Wat zijn dynamische tarieven en zijn ze interessant voor mij als zelfstandig ondernemer?

In 2021 werden nieuwe contracttypes geïntroduceerd die gezinnen en kmo’s de mogelijkheid geven om goedkopere verbruiksgewoonten te creëren. Toch waarschuwt de CREG voor deze nieuwe contracttypes met een dynamische prijs omdat ze een nauwkeurige opvolging vragen. Vandaag biedt ook Luminus de dynamische tariefformules aan. We leggen je graag uit wat ze inhouden.

 Wat zijn dynamische tarieven?

Op dit moment is een dynamisch elektriciteitstarief alleen mogelijk in Vlaanderen, maar omdat de tarieven er komen op vraag van Europa, zullen ze op termijn algemeen ingevoerd worden.

Als je intekent op een energiecontract met dynamische prijzen, wisselt het tarief dat je betaalt voor elektriciteit elk uur van de dag, op basis van de vraag en het aanbod op de Belgische energiebeurs. In de praktijk wil dat zeggen dat je dagelijks de uurtarieven van de volgende dag kan raadplegen en je verbruik daarop kan afstemmen.

  • Met een dynamisch energiecontract heb je de mogelijkheid om je verbruik te verplaatsen naar de ‘goedkoopste momenten’. Die voordelige tijdstippen vallen buiten de piekmomenten.
  • Daardoor verbruik je dus ook vooral elektriciteit afkomstig van hernieuwbare energiebronnen en beperk je jouw persoonlijke CO2-uitstoot.
  • Zo kan je uitzonderlijke prijspieken vermijden, want die worden de dag op voorhand al bekendgemaakt.
  • Wanneer je een dynamisch energiecontract hebt, volgt ook je eventuele energie-injectie de marktprijzen.

Een dynamisch energietarief kan dus een enorm verschil maken voor je verbruikskosten. Met Luminus Dynamic Pro ben je zeker van een mooie besparing.

Kom ik in aanmerking voor een dynamisch tarief?

Er zijn een aantal voorwaarden om voor een dynamisch tarief in aanmerking te komen:

  • Je woont in Vlaanderen of Brussel.
  • Je beschikt over een digitale meter en schakelt over naar SMR3.
  • Je bent bereid om je energieverbruik op de voet te volgen.
  • Je hebt de mogelijkheid om je grootste energieverbruikers flexibel in te plannen (zoals het opladen van je elektrische wagen of het opwarmen van je warmtepomp).

Wees ook waakzaam voor de invloed van het capaciteitstarief. Je elektriciteitsverbruik wordt tegenwoordig namelijk aangerekend op basis van je verbruikspieken in plaats van je daadwerkelijke afname. Het vraagt dus wat extra rekenwerk om je verbruik af te stemmen op zowel het dynamische tarief als het capaciteitstarief, maar op lange termijn ben je zeker van de beste besparing.

Lees ook ons artikel over het capaciteitstarief

Haal ik voordeel uit een energiecontract met dynamische tarieven?

Een energiecontract met dynamische tarieven zal zeker niet voor iedereen even interessant zijn, dat is ook waar de CREG voor waarschuwt.

  • Je haalt alleen voordeel uit dynamische tarieven wanneer je een groot energieverbruik hebt. Bovendien moet je ook heel flexibel zijn in het plannen of verschuiven van dat energieverbruik.
  • De voordeligste momenten vallen doorgaans tussen 00u00 en 06u00. Als je toch overdag moet verbruiken, doe je dat best tussen 13u00 en 17u00.
  • Om een voordeel uit een dynamisch tarief te halen, moet je er behoorlijk intensief mee bezig zijn, tenzij je over een slimme sturingsoplossing beschikt die de schommelingen voor jou in de gaten houdt.

Wanneer er weinig afname is, kan de energieprijs negatief zijn. Maar omgekeerd kan de prijs, bijvoorbeeld ’s winters, heel hoog liggen. Zelfs hoger dan onder een vast tarief, omdat er onder een dynamisch energiecontract geen maximumprijs wordt vastgelegd.

Je haalt wel voordeel uit een dynamisch energietarief als:

  • Je een kmo of zelfstandig ondernemer bent met een groot verbruik dat je flexibel kan inplannen, bijvoorbeeld met een warmtepomp en een elektrische auto.
  • Je over zonnepanelen (en een thuisbatterij) beschikt, zodat je de stroomafname kan plannen wanneer die het goedkoopst is en je stroominjectie op de duurste momenten gebeurt.
  • Je haalt geen voordeel uit een dynamisch energietarief als:
  • Je een kmo of zelfstandige bent met een klein of gemiddeld verbruik dat je moeilijk kan inplannen op andere momenten.