Waarom zijn de energieprijzen opnieuw sterk gestegen?

Je hebt het zeker al opgevangen in de media of via je energieleverancier: de marktprijzen voor energie begonnen midden 2021 fors te stijgen en blijven ook vandaag op een hoog niveau. Sinds september vorig jaar is de elektriciteitsprijs verviervoudigd en de gasprijs verdrievoudigd. Bij vele gezinnen betekent dit een verdubbeling van hun totale energiefactuur. Dit is bij alle energieleveranciers voelbaar. Vraag jij je af hoe dat precies komt? Of maak je je zorgen over je energiefactuur en -kosten?

Hoge marktprijzen voor energie, voelbaar over alle leveranciers heen

We ervaren de grootste energieprijspiek ooit. Dat komt onder andere door de aankomende wintermaanden, de beperkte aardgasaanvoer vanuit Rusland en de onzekerheid over wanneer deze situatie weer zal stabiliseren. Door de oorlog met Oekraïne is de gastoevoer met maar liefst 60% verminderd en de olietoelevering is volledig stopgezet. Wat de toekomst zal brengen? Dat hangt af van dezelfde factoren die de prijs gewoonlijk bepalen: het weer, de politieke situatie in Europa, de olieprijzen en de prijs voor CO2-uitstoot. 

Dat de energieprijs steeg is een algemene trend, voelbaar over alle energieleveranciers heen. Uit voorzorg werden vele elektriciteits- en gascontracten afgeschaft – en de vaste tarieven eerst! Als enige energieleverancier op de Belgische markt bleef Luminus tot eind september vaste contracten aanbieden, maar ook wij konden vanaf 1 oktober 2022 jammer genoeg niet anders. De prijzen op de energiemarkt zijn namelijk te volatiel geworden. Bestaande klanten die al een vast tarief hadden, blijven hun prijs uiteraard behouden voor de volledige duur van hun contract. Pas als hun contract wordt vernieuwd, wordt er overgeschakeld naar een variabel tarief. Twee maanden voor je contractvernieuwing krijg je dan een voorstel toegestuurd.

Waar komen de huidige prijspieken vandaan?

De stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen heeft verschillende redenen. In de komende paragrafen worden ze elk op hun beurt toegelicht. De prijzen die hieronder volgen, zijn gebaseerd op een Vlaams gezin met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh.

Waarom zijn de gasprijzen gestegen?

  • De reden van de meest recente prijsstijgingen voor aardgas komt door een onzekere toevoer vanuit Rusland. Als reactie op de oorlog met Oekraïne voerde de EU stevige sancties in tegen Rusland, die daarna besloot de gaskraan dicht te draaien. Hoe dit verder zal evolueren, is nog onduidelijk.

Waarom zijn de elektriciteitsprijzen gestegen?

Hoe is het allemaal begonnen? De elektriciteitsprijzen volgden aanvankelijk die van de andere grondstoffen (zoals gas en steenkool) en stegen dus mee met de vraag sinds de heropstart van de economie na de pandemie, in het vroege najaar van 2021. Door het onverwacht uitvallen van vier Franse nucleaire centrales schoten de prijzen de lucht in. 

Die problemen lijken nog steeds niet opgelost. De centrales in Frankrijk kampen met corrosieproblemen en de aanhoudende droogte van afgelopen zomer maakt de situatie niet makkelijker. Door het gebrek aan koelwater uit de rivieren zullen sommige centrales mogelijk helemaal niet meer kunnen opstarten. Het lage water zorgt ook voor problemen met de steenkooltoevoer in Duitsland.

Bovendien wenden sommige landen zich voor deze winter tot vervuilende technologieën, waarmee ze opnieuw CO2-prijsstijgingen veroorzaken.


De overheid verlaagt tijdelijk het btw-tarief en geeft verwarmingspremie

De federale regering voorziet heel wat maatregelen om tegemoet te komen aan de hoge energieprijzen. Hieronder een overzicht.

1. Federaal basispakket voor gas en elektriciteit

De federale regering heeft onlangs een akkoord bereikt over extra energiesteun. Daaronder valt een financiële tegemoetkoming voor alle gezinnen met een variabel energiecontract of met een vast contract dat afgesloten óf vernieuwd werd met een prijs na 1 oktober 2021. Deze premie zou gelden tot het einde van de winter in 2023. Wat we momenteel weten, is dat de financiële steun voor de maanden november en december het volgende bedraagt: in totaal € 270 voor gas en € 122 voor elektriciteit. Momenteel wordt het basispakket verder uitgewerkt door de overheid. Eenmaal alle details er zijn, vind je ze hier of op onze website.

2. Btw-verlaging

Er is een tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% op elektriciteit: die ging van kracht op 1 maart 2022 en is verlengd tot en met 31 maart 2023. Die verlaging gebeurt automatisch en kun je zien op je jaarafrekening. Ook op gas geldt nu 6% btw. Dit werd geïntroduceerd in april 2022 en zal ook van kracht zijn tot en met 31 maart 2022.

3. Verwarmingspremie en stookoliecheque

Elk gezin ontvangt een eenmalige verwarmingspremie van 100 euro voor het adres waar het gedomicilieerd is. Wie deze nog niet automatisch kreeg uitbetaald via zijn energieleverancier, heeft nog tot 1 november 2022 de tijd om de premie aan te vragen.
Wie een stookoliecheque aanvraagt, of al heeft aangevraagd, zal geen € 225 maar € 300 ontvangen.

4. Verlenging sociaal tarief

Ongeveer een miljoen Belgische gezinnen genieten van een sociaal tarief. Dat wordt verlengd tot 31 maart 2023. Meer info over het sociaal tarief vind je hier.

Luminus helpt verrassingen op je jaarafrekening te vermijden

Wie recent zijn jaarafrekening in de bus kreeg, ontdekte dat we zoals voorgaande jaren het maandelijks voorschotbedrag alvast hebben verhoogd. Zo zorgen we ervoor dat je geen onaangename verrassing krijgt bij je volgende jaarlijkse afrekening.

Wist je dat je heel eenvoudig zelf – op elk moment – je maandelijks voorschotbedrag kunt aanpassen via je persoonlijke klantenzone My Luminus? Ook wie nog geen jaarafrekening in de bus kreeg, wordt geadviseerd zijn meterstanden maandelijks in te geven en zijn voorschotbedrag aan te passen. Het belang hiervan lichten we toe in dit artikel en bijhorende video.

Welk effect hebben de prijsstijgingen voor jou?

Het effect van de stijgende energieprijzen verschilt per gezin en woonsituatie. Bovendien is er een verschil tussen energiecontracten met een vast en een variabel tarief. De belangrijkste verschillen tussen een vast en variabel contract lijsten we graag even voor je op in onderstaand overzicht:

VAST TARIEF

Koos je voor een vast tarief, dan betaal je voor de looptijd van je contract dezelfde energieprijs per kWh, los van de schommelingen van de markt. Je geniet dan minstens een jaar lang van die vaste prijs.

VARIABEL TARIEF

Ging je voor een variabel tarief, zoals bijvoorbeeld Luminus ComfyFlex, dan wordt de prijs die jij voor je energie betaalt, elk kwartaal berekend volgens de actuele marktprijzen. Het grote voordeel hier is dat wanneer de energieprijzen sterk dalen, je daar onmiddellijk van meegeniet. Je maandelijkse voorschotten veranderen niet, maar de schommelingen worden op je jaarfactuur verrekend.

OPGELET

Zoals eerder vermeld, biedt ook Luminus vanaf 1 oktober 2022 geen vaste tarieven meer aan. De wisselvalligheid van de energieprijzen zorgt ervoor dat we het aanbod voor een beperkte periode moeten terugschroeven. Bestaande klanten die al een vast tarief hadden, blijven hun prijs uiteraard behouden voor de volledige duur van hun contract. Weet je niet of je een vast of variabel contract hebt? Op My Luminus ontdek je dit heel eenvoudig

Slim op je energieverbruik besparen is van belang

Heb je zonnepanelen? Dan zul je minder voelen van de energieprijsstijgingen. Logisch, je moet zelf minder elektriciteit aankopen én je ontvangt een potentieel hogere vergoeding voor je geïnjecteerde stroom. Heb je nog geen zonnepanelen? Dan kan het handig zijn om dit voor jouw woonsituatie te overwegen. De investering blijft ook anno 2022 rendabel, zeker ook omwille van de verlaging van de btw op de installatie naar 6%. Na gemiddeld 6 à 7 jaar zijn de panelen volledig terugverdiend. En in amper 5 minuten heb je een vrijblijvende offerte.

Naast zonnepanelen zijn er nog tig andere energiebesparende maatregelen die je kunt nemen om je energiekosten in huis te drukken (denk bijvoorbeeld aan isolatie). Die hoeven niet allemaal een flinke duit te kosten. Luminus reikt je op haar bespaarplatform handenvol gratis tips en tools aan om aan de slag te gaan.

Ook interessant voor jou