Wat is cradle-to-cradle (ver)bouwen precies?

Bouw- of verbouwplannen? Dan heb je vast al nagedacht hoe je van je woning een energiezuinige en duurzame plek kunt maken. Je hebt tal van mogelijkheden. Misschien is het cradle-to-cradleprincipe wel helemaal je ding? We klaren het voor je uit.

Het gaat niet goed met onze planeet. Er is ontzettend veel vervuiling en heel wat grondstoffen raken stilaan uitgeput. De oplossing? Duurzaam (ver)bouwen. En dat is helemaal niet zo gek, want vandaag de dag bestaan er tientallen mogelijkheden om je woning duurzaam en energiezuinig te maken.

Je kunt bijvoorbeeld heel goed isoleren, zodat de warmte makkelijker binnen blijft. Of je kiest voor een groendak. Dan sla je twee vliegen in één klap: het isoleert én de planten zorgen voor een gezonde lucht, want ze zetten CO2 om in zuurstof. Ook hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen en warmtepompen, helpen je woning de duurzame weg op. Maar je kunt ook altijd nog een stapje verder gaan met het cradle-to-cradleprincipe of kortweg C2C.

Het begrip ‘cradle-to-cradle’ uitgelegd

Deze werkwijze is een antwoord op de wegwerpcultuur waarin we vandaag leven. Het is niet zomaar hetzelfde als hergebruiken of recycleren. Cradle-to-cradle is een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen en duurzaam produceren. De letterlijke betekenis is ‘van wieg tot wieg’. Concreet betekent dat dat het leven van materialen niet op de afvalberg eindigt, maar dat je ze eindeloos kunt hergebruiken. Een product wordt dus opnieuw grondstof voor het volgende product en er is geen verlies aan kwaliteit.

Ook in de bouw wint het cradle-to-cradleprincipe aan belang. Een gebouw dat volledig uit materialen bestaat die eindeloos hergebruikt kunnen worden, bestaat nog niet. Al zal dat in de toekomst zeker mogelijk zijn.

cradle to cradle

Je woning als deel van een ecosysteem

Hoe kun je dan vandaag al het cradle-to-cradleprincipe toepassen in de bouw of verbouwing van je woning? Door simpelweg ánders te denken. Vroeger was een huis, of een gebouw, niet meer dan iets functioneels. Maar als je het gaat zien als een deel van een ecosysteem, ga je heel anders nadenken over de functionaliteit van een gebouw. Want hoe past een gebouw naadloos in het milieu en in de leefwereld van de mensen? Hoe kan een huis op een positieve manier bijdragen aan het leven? En hoe kan het dat blijven doen?

Volgens het cradle-to-cradleprincipe is een gebouw hetzelfde als een boom. Het zuivert de lucht, vangt water op, zet zonlicht om in energie. Het zorgt voor bescherming voor mensen en dieren en als het niet meer gebruikt wordt, geeft het grondstoffen voor nieuw leven.

Nieuwe bouwmaterialen

Ben je aan het (ver)bouwen en wil je zo milieuvriendelijk mogelijk aan de slag gaan? Op dit moment kun je al werken met bouwmaterialen die volgens het cradle-to-cradleprincipe zijn ontwikkeld. Sterker nog, er is zelfs een cradle-to-cradlecertificaat. Dat is de strengste en meest betrouwbare maatstaf voor uiterst duurzame producten.

Zo kun je kiezen voor duurzame betonnen dakpannen die stikstofoxide van uitlaatgassen – van auto’s, industrie en verwarmingstoestellen – zuiveren en ze vervolgens omzetten in niet-schadelijke stoffen. Of je kunt je huis isoleren met materiaal dat gemaakt is uit plantaardige grondstoffen. Dat kan later perfect opnieuw gebruikt worden, maar het is ook biologisch afbreekbaar en zelfs composteerbaar. Zelfs bij de keuze van je gevelsteen en je vloer kun je gaan voor het cradle-to-cradleprincipe, waarbij de afzonderlijke materialen na de gebruiksperiode nog oneindig hergebruikt kunnen worden.

Vraag je architect gerust om meer informatie of surf zeker eens door naar het Cradle to Cradle Platform.

Ook interessant voor jou