Waarom zijn de energieprijzen zo veranderlijk?

De energiemarkt heeft er een turbulente periode op zitten. Midden 2021 begonnen de prijzen fors te stijgen en ze bleven lang op een onzeker niveau, voelbaar bij alle energieleveranciers. Voor veel gezinnen betekende dit een verdubbeling van hun totale energiekosten. Sinds januari 2023 is de rust enigszins weergekeerd, maar veel mensen maken zich zorgen over de onvoorspelbaarheid van de energiemarkt. Luminus legt je de oorzaak uit van de prijsschommelingen.

Hoge marktprijzen voor energie: hoe het allemaal begon

De energieprijspiek die ons in 2022 in de ban hield, was de grootste ooit. Dat had meerdere oorzaken:

  • Toen de economie zich begon te herstellen na de coronacrisis steeg ook de vraag naar energie en vervolgens ook de prijzen.
  • Simultaan stegen ook de emissierechten: de prijs die Europese bedrijven moeten betalen voor hun uitstoot. Als gevolg steeg ook de aankoopprijs van energie, wat doorgerekend werd aan de consument.
  • Ook de onzekere wintermaanden speelden een rol, want daarin wordt steevast meer gas verbruikt dan tijdens de rest van het jaar. Het koude voorjaar van 2021 vertraagde de gasaanvulling, waardoor we de winters daarna weinig gasreserves hadden.
  • Door de oorlog met Oekraïne werd de gastoevoer met maar liefst 60% verminderd en de olietoelevering werd zelfs volledig stopgezet.

“Maar deze veranderingen op de gasmarkt hebben toch geen invloed op de elektriciteitsprijs?” denk je misschien. Toch wel. Door het marktmodel dat zo’n 20 jaar geleden werd geïnstalleerd zijn de stroom- en gasprijzen onlosmakelijk met elkaar verbonden. De energieprijzen worden bepaald door de duurste technologie die op dat moment nodig is om aan de totale elektriciteitsnood te voldoen – en bepaalde elektriciteitscentrales werken nu eenmaal op gas.


Steunmaatregelen van de overheid tot april 2023

De hoge energieprijzen hadden voor veel gezinnen rampzalige gevolgen. Daarom zorgde de overheid voor een reeks steunmaatregelen. Een overzicht:

  • Verlenging sociaal tarief

Ongeveer een miljoen Belgische gezinnen genieten nog tot eind juni 2023 van een sociaal tarief. Meer info daarover vind je hier.

  • Btw-verlaging naar 6%

Sinds 1 maart en 1 april 2022 trad de btw-verlaging op elektriciteit en gas in werking. Die maatregel werd enkele keren verlengd om uiteindelijk permanent op 6% te blijven. Die verlaging wordt automatisch verrekend op je jaarafrekening, al is het voordeel ondertussen iets kleiner geworden door de hogere accijnzen.

  • Federaal basispakket voor gas en elektriciteit

Zowel in 2022 als 2023 werd er voor de moeilijkste energiemaanden een financiële tegemoetkoming bepaald. Die werd automatisch verrekend op je energierekening, behalve voor gebouwen met een collectieve gasketel: die moeten zelf een aanvraag indienen. Kreeg je de premie nog niet? Dan heb je nog tot 31 juli 2023 de tijd om die aan te vragen.

Kom jij in aanmerking voor deze premie? Hieronder vind je de voorwaarden:
Onder dit pakket valt een financiële tegemoetkoming voor alle gezinnen met een variabel energiecontract op 31/12/2022 of met een vast contract dat afgesloten (of vernieuwd) werd vanaf 1 oktober 2021. Deze premie geldt van januari tot eind maart, met een bedrag van € 405 voor gas en € 183 voor elektriciteit. Lees er meer over op onze website.

De energieprijzen vandaag

De gasprijs is ondertussen gedaald naar € 50 à € 60 per megawattuur en lijkt daar een plateau gevonden te hebben. Ze staat nog niet op het niveau van voor de crisis, maar kent wel een gestage daling. Hoe komt dat?

  • Door de milde winter van 2023 was de gasvraag een stuk kleiner. Hierdoor hebben we momenteel voldoende reserves om de gasprijs lager te houden. Ook zorgde de hevige wind van de voorbije weken voor een grote productie van windenergie.
  • Daarnaast nam ook Europa haar verantwoordelijkheid. De EU wendde zich tot het verschepen van vloeibaar gas – voornamelijk vanuit Noorwegen – om het gat dat Rusland achterliet op te vullen. Ook bereikten de Europese ministers van energie een akkoord om een prijsplafond in te stellen voor gas.
  • Om de Chinese economie terug ademruimte te geven na de recente (her)opflakkering van het coronavirus, kozen ze er toch voor om van hun zero-covidbeleid af te stappen. Als gevolg hiervan zal de vraag naar gas stilaan weer toenemen.
Evolutie gasprijs

Ook de elektriciteitsprijzen dalen, maar door aanhoudende problemen in de Franse kernreactoren is hun toekomst onzekerder.

evolutie elektriciteitsprijs

Welk effect hebben de prijsschommelingen op jouw energiefactuur?

Door de schommelingen op de energiemarkt bieden veel energieleveranciers geen vaste tarieven meer aan. Ook Luminus schroefde haar aanbod eind 2022 even terug, maar sinds 1 januari 2023 geniet je weer van een ruime keuze vaste tarieven. Ook Engie, Eneco en Mega besloten opnieuw enkele vaste tarieven aan te bieden. De rest van de energieleveranciers heeft nog geen stappen gezet.

Het effect van de fluctuerende prijzen verschilt per gezin, woonsituatie en intekendatum. Bovendien is er een verschil tussen energiecontracten met een vast en een variabel tarief:

Vast tarief

Koos je voor een vast tarief, zoals bijvoorbeeld Luminus Comfy, dan betaal je voor de looptijd van je contract dezelfde energieprijs per kWh, los van de schommelingen van de markt. Op dit moment betaal je voor die zekerheid zo’n € 15 per maand meer in vergelijking met het voordeligste variabele contract. Het voordeel? Je geniet dan minstens een jaar lang van die vaste prijs op het niveau van de zomer van 2021, ongeacht welke schommelingen er mogelijk nog opduiken.

Variabel tarief

Ging je voor een variabel tarief, zoals bijvoorbeeld Luminus ComfyFlex, dan wordt de prijs die jij voor je energie betaalt, elk kwartaal berekend volgens de actuele marktprijzen. Het grote voordeel is dat wanneer de energieprijzen sterk dalen, je daar onmiddellijk van meegeniet. Maar omgekeerd geldt helaas ook: schieten de prijzen plots de hoogte in, dan betaal je daar ook voor. Je maandelijkse voorschotten veranderen niet, maar de schommelingen worden op je jaarfactuur verrekend.

Voor meer controle over je werkelijke energiekosten, geef je je meterstanden best maandelijks in via je persoonlijke klantenzone My Luminus. Je kunt te allen tijde zélf je voorschotbedrag aanpassen, om onaangename verrassingen op je energiefactuur te vermijden. Ontdek meer over het belang van het juiste voorschotbedrag.

Meer informatie over het maken van de juiste tariefkeuze, lees je in het blogartikel: “Kies ik best voor een vast of variabel energietarief?

Luminus helpt verrassingen op je jaarafrekening te vermijden

Wie recent zijn jaarafrekening in de bus kreeg, ontdekte dat we zoals voorgaande jaren het maandelijks voorschotbedrag alvast hebben geoptimaliseerd. Zo zorgen we ervoor dat jij geen onaangename verrassing krijgt bij je volgende jaarlijkse afrekening.

Wist je dat je heel eenvoudig zelf – op elk moment – je maandelijks voorschotbedrag kunt checken en aanpassen via je persoonlijke klantenzone My Luminus? Ook wie nog geen jaarafrekening in de bus kreeg, wordt geadviseerd zijn meterstanden maandelijks in te geven en zijn voorschotbedrag in de gaten te houden. Het belang hiervan lichten we toe in dit artikel en bijhorende video.

Slim op je energieverbruik besparen blijft van belang

Heb je zonnepanelen? Dan zul je minder voelen van de energieprijsschommelingen. Logisch, je moet zelf minder elektriciteit aankopen én je ontvangt een potentieel hogere vergoeding voor je geïnjecteerde stroom.

Heb je nog geen zonnepanelen? Dan kan het slim zijn dit te overwegen. De investering blijft ook anno 2023 rendabel: omwille van de btw-verlaging voor de installatie naar 6% en een eventuele overheidspremie. Vandaag zijn je panelen na gemiddeld 5 à 6 jaar volledig terugverdiend. En in amper 5 minuten krijg je via onze website een vrijblijvende offerte.

Naast zonnepanelen zijn er nog tig andere energiebesparende maatregelen die je kunt nemen om je energiekosten in huis te drukken (denk bijvoorbeeld aan isolatie). Het hoeft trouwens niet allemaal een flinke duit te kosten. Luminus reikt je op haar bespaarplatform handenvol gratis tips en tools aan om thuis aan de slag te gaan.

Ook interessant voor jou