Waterlek: hoe voorkom je een overstroming?

Je staat op het punt te gaan werken of slapen en je ontdekt een waterlek. Da’s een van die ongelukkige momenten in het leven die niet enkel anderen overkomen. Eén ding is zeker: zulke pech komt nooit op het juiste moment! Wil je liever een overstroming voorkomen? Met de juiste reflexen en deze deskundige tips is dat kinderspel.

Verwarmen, koken, wassen …: onze huizen en appartementen tellen meer dan tien huishoudtoestellen die met water werken. Elke dag consumeren we gemiddeld 100 liter water per persoon. Dat maakt de kans op een waterlek natuurlijk relatief hoog!

Of je nu huurder of verhuurder bent, een waterlek is nooit leuk. Nog minder als je het druk hebt of met andere dingen bezig bent. Maar wat moet je dan doen als je kraan, radiator, spoeling, toilet of ketel gaat lekken?

Eerste reflex: sluit het water af

Prioriteit nummer één: de watertoevoer naar het defecte toestel afsluiten. Da’s vaak een kleine kraan of een klep in de buurt van je toestel. Als er geen is of als het systeem geblokkeerd is, moet je de algemene watertoevoer van je huis of appartement afsluiten.

Die ligt meestal in de buurt van je teller, maar soms vind je hem in de kelder, de garage, de keuken, de badkamer of het toilet. Je kan de toevoer vaak herkennen aan een rode kraan of klep.

Klaar? Dan moet je nu de situatie analyseren om te achterhalen waar de oorsprong van het lek is. Zelfs als je geen klusjesman of -vrouw bent, is het meestal genoeg om het apparaat in kwestie een paar minuten goed te bestuderen om te begrijpen waar het probleem vandaan komt.

Het lek verhelpen en op zoek gaan naar de oorsprong ervan

Een lekkende kraan, radiator, spoeling, toilet of ketel wordt dikwijls veroorzaakt door een slechte aansluiting tussen twee leidingen. Door ze zorgvuldig te demonteren en opnieuw in elkaar te zetten, kan je het probleem waarschijnlijk oplossen. Vooraleer je aan de slag gaat, doe je er goed aan een diep bord onder het lek te zetten. Dat kan de druppels water opvangen die toch nog ontsnappen.

Als het water alle richtingen opgaat, doe dan een handdoek of vod over het lek: ook dat kan een stuk van het water absorberen. Denk er ook aan papieren, voorwerpen of andere vochtgevoelige apparaten uit de buurt te leggen.

Als de oorsprong van het lek een mysterie blijft, geen paniek! Het lek kan zich ook bevinden ter hoogte van een verborgen binnenafdichting of hogerop in de leidingen. In dat geval schakel je best een kenner in.

Vraag hulp aan iemand die je kent, bel je bijstand of neem contact op met een erkende loodgieter

Een vriend, buur of je conciërge kan vast kijken naar de installatie en je helpen bij het vinden van een oplossing. Lukt dat niet, vertrouw dan niet zomaar op de eerste advertentie of referentie die je op het internet vindt! Er zijn nogal wat charlatans aan het werk als het op loodgieterij aankomt.

Controleer eerst de voorwaarden van je verzekering. Als je recht hebt op pechverhelping, dan komt er binnen de 24 uur na je oproep een technicus bij je langs, 7 dagen op 7. Als dat niet het geval is, vraag dan om je door te verwijzen naar een loodgieter van hun netwerk of vraag vrienden en familie of zij iemand kennen die betrouwbaar is.

Houd met verschillende zaken rekening: zorg ervoor dat er iemand met kennis van zaken aanwezig is als de professional langs komt. Zo vermijd je misbruik. Tip nummer twee: vraag altijd een nauwkeurige offerte na de diagnose. En vraag ook altijd een ondertekende factuur, zodat je een bewijs hebt in geval van geschillen.

Voorkomen van toekomstige onverwachte schade met een sensor of een bijstandsverzekering

Is je waterlek opgelost? Om een nieuwe overstroming te voorkomen, zijn er verschillende oplossingen voorhanden zoals lekdetectoren en -sensoren. Sommige merken hebben zelfs een app die je direct op je smartphone waarschuwt als er een probleem is.

Wil je nog meer gemoedsrust, overweeg dan om je in te schrijven op een bijstandsverzekering zoals Luminus Woning Pechverhelping, in samenwerking met AXA Assistance. Voor slechts 7,95 euro per maand garandeert deze service je 24/7 de tussenkomst van een erkende technicus binnen de 24 uur na je oproep. Goed nieuws: als je je nu aanmeldt, zijn de eerste maand gratis. Profiteer van dit aanbod!

Download hier de informatiefiche en neem dit aandachtig door voordat je je inschrijft op Woning Pechverhelping. Je vindt alle informatie ook steeds terug in de Algemene voorwaarden Woning Pechverhelping en bij AXA Assistance.

Luminus Woning Pechverhelping is een verzekeringsovereenkomst van Axa, een Belgische verzekeringsmaatschappij, met een looptijd van één jaar, die stilzwijgend wordt verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar behoudens opzegging uiterlijk 3 maanden voor de vervaldag. Het Belgische recht is van toepassing

Ook interessant voor jou