie en van het omvormervermogen, maar kan oplopen tot wel € 750 (of 40% van je investeringskosten).

  • Zorg dat je er snel bij bent, want de premie daalt jaar na jaar. In 2024 verdwijnt de subsidie. 

2.    De retroactieve investeringspremie

Voor ondernemers met een oudere installatie, in dienst genomen tussen 1 januari 2006 en 31 december 2020, is er de retroactieve investeringspremie. Die moet je ten laatste zes maanden na de plaatsing van je digitale meter aanvragen bij netbeheerder Fluvius.

3.    De injectievergoeding voor overtollige energie

Op piekproductiemomenten wekken je zonnepanelen vaak meer energie op dan je zaak kan verbruiken. Heb je een terugleveringscontract? Dan word je automatisch vergoed voor de overtollige stroom die je teruggeeft aan het net. Bij Luminus zit je altijd goed: al onze energiecontracten zijn voorzien op injectievergoeding.

Stel: je zonnepanelen produceren voldoende energie om een deel te ‘verkopen’ aan het net, maar een paar uur later heb je die stroom weer nodig. Dan kan je hem gewoon ‘terugkopen’, al kost dat iets meer dan je ervoor kreeg door de belasting en distributiekosten die er weer bij komen. Zelfverbruik is altijd het voordeligst en omdat je de piekzonuren toch op het werk doorbrengt, mag je er zeker van zijn dat de installatie op het dak van je bedrijf zal renderen. Zo verkort je ook de terugverdientijd.

4.    Het capaciteitstarief

Sinds 1 januari 2023 berekent de Vlaamse distributienetbeheerder onze elektriciteitskosten op een andere manier: onder het capaciteitstarief bepalen je gebruikspieken de rekening. Je verbruik spreiden, is dus de boodschap, al is dat voor bedrijven en zelfstandigen minder evident. Je bent immers afhankelijk van de dagindeling van je zaak. Toch bieden zonnepanelen hier het voordeel dat je de opgewekte energie meteen kan gebruiken om je bedrijf van stroom te voorzien.

Zonnepanelen in Wallonië

Twee tariefkeuzes

Hoewel steeds meer premies worden afgeschaft, biedt Wallonië wel het voordeel dat zonnepaneleneigenaars onder het prosumententarief kunnen kiezen welke formule voor hen het meeste voordeel oplevert

  • Capaciteitstarief

Je betaalt een jaarlijks bedrag afhankelijk van de grootte van je omvormer (in kWh).

  • Proportioneel tarief

Voor het proportioneel tarief heb je een dubbele meter nodig die registreert hoeveel je bedrijf verbruikt en hoeveel zonnestroom je in het net injecteert. Waalse ondernemers genieten daarbij nog van de terugdraaiende teller. Je betaalt alleen het nettosaldo van de energie die je van het net haalt plus het prosumententarief: de vergoeding voor het gebruik van het distributienet.

  • Voor residentiële gebruikers financiert de Waalse regering het prosumententarief (de kost van het gebruik van het distributienet), maar zonnepanelen die voor professionele doeleinden worden gebruikt, vallen helaas buiten deze steunmaatregel.
  • De installatie van de dubbele meter wordt wel vergoed. Tot 31 december 2023 keren de distributienetbeheerders een premie uit van € 152.

Zonnepanelen in Brussel

Digitale meters

Brussel legt zich ondertussen ook toe op de installatie van digitale meters die bijhouden hoeveel stroom je bedrijf van het net afneemt en injecteert. Helaas heb je bij de plaatsing van zo’n bidirectionele meter niet het voordeel van de terugdraaiende teller.

Groenestroomcertificaten

Tenminste 10 jaar lang ontvangen Brusselse zelfstandigen groenestroomcertificaten voor de zonnepanelen op het dak van hun bedrijf. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt daardoor het laagst van alle gewesten: op ongeveer 7jaar tijd heb je de investering er al uitgehaald. Het aantal certificaten dat je ontvangt, is afhankelijk van de vermogensklasse van de installatie.

  • Ook kan je in Brussel kiezen voor een gratis zonnepaneleninstallatie in ruil voor de opbrengst van je groenestroomcertificaten, al is dat op lange termijn minder voordelig. Je installatie heb je na enkele jaren al terugverdiend, terwijl groenestroomcertificaten daarna nog blijven opbrengen

De energiemarkt is continu in beweging, maar zonnepanelen zijn er niet minder voordelig op geworden. Met de steunmaatregelen van de gewesten kan jij ook in 2023 je zaak van groene stroom voorzien.