Wat kan een circulaire economie betekenen voor mijn zaak?

Als ondernemer hoorde je vast al over het systeem van de circulaire economie. Omdat grondstoffen in de toekomst schaarser zullen worden, is het een streefdoel van heel wat regeringen en instanties om te evolueren naar een ‘kringloopeconomie’. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Maar wat betekent het concreet? En hoe verander je jouw zaak in een circulaire onderneming?

Wat is een circulaire economie?

Een circulaire economie – of kringloopeconomie – is een systeem waarin grondstoffen en producten, en zelfs afval, hun waarde behouden. Alles wordt na gebruik gerecycleerd, hersteld en opnieuw gebruikt, of als energiebron ingezet voor een andere onderneming.

De drie kernbegrippen zijn: reduce (verbruik zo weinig mogelijk grondstoffen), reuse (hergebruik zoveel mogelijk producten en onderdelen) en recycle (zet grondstoffen van producten opnieuw in). Dit staat in contrast met take, make en waste: de productielijn in een lineair systeem.

Naast die gesloten kringloop, waarin afval wordt gebruikt voor de creatie van een nieuw product, wordt een circulaire economie aangedreven door hernieuwbare energie en hebben de handelingen van individuen en organisaties een effect op de andere spelers in die economie.

Enkele concrete ideeën ter inspiratie

Het bovenstaande klinkt misschien wat vaag. Laat je inspireren door deze concrete voorbeelden van circulaire ondernemers:

Een circulaire economie uit zich op verschillende manieren. Zelfs chemiereuzen als BASF doen er aan mee.

Ze zetten bijvoorbeeld de stoom die vrijkomt bij één proces in als energiebron voor een ander proces. Anderzijds zijn er ook kleinere bedrijven die compleet nieuwe verdienmodellen uitvinden op een circulaire basis.

Leasen in plaats van kopen

  • De herbruikbare koffiebeker Billie Cup leen je voor € 1 waarborg bij een koffiebar, en kan je in een ander café weer inruilen.
  • Mud Jeans verkoopt abonnementen op jeansbroeken. Na een jaar beslis je of je de broek wil houden, of ze ter herstelling terugstuurt en een nieuwe ontvangt.
  • Kersverse ouders kunnen terecht bij de babytheek voor babyspullen die ze sowieso maar een paar maanden gebruiken voor hun kleintje er te groot voor wordt.
  • Het Nederlandse bedrijf Bundles ging partnerships aan met onder andere Siemens en Miele. Je huurt bij hen een koffieapparaat of vaatwasser, en betaalt een maandelijks bedrag per keer dat je het gebruikt. Gaat het toestel kapot? Dan levert Bundles meteen een nieuwe.

Focus op circulaire productie

  • Net-works maakt tapijten uit versleten visnetten.
  • Q-Lite levert led-displays voor reclame, steden en gemeenten, evenementen en bedrijven, en zit middenin de transitie naar een volledig circulair bedrijf.

Integratie van duurzaamheid in de volledige bedrijfsidentiteit

  • Een voorbeeld hiervan is het ingenieursbureau Encon, dat marktleider is in creatieve en vernieuwende duurzaamheidsprojecten. Hun infinity building is het duurzaamste kmo-kantoorgebouw van Europa en staat in Bilzen, België. Er staat zelfs een Luminus-windmolen op hun terrein, en we schenen deze zomer nog een licht op hen.
Circulaire economie

Kan ik zelf circulair ondernemen?

Het realiseren van een circulair businessmodel vraagt een fundamentele gedragsverandering. Het allerbelangrijkste is dat je de juiste mentaliteit hebt.

Als je kan inzetten op langetermijndenken, dan ben je halfweg. Consumenten worden namelijk kritischer en bewuster in hun koopgedrag. Je mindswitch en investeringen brengen je op lange termijn dus wél meer op.

Je bespaart op materialen en energie, wordt onafhankelijk van bepaalde grondstoffen en boort een nieuw klantenbestand aan.

Begin bij je product. Hoe kan je het eventueel omzetten naar een dienst, of naar een herbruikbaar artikel? Sta open voor innovatie en experimenten, en ga op zoek naar de juiste (lokale) partners. Samenwerkingsverbanden zijn een essentieel onderdeel van een goed werkende kringloopeconomie.

Kleine ingrepen die je kan doen

Misschien ben je niet klaar voor een volledig nieuw verdienmodel of een totale heruitvinding van je services. Dat is begrijpelijk. Maar er zijn ook kleinere aanpassingen aan je dagelijkse werking, die een effect hebben op langere termijn.

Denk eens na of je wel een vast kantoor nodig hebt? Misschien is het voordeliger om in een co-workingformule te stappen? Je betaalt dan enkel voor de momenten waarop je effectief een kantoor nodig hebt en je verbruikt geen energie voor verwarming en verlichting van een leegstaand pand.

Recycleer en vermijd overbodig afval. Zorg voor een gemeenschappelijke koelkast met eten en vraag aan je medewerkers om niet apart te gaan winkelen. Wat aan het einde van de week niet op is en slecht kan worden, moet met iemand mee naar huis.

Organiseer af en toe een kledingruil op kantoor. Huur of lease toestellen in plaats van ze aan te kopen, gebruik herbruikbare mokken en waterflessen, vermijd printen en koop wisbare notitieboekjes, zoals die van correctbook. Wat een kleine moeite lijkt, heeft vaak een grote invloed – al was het maar op de mentaliteit van je medewerkers.

Bekijk hier onze bespaartips voor kleine ondernemingen.

Ook interessant voor jou