Wat is een groendak? Hoeveel kost de aanleg en hoeveel energie kan je ermee besparen?

Een groendak, ook wel een ecodak genoemd, is een met gras of planten begroeid, isolerend dak. Groendaken hebben naast hun water- en luchtzuiverend effect ook een positieve impact op het comfort in je woning én op je energiefactuur. Een gemiddeld huishouden zou met een groendak tot 20% kunnen besparen op de verwarmingskosten.

Wat zijn de voordelen van een groendak?

  • Een groendak is mooier dan pannen en het ziet er bijzonder ecologisch uit.
  • Maar belangrijker: Een groendak zorgt ervoor dat regenwater eerst wordt opgenomen door planten voor het naar de riolering stroomt. Dat voorkomt overbelasting van het riool en de ondergrond, wat de kans op overstromingen bij zware regenval vermindert.
  • Zorgvuldig aangebrachte vegetatie zorgt ook voor een langere levensduur van je dakbedekking en het verhoogt de brandveiligheid van je huis.
  • Begroeiing op je dak is bovendien lucht- en waterzuiverend en het heeft een geluids- en warmte-isolerend effect.
  • Temperatuurschommelingen in je woning worden beperkt, zowel in de winter als in de zomer. Daardoor kan je verwarming omlaag en heb je geen airconditioning nodig. Jaarlijks kan je daarmee gemiddeld 50 tot 100 euro besparen, dat is ongeveer 20% van je totale verwarmingskosten.

Van groene mosbedekking tot volwaardige tuin

Er zijn twee soorten groendak. Allebei bestaan ze hoofdzakelijk uit levende planten, maar het verschil zit ‘m in welke planten je kiest en de hoeveelheid onderhoud dat die vragen.

Lees ook: duurzaam bouwen en wonen, hoe doe je dat?

Extensief groendak

Op een extensief groendak blijft de begroeiing beperkt tot mossen, vetplanten, gras en kruiden die weinig tot geen onderhoud vragen. Extensieve groendaken hebben een opbouwdikte tussen 4 en 17 cm en een gewicht tussen 30 en 220 kg/m2. De aanleg is niet erg veeleisend, maar je moet wel de nodige waterdichting, een isolatielaag, een watervasthoudende laag en afwateringsstructuren voorzien.

Intensief groendak

Een intensief groendak of een daktuin kan je vergelijken met een normale tuin, met grassen, struiken en zelfs bomen. De begroeiing vraagt om intensief onderhoud. De opbouw van een intensief groendak begint bij 15 cm en kan oplopen tot wel 150 cm. Zo’n constructie weegt makkelijk 300 tot 1500 kg/m2. Om dat gewicht te kunnen dragen, is een aangepaste, stevige dakstructuur nodig.

Lees ook: BEN-bouwen verplicht sinds 2021

Groendak: prijs en premies

De aanleg van een groendak kost tussen de 40 en 200 euro/m², afhankelijk van de planten die je kiest, je oorspronkelijke dakbedekking enzovoort. Een intensief ecodak aanleggen kost al snel dubbel zoveel als een extensief ecodak. In beide gevallen kan de levensduur wel oplopen tot een comfortabele 60 jaar.

In Vlaanderen geven sommige gemeenten een subsidie per m2 voor de aanleg van een groendak.
In Brussel is er een premie van 20 tot 40 euro/m2.

Ook interessant voor jou