Welk type elektriciteitsmeter past het best bij jouw situatie?

Welk type elektriciteitsmeter is de beste keuze? Misschien dringt de vraag zich op omdat je nieuwbouw- of renovatieproject in de eindfase zit. Misschien ben je gewoon benieuwd hoe je kan besparen. Afhankelijk van je gewoonten kan de keuze voor de ene of de andere meter je jaarlijks tientallen euro’s opleveren. Ook andere factoren, zoals de aanwezigheid van zonnepanelen, hebben een invloed.

Heeft een enkelvoudige meter nog nut? Wat zijn de voordelen van een dubbele meter? Is een digitale meter enkel- of tweevoudig? Welke meter combineert het best met een zonnepaneleninstallatie? Dit artikel geeft een antwoord op al je vragen over elektriciteitsmeters.

Enkelvoudige meter

Een enkelvoudige meter heeft maar één teller en dus ook maar één tarief. De voordelen zijn:

 • Je hoeft geen rekening te houden met wat je wanneer doet. De wasmachine, de droogkast, de vaatwasser … Wanneer je veel of weinig verbruikt, heeft geen invloed op je factuur.
 • Het enkelvoudig tarief van je elektriciteitsleverancier ligt lager dan het dagtarief bij een dubbele meter.

Tweevoudige meter

Een tweevoudige, dubbele of dag/nachtmeter heeft twee tellers of registers. Tijdens weekdagen tussen 7u en 22u betaal je het dagtarief, tijdens het weekend en tussen 22u en 7u betaal je het nachttarief. Deze regeling geldt ook tijdens de feestdagen. In enkele gemeenten begint het nachttarief al om 21u. Vraag meer info bij je netbeheerder.

Een dubbele meter is interessant omdat:

 • Het nachttarief 30 tot 40 procent goedkoper is dan het tarief bij een enkelvoudige meter.
 • De distributiekosten tijdens de daluren goedkoper zijn.

Nachtmeter

Er bestaat ook een aparte meter voor nachtgebruik. De elektriciteitsprijs is hetzelfde als bij het nachttarief maar de distributiekosten liggen nog een stuk lager.

Je mag een nachtmeter uitsluitend gebruiken voor elektrische verwarming en accumulatieverwarming op een apart circuit. Voor de meeste huishoudens is dit dus niet van toepassing.

Digitale meter

Een digitale meter kan zowel werken met enkelvoudig tarief als met dag- en nachttarief. Een digitale meter kan wel niet terugdraaien zoals de analoge Ferrarismeter. Het grote voordeel is dat je jouw elektriciteitsverbruik nauwkeurig kunt opvolgen en daardoor maatregelen kan treffen om je verbruik te beïnvloeden.

Over de invoering van de digitale meter bestaat er voorlopig nog wat onduidelijkheid, alsook betreffende de regeling voor eigenaars met een zonnepaneleninstallatie. Lees er in dit blogartikel alles over.

Welke meter past het best bij jou?

Zelfs zonder rekening te houden met de digitale meter en de nachtmeter, is het niet eenvoudig om een duidelijke keuze naar voor te schuiven. Alles hangt af van je totale gebruik, wanneer je veel verbruikt, of je een nieuwe meter plaatst (bijvoorbeeld bij nieuwbouw) of een andere vervangt. Deze richtlijnen geven je alvast een leidraad:

 • Plaats een dubbele meter wanneer je energieverbruik tijdens de daluren 55% of meer bedraagt van je totale verbruik.
 • Heb je een tweevoudige meter, dan loont het niet (meer) de moeite om hem te vervangen wanneer je meer dan 30% verbruikt tijdens de daluren. Dit heeft te maken met de kostprijs en de plaatsingskosten van de nieuwe meter, en de ontwikkelingen omtrent de digitale meter.
 • Bij zonnepanelen is in veel gevallen de enkelvoudige meter een betere optie. Verder in dit artikel vind je een realistische berekening.
 • Hou rekening met alle factoren: de plaatsingskosten, de distributiekosten, de elektriciteitsprijs, je eigen gewoonten …

Ik heb zonnepanelen. Voor welk type elektriciteitsmeter kies ik?

Wanneer je zonnepanelen hebt, of een installatie gaat plaatsen, is een enkelvoudige meter meestal de beste optie. We tonen dit aan door middel van een praktisch voorbeeld:

Stel, je jaarlijkse opbrengst is 3.600 KWh, waarvan 2.600 KWh wordt opgewekt op weekdagen en 1.000 KWh tijdens het weekend. Het jaarlijks verbruik is 4.400 KWh.

 • Bij een enkelvoudige meter betekent dit dat je jaarlijks 800 KWh aan enkelvoudig tarief betaalt.
 • Bij een tweevoudige meter liggen de zaken iets ingewikkelder. Wanneer we ervan uitgaan dat je ongeveer de helft ’s nachts en tijdens het weekend verbruikt, komen we tot de volgende berekening:
  • Dagtarief: 2.200 KWh (verbruik) – 2.600 KWh (opbrengst weekdagen) = -400 KWh.
  • Nachttarief: 2.200 KWh (verbruik) – 1000 KWh (opbrengst weekenddagen) = 1.200 KWh.

CONCLUSIE: Bij een dubbele meter betaal je op jaarbasis 1.200 KWh aan nachttarief. Dit is een stuk duurder dan de prijs voor 800 KWh aan enkelvoudig tarief.

Een oplossing is om zo weinig mogelijk te verbruiken tijdens de daluren. Dit is echter onpraktisch en niet erg realistisch. Een zonnepaneleninstallatie kan je dus best koppelen aan een enkelvoudige meter.

 

Ook interessant voor jou