Welke energiepremies bestaan er in Vlaanderen?

Vlaanderen voorziet verschillende financiële tegemoetkomingen als je investeert in energiebesparende maatregelen. In de loop der jaren werden die ingrijpend hervormd en veranderd. Tijd voor een update dus: alle energiepremies anno 2022.

Het doel van de talrijke energiepremies is duidelijk: eigenaars van woningen in staat stellen om ingrepen uit te voeren die de energieprestaties van hun pand verbeteren. Er bestaan vandaag heel wat lokale, regionale en federale premies. Hier ontdek je welke bonussen er bestaan in Vlaanderen en hoe je ze kan aanvragen.

Individuele energiepremies voor bestaande woningen

Via de netbeheerder geeft de Vlaamse overheid subsidies om energiebesparende maatregelen aan te moedigen. De werken moeten dan wel door een erkend aannemer uitgevoerd worden. De isolatiepremies gelden voor woningen in het Vlaams Gewest die voor 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet. Voor de andere premies is er iets meer marge: om een premie te ontvangen voor je zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler of zonnepanelen, moet je woning voor 1 januari 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet.

De laatste jaren is het premiestelsel erg veranderd. Enkele isolatiepremiebedragen werden verlaagd, de vereisten voor beglazing werden strenger en enkele premies kunnen nu meermaals aangevraagd worden. De premie voor de plaatsing van een warmtepompboiler en warmtepomp kan je om de 10 jaar aanvragen, die voor de zonneboiler kan je om de 15 jaar aanvragen. 

Een overzicht: 

Dakisolatie of zoldervloerisolatie
Muurisolatie aan de binnenzijde
Vloerisolatie of kelderisolatie
Ramen en deuren
Zonneboiler

Warmtepompboiler voor sanitair water

Een elektrische weerstandsverwarming met nachttarief wordt vervangen door een warmtepomp. De premies voor warmtepompen worden verdubbeld in volgende gevallen (niet cumuleerbaar):

 • Een elektrische weerstandsverwarming met nachttarief wordt vervangen door een warmtepomp.
 • De woning ligt in een gebied zonder aardgasnet.

Investeer je bij de installatie van je warmtepomp, elektrische boiler of accumulatieverwarming ook in apparatuur die de elektrische warmte stuurt? Dan kan je ook daar een premie voor aanvragen. Voor deze premie ‘Sturing elektrische warmte woongebouwen 2022’ moet de uitvoering en facturatie van de werken plaatsvinden in 2021 of 2022. Je ontvangt maximaal 400 euro of 50% van het factuurbedrag.

Meer info over de premies van de netbeheerder vind je op de website www.vlaanderen.be.

Totaalrenovatiebonus (BENO-pass)

Met de totaalrenovatiebonus wil de regering mensen overtuigen om hun woning volledig te renoveren. Het is immers jammer om warmteverliezen tegen te gaan met dakisolatie, terwijl er op hetzelfde moment warmte verloren gaat langs niet-geïsoleerde muren.

Als je over een periode van vijf jaar investeert in ten minste drie van de onderstaande energiebesparende maatregelen kom je in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus.

Welke investeringen komen in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus in het Vlaams Gewest?

 • Isolatie van het dak en de zoldervloer, met een minimumoppervlakte van 30 m²
 • Isolatie van de muren (binnen- en buitengevel of isolatie van de spouwmuren), met een minimumoppervlakte van 30 m²
 • Isolatie van vloeren en plafonds, met een minimum van 30 m²
 • Vervangen van ramen en schrijnwerk, met een minimum van 5 m²
 • Warmtepomp plaatsen
 • Zonneboiler installeren
 • Ventilatiesysteem installeren

Hoeveel bedraagt de totaalrenovatiebonus in het Vlaams Gewest?

Het bedrag van de totaalrenovatiebonus hangt af van het aantal werken en de geïnvesteerde bedragen over een periode van vijf jaar:

Totaalrenovatie bonus vlaams gewest 2020

Voor beschermde afnemers, die recht hebben op de sociale maximumprijzen, wordt de totaalrenovatiebonus met 50 % verhoogd.

Meer info over de totaalrenovatiebonus vind je op de website van www.vlaanderen.be.

Extra premies voor sociaal beschermde afnemers

Voor een gedetailleerd overzicht verwijzen wij je door naar de pagina van de Vlaamse overheid. Samengevat zijn er voor deze doelgroep bijkomende premies voor:

 • Condensatieketels vanaf productlabel B.
 • Aparte isolatiepremies voor dak- en zoldervloerisolatie, spouwmuurisolatie en beglazing bovenop de hierboven opgelijste premies. Deze zijn enkel geldig voor private huurwoningen bewoond door kwetsbare gezinnen, en indien geplaatst door een projectpromotor.

De premies in dit artikel kan je nog aanvragen tot 30 juni 2022, daarna wordt het premiesysteem hervormd en vereenvoudigd. De premies van Fluvius voor isolatie en hernieuwbare energie vind je dan terug onder ‘Mijn Verbouwpremie’, die je online kan aanvragen vanaf 1 oktober 2022. De periode daartussen kunnen er tijdelijk geen premies worden aangevraagd. 

Lees ook ons artikel: Welke energiepremies bestaan er in Brussel?

Ook interessant voor jou