Privé

Een woning kopen? Kijk verder dan de EPC-score!

Op zoek naar een nieuwe woonst? Hoe meer positieve kenmerken je van je lijstje kan aanvinken, hoe beter! Vergeet zeker niet een lage EPC-waarde op te schrijven bij de must haves. Want een lage EPC-waarde betekent dat je nieuwe woning energiezuinig is. Maar natuurlijk zit er veel meer achter dat lage of hoge cijfer!

Het ABC van het EPC

EPC staat voor energieprestatiecertificaat. Dat is een document waarop je in één oogopslag kunt aflezen hoe energiezuinig een huis is. Of net niet. De EPC-waarde drukt dus met andere woorden het energieverbruik uit. Op het document vind je een kengetal, van 0 tot 700. Hoe lager het cijfer, hoe energiezuiniger en omgekeerd.

Maar ook op de kleurenbalk kun je perfect zien of een huis energieverslindend is. Groen wijst op een goede score, rood betekent dat er nog wat werk aan de winkel is. Dat laatste is vaak het geval bij heel oude huizen, waarbij de EPC-waarde soms zelfs boven 700 kan liggen. Een goed geïsoleerde nieuwbouw daarentegen heeft een waarde van gemiddeld 100 tot 250.

Wie een woning verkoopt, is verplicht om het document voor te leggen aan potentiële kopers. Vraag er dus naar als je een woning bezoekt.

ABC van EPC

Wat is een goede EPC-score?

Hoe goed of slecht de EPC-score van een woonst is, hangt af van verschillende factoren. Om hier een concreet antwoord op te kunnen geven moet je eerst weten om wat voor type woning en bebouwing het gaat, hoe oud een woning is… Bovendien is het altijd handig als je kan vergelijken met gelijkaardige woningen uit de buurt. En daar bestaat natuurlijk een tool voor!

Op deze website kan je de EPC-waarde van een woning of appartement vergelijken met het gemiddelde in jouw gemeente, provincie en andere woningen in Vlaanderen.

Aan de slag met een lage EPC-waarde

Met de EPC-waarde kun je dus maar best rekening houden bij het kopen van een huis. Niet alleen om je steentje bij te dragen aan onze planeet, maar ook voor je portemonnee.

Is je oog toch gevallen op een huis met een hoge waarde? Geen zorgen. Op het document geeft een onafhankelijke expert altijd enkele concrete adviezen om de woning energiezuiniger te maken. En wij geven je alvast onze tips mee.

  1. Een slecht geïsoleerd dak laat heel veel warmte ontsnappen. Daarom is het belangrijk je dak goed te isoleren. Je kunt het perfect zelf doen en het kost je geen stukken van mensen. Met een goed dak kun je de EPC-waarde met maar liefst 50% laten dalen.
  2. Ramen en deuren met enkele beglazing doen de EPC-waarde omhoog schieten. Dubbel glas kan zorgen voor een daling van zo’n 20%.
  3. Vintage is helemaal in. Maar niet als het op de verwarmingsketel aankomt. Vervang de oude ketel door een nieuwe en je waarde zal dalen met zo’n 20%.
  4. Ook door de buitenmuren van een huis kan heel wat warmte ontsnappen. Met een goede isolatie is dat verleden tijd. En de EPC-waarde kan dalen met maar liefst 30%.
  5. Heb je bovenstaande maatregelen al genomen? Dan kun je nog altijd kiezen voor zonnepanelen, een zonneboiler of vloerisolatie. Ze doen de EPC-waarde niet zo drastisch dalen, maar alle kleine beetjes helpen.

Heb je de knoop doorgehakt? Lees hier hoe je verhuizen nog eenvoudiger maakt.Ga naar www.luminus.be