Waarom zijn de energieprijzen opnieuw sterk gestegen?

Je hebt het zeker al opgevangen in de media: de marktprijzen voor energie zijn sinds midden 2021 fors gestegen en blijven op een hoog niveau. De prijs voor elektriciteit is bijna verdrievoudigd en voor gas zelfs verviervoudigd (bron: CREG). Dit is bij alle energieleveranciers voelbaar. Vraag jij je af hoe dat precies komt? Of maak je je zorgen over je energiefactuur?

Hoge marktprijzen voor energie, voelbaar overheen alle leveranciers

Vandaag ervaren we de grootste energieprijspiek ooit. Dat komt onder andere door langdurige onderhoudswerken aan Franse kerncentrales én door de beperkte aardgasaanvoer vanuit Rusland. Door de oorlog met Oekraïne is die met maar liefst 60% verminderd en de olietoelevering is volledig stopgezet. Prijsstijgingen van 40% voor aardgas zijn helaas geen uitzondering.

Wat de toekomst zal brengen? Dat hangt af van dezelfde factoren die de prijs gewoonlijk bepalen: het weer, de politieke situatie in Europa, de olieprijzen en de prijs voor CO2-uitstoot. 

Dat de energieprijs steeg, eventueel ook bij een hernieuwing van je contract, is een algemene trend, voelbaar over alle energieleveranciers heen. Uit voorzorg schaften ze ruim de helft van de elektriciteits- en gascontracten af – en de vaste tarieven eerst! Luminus laat zijn klanten liever niet in de kou staan in deze onzekere tijden. Wij blijven verschillende vaste contracten aanbieden. Zo word je niet gedwongen om een variabel contract te nemen, maar heb je nog alle vrijheid om voor een contract te kiezen waar jij je goed bij voelt. Én dat je meer controle biedt over je energiekosten. Zo ben jij zeker dat je gedurende de hele looptijd steeds dezelfde prijs per kWh betaalt, hoe erg de markt ook schommelt. 

Waar komen de huidige prijspieken vandaan?

De tarieven voor distributie en transport veranderen normaliter niet snel, de gas- en elektriciteitsprijzen wel. De piek in de gas- en elektriciteitsprijzen heeft verschillende redenen. In de komende paragrafen worden ze elk op hun beurt toegelicht. De prijzen die hieronder volgen, zijn gebaseerd op een Vlaams gezin met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh.

Waarom zijn de gasprijzen gestegen?

De prijzen voor gas stegen als gevolg van een aantal factoren. Sommige van die factoren zijn hardnekkiger dan anderen en hebben dus een grotere invloed op de prijs. We lichten ze toe:

  • Toen de temperaturen opnieuw stegen (tegen de zomer van 2021), daalde de prijs niet mee omdat de vraag hoog was als gevolg van de hoge steenkoolprijzen.
  • Na de toevoer uit Rusland viel bovendien ook het Noorse aanbod terug door onverwachte onderhoudswerken op de sites.
  • De reden van de meest recente prijsstijging voor aardgas komt door een onzekere toevoer vanuit Rusland naar aanleiding van het conflict met Oekraïne. Welke impact dat precies gaat hebben, is vandaag nog heel onzeker.

Waarom zijn de elektriciteitsprijzen gestegen?

De elektriciteitsprijzen volgden die van de andere grondstoffen (zoals gas en steenkool) en stegen dus mee met de vraag sinds de heropstart van de economie na de pandemie. Ook de ongerustheid over de Franse nucleaire centrales speelt een belangrijke rol: door het onverwacht uitvallen van vier centrales schoten de prijzen opnieuw de lucht in. Bovendien wenden sommige landen zich voor de komende winter tot vervuilende technologieën, waarmee ze opnieuw CO2-prijsstijgingen veroorzaken.

De overheid verlaagt tijdelijk het btw-tarief en geeft verwarmingspremie

De federale regering voorziet een aantal maatregelen om tegemoet te komen aan de hoge energieprijzen. Het akkoord hierrond werd begin februari bereikt en half maart verlengd.

1. Btw-verlaging

Er komt een tijdelijke btw-verlaging op elektriciteit: tussen 1 maart 2022 en 30 december 2022 betaal je slechts 6% btw op elektriciteit in plaats van 21%. Dit gebeurt automatisch en kun je zien op je jaarafrekening. Ook op gas wordt de btw van begin april tot eind december verlaagd van 21% naar 6%. 

2. Verwarmingspremie

Elk gezin ontvangt een eenmalige verwarmingspremie van 100 euro voor het adres waar het gedomicilieerd is. Die wordt nog uitbetaald tot 1 augustus 2022. Ontdek er meer over op deze pagina

3. Verlenging sociaal tarief

Ongeveer een miljoen Belgische gezinnen genieten van een sociaal tarief. Dat wordt verlengd tot 30 december 2022. Meer info over het sociaal tarief vind je hier.

Luminus helpt verrassingen op je jaarafrekening te vermijden

Wie recent zijn jaarafrekening in de bus kreeg, ontdekte dat we het maandelijks voorschotbedrag alvast hebben verhoogd. Zo zorgen we ervoor dat je geen onaangename verrassing krijgt bij je volgende jaarlijkse afrekening.

Wist je dat je heel eenvoudig zelf – op elk moment – je maandelijks voorschotbedrag kunt aanpassen via je persoonlijke klantenzone My Luminus? Ook wie nog geen jaarafrekening in de bus kreeg, wordt geadviseerd dat bedrag te verhogen. Het regelmatig ingeven van je meterstanden kan helpen in de zoektocht naar een optimaal voorschotbedrag voor een zo laag mogelijke afrekening.

Welk effect hebben de prijsstijgingen voor jou?

Het effect van de stijgende energieprijzen verschilt per gezin en woonsituatie. Bovendien is er een verschil tussen energiecontracten met een vast en een variabel tarief. Wens je meer zekerheid en controle over je energieprijs, dan kies je best voor een vast energietarief.

De belangrijkste verschillen tussen een vast en variabel contract lijsten we graag even voor je op in onderstaand overzicht:

VAST TARIEF

Koos je voor een vast tarief, zoals bijvoorbeeld Luminus Comfy, dan betaal je voor de looptijd van je contract dezelfde energieprijs per kWh, los van de schommelingen van de markt. Je geniet dan minstens een jaar lang van die vaste prijs. Een ideale keuze wanneer je meer zekerheid en controle over je energieprijs wilt.

VARIABEL TARIEF

Ging je voor een variabel tarief, zoals bijvoorbeeld Luminus ComfyFlex, dan wordt de prijs die jij voor je energie betaalt, elk kwartaal berekend volgens de actuele marktprijzen. Het grote voordeel hier is dat wanneer de energieprijzen sterk dalen, je daarhiervan onmiddellijk van meegeniet. Je maandelijkse voorschotten veranderen niet, maar de schommelingen worden op je jaarfactuur verrekend.Weet je niet of je een vast of variabel contract hebt? Op My Luminus ontdek je dit heel eenvoudig! Daar kan je je tarief trouwens ook makkelijk aanpassen, net als je voorschotbedrag. Om een onaangename verrassing op je jaarafrekening te voorkomen, is het ook van belang je meterstanden daar regelmatig in te geven. Meer specifieke vragen beantwoorden we voor je in onze FAQ.

Slim op je energieverbruik besparen is van belang

Heb je zonnepanelen? Dan zul je minder voelen van de energieprijsstijgingen. Logisch, je moet zelf minder elektriciteit aankopen én je ontvangt een potentieel hogere vergoeding voor je geïnjecteerde stroom. Heb je nog geen zonnepanelen? Dan kan het handig zijn om dit voor jouw woonsituatie te overwegen. De investering blijft ook anno 2022 rendabel, zeker ook omwille van de verlaging van de btw op de installatie naar 6%. Na gemiddeld 6 à 7 jaar zijn de panelen volledig terugverdiend. En in amper vijf minuten heb je een vrijblijvende offerte.

Naast zonnepanelen zijn er nog tig andere energiebesparende maatregelen die je kunt nemen om je energiekosten in huis te drukken (denk bijvoorbeeld aan isolatie). Die hoeven niet allemaal een flinke duit te kosten. Luminus reikt je op haar bespaarplatform handenvol gratis tips en tools aan om aan de slag te gaan.

Ook interessant voor jou