Waarom zijn de energieprijzen voor je bedrijf zo veranderlijk?

Ondertussen is het al oud nieuws: de energieprijzen begonnen midden 2021 fors te stijgen en blijven ook vandaag op een onzeker niveau. Dat is voelbaar bij alle energieleveranciers en voor velen betekende dit een verdubbeling van hun totale energiekosten. Vraag jij je af hoe dat precies komt? Of maak je je zorgen over de toekomst? Lees dan zeker verder.

Hoge marktprijzen voor energie, voelbaar over alle leveranciers heen

Het laatste anderhalf jaar ervaren we de grootste energieprijspiek ooit. Dat komt onder andere door de onzekere wintermaanden, de beperkte aardgasaanvoer vanuit Rusland en de onduidelijkheid over wanneer deze situatie weer zal stabiliseren. Door de oorlog met Oekraïne is de gastoevoer met maar liefst 60% verminderd en de olietoelevering is volledig stopgezet. Wat de toekomst zal brengen? Dat hangt af van dezelfde factoren die de prijs gewoonlijk bepalen: het weer, de politieke situatie in Europa, de olieprijzen en de prijs voor CO2-uitstoot. 

Dat de energieprijzen fors stegen, is een algemene trend, voelbaar over alle energieleveranciers heen. Uit voorzorg werden in de herfst van 2022 vele elektriciteits- en gascontracten afgeschaft – en de vaste tarieven eerst! Het effect van die stijgende energieprijzen verschilde wel per bedrijf en werksituatie. Ook Luminus moest in oktober 2022 tijdelijk zijn aanbod terugschroeven, maar sinds 2023 kan je weer genieten van al onze vaste tarieven.

Waar komen de prijsschommelingen vandaan?

Een blik op de gasprijzen

Prijsevolutie gas

De reden van de prijsschommelingen voor aardgas is de onzekere toevoer vanuit Rusland. Als reactie op de oorlog met Oekraïne voerde de EU stevige sancties in tegen Rusland, die daarna besloot de gaskraan dicht te draaien. Momenteel is de gasprijs gedaald naar een vooroorlogs niveau. Wat de toekomst brengt, is onzeker.

Een blik op de elektriciteitsprijzen

Prijsevolutie elektriciteit

De elektriciteitsprijzen volgden aanvankelijk die van de andere grondstoffen (zoals gas en steenkool) en stegen dus mee met de vraag sinds de heropstart van de economie na de pandemie, in het vroege najaar van 2021. Door het onverwacht uitvallen van vier Franse, nucleaire centrales schoten de prijzen opnieuw de lucht in. Dat zorgde toen voor een verviervoudiging van de gasprijs en een verdrievoudiging van de stroomprijs.

Die problemen lijken nog steeds niet volledig van de baan. De centrales in Frankrijk kampen met corrosieproblemen en de aanhoudende droogte van afgelopen zomer maakt de situatie niet makkelijker. Door het gebrek aan koelwater uit de rivieren zullen sommige centrales mogelijk helemaal niet meer kunnen opstarten. Het lage water zorgt ook voor problemen met de steenkooltoevoer in Duitsland.

Bovendien wenden sommige landen zich voor deze winter tot vervuilende technologieën, waarmee ze opnieuw CO2-prijsstijgingen veroorzaken. Vandaag kent ook de stroomprijs een lichte daling.

Welk effect hebben de prijsschommelingen op de energiefactuur van jouw onderneming?

Door de schommelingen op de energiemarkt bieden veel energieleveranciers geen vaste tarieven meer aan. Ook Luminus schroefde haar aanbod eind 2022 even terug, maar sinds 1 januari 2023 geniet je weer van een ruime keuze vaste tarieven.

Het effect van de fluctuerende prijzen verschilt per bedrijf en intekendatum. Bovendien is er een verschil tussen energiecontracten met een vast en een variabel tarief:

Vast tarief

Koos je voor een vast tarief, zoals bijvoorbeeld Luminus Comfy Pro, dan betaal je voor de looptijd van je contract dezelfde energieprijs per kWh, los van de schommelingen van de markt. Op dit moment betaal je voor die zekerheid zo’n € 15 per maand meer in vergelijking met het voordeligste variabele contract. Het voordeel? Je geniet dan minstens een jaar lang van die vaste prijs op een vooroorlogs niveau, ongeacht een onzeker voorjaar.

Variabel tarief

Ging je voor een variabel tarief, zoals bijvoorbeeld Luminus ComfyFlex Pro, dan wordt de prijs die jouw onderneming voor energie betaalt, elk kwartaal berekend volgens de actuele marktprijzen. Het grote voordeel is dat wanneer de energieprijzen sterk dalen, je daar onmiddellijk van meegeniet. Maar dat is ook het grote risico: schieten de prijzen plots de hoogte in, bijvoorbeeld door winterse opflakkeringen in februari of maart, dan betaal je daar ook voor. Je maandelijkse voorschotten veranderen niet, maar de schommelingen worden op je jaarfactuur verrekend.

Meer informatie over het maken van de juiste tariefkeuze voor je onderneming, lees je in dit blogartikel.

Steunmaatregelen voor zelfstandigen

Om de financiële opdoffer van de energiecrisis te beperken voor bedrijven en zelfstandigen, gingen onze regeringen in overleg. Het resultaat was een reeks steunmaatregelen:

● Verlaagde accijnzen en btw op gas en elektriciteit.
● Verschillende steunmaatregelen die tijdens de coronaperiode werden ingevoerd, werden verlengd.
● Wie moeite heeft met de betaling van fiscale schulden, belastingen of sociale bijdragen kan uitstel of een flexibel afbetalingsplan aanvragen.
● Het ‘tijdelijk overbruggingsrecht energie’ werd geïntroduceerd.

Lees meer over de nieuwe steunmaatregelen in dit artikel.

Luminus helpt verrassingen op je jaarafrekening te vermijden

Wie recent de jaarafrekening van zijn bedrijf in de bus kreeg, ontdekte dat we zoals voorgaande jaren het maandelijks voorschotbedrag alvast hebben verhoogd. Zo zorgen we ervoor dat je geen onaangename verrassing krijgt bij je volgende jaarlijkse afrekening.

Wist je dat je heel eenvoudig zelf – op elk moment – dat maandelijks voorschotbedrag kunt aanpassen via je persoonlijke klantenzone My Luminus? Ook wie nog geen jaarafrekening in de bus kreeg, wordt geadviseerd zijn meterstanden maandelijks in te geven en zijn voorschotbedrag aan te passen. Het belang hiervan lichten we toe in dit artikel en bijhorende video.

Slim op je energieverbruik besparen blijft van belang

Liggen er zonnepanelen op het dak van je bedrijf? Dan zul je minder voelen van de energieprijsstijgingen. Logisch, je moet zelf minder elektriciteit aankopen én je ontvangt een potentieel hogere vergoeding voor je geïnjecteerde stroom. Heb je nog geen zonnepanelen? Dan kan het handig zijn om dit voor jouw zaak te overwegen. De investering blijft ook anno 2023 rendabel. Na gemiddeld 6 à 7 jaar zijn de panelen volledig terugverdiend. En in amper 5 minuten heb je een vrijblijvende offerte.

Naast zonnepanelen zijn er nog tig andere energiebesparende maatregelen die je kunt nemen om de energiekosten van je onderneming te drukken (denk bijvoorbeeld aan isolatie). Die hoeven niet allemaal een flinke duit te kosten. Luminus reikt je op haar bespaarplatform handenvol gratis tips en tools aan om aan de slag te gaan.

Ook interessant voor jou