Waarom zijn de energieprijzen aan het stijgen?

Je hebt het zeker al in de media al opgevangen: de energieprijzen zijn de laatste maanden erg sterk gestegen. Eind september 2021 stegen de prijzen voor aardgas en elektriciteit in slechts enkele uren met maar liefst 10 procent. Eind oktober was er opnieuw een opvallend forse stijging. Vraag jij je af hoe dat precies komt? Of maak je je zorgen over je energiefactuur? Luminus geeft een heldere update.

Historisch lage energieprijzen opnieuw gestegen sinds het einde van de lockdowns

In 2020 waren de energieprijzen historisch laag. We gaven je daar toen nog advies rond. En als de vraag daalt, daalt ook de prijs. Nu de economie terug op gang is, stijgen de energieprijzen weer naar het niveau van vóór 2020. Ook de aanhoudende koude in het voorjaar speelde hierin een belangrijke rol. Eind september 2021 vonden er dagelijks uitzonderlijke prijsstijgingen plaats, met meer dan 10%. En dat herhaalde zich in oktober nog eens. Dit was hoofdzakelijk te wijten aan de internationale bewegingen op de markt en de impact van Rusland als belangrijkste gastoeleverancier van Europa.

Wat de toekomst zal brengen? Dat hangt af van dezelfde factoren die de prijs gewoonlijk bepalen: het weer, de olieprijzen en de prijs voor CO2-uitstoot. Sommige weermodellen geven vandaag aan dat de winter van 2021-2022 erg koud kan worden. Hierdoor zou de krapte op de markt – en dus ook de prijzen – op een zeer hoog niveau blijven.

Dat de energieprijs onlangs steeg, eventueel ook bij een hernieuwing van je contract, is een algemene trend, voelbaar over alle energieleveranciers heen. We spreken hier over een stijging tot wel 96% voor de elektriciteitsprijs en 248% voor de gasprijs. Paniek is gelukkig niet nodig, want omdat de energieprijs slechts één onderdeel is van je energiefactuur, is de een impact een pak genuanceerder.Zeker voor Luminus-klanten, aangezien we onze eigen stroomproductie en -aankoop continu optimaliseren om de impact voor onze klanten te beperken.

Waar komen de huidige prijspieken vandaan?

De piek in de gas- en elektriciteitsprijzen heeft verschillende redenen.

Waarom zijn de gasprijzen gestegen?

De prijzen voor gas stegen als gevolg van een aantal factoren. Sommige van die factoren zijn hardnekkiger dan anderen en hebben dus een grotere invloed op de prijs. We lichten ze toe:

  • In eerste instantie is er de gestegen vraag omdat de economie herneemt na de coronacrisis.
  • Daarnaast kent de markt een stijging van de prijs van CO2-uitstootrechten.
  • De koude temperaturen van begin mei dreven de gasprijzen op, in combinatie met lage voorraadniveaus en een beperkt aanbod vanuit Rusland en Wit-Rusland.
  • Toen de temperaturen opnieuw stegen, daalde de prijs niet mee omdat de vraag hoog was als gevolg van de hoge steenkoolprijzen.
  • Na de toevoer uit Rusland viel bovendien ook het Noorse aanbod terug door onverwachte onderhoudswerken op de sites.
  • De reden van de meest recente prijsstijging voor aardgas komt door problemen met een Russische pijpleiding die Europa van aardgas voorziet.

Waarom zijn de elektriciteitsprijzen gestegen?

De elektriciteitsprijzen volgden die van de andere grondstoffen (zoals gas en steenkool) en stijgen dus mee met de vraag nu de economie heropstart. Ook extremere weersomstandigheden spelen een belangrijke rol: het gebrek aan wind begin juni veroorzaakte mee prijsstijgingen.

Lees meer over waarom de energieprijzen stijgen op vrtNWS.

Luminus helpt verrassingen op je jaarafrekening te vermijden

Wie recent zijn jaarafrekening in de bus kreeg, ontdekte dat we het maandelijks voorschotbedrag alvast hebben verhoogd. Zo zorgen we ervoor dat je geen onaangename verrassing krijgt bij je volgende jaarlijkse afrekening.

Wist je dat je heel eenvoudig zelf – op elk moment – je  je maandelijks voorschotbedrag kunt aanpassen via je persoonlijke klantenzone My Luminus? Ook wie nog geen jaarafrekening in de bus kreeg, wordt geadviseerd dat bedrag te verhogen. Het regelmatig ingeven van je meterstanden kan helpen in de zoektocht naar een optimaal voorschotbedrag voor een zo laag mogelijke afrekening.

Welk effect hebben de prijsstijgingen voor jou?

Het effect van de stijgende energieprijzen verschilt per gezin en woonsituatie. Bovendien is er een verschil tussen energiecontracten met een vast en een variabel tarief. De belangrijkste punten lijsten we graag even voor je op in onderstaand overzicht:

Heb je een contract met een vast energietarief

  • Wordt je contract weldra vernieuwd? Dan ga je helaas wel enige prijsstijging voelen. Net als de CREG adviseren we je in dit geval om je energiecontract pas aan te passen wanneer de prijzen terug dalen.
  • Sloot je jouw contract voor de prijsstijgingen (bv. tweede kwartaal 2021) af? Dan zit je goed en voel je de prijsstijgingen niet. De CREG, de federale regulator voor energie in België, raadt dan ook aan om je contract te behouden, om de eenvoudige reden dat de prijzen vandaag hoger liggen.  

Heb je een contract met een variabel energietarief

De marktprijzen voor energie gingen al omhoog in het tweede en derde kwartaal van 2021. Intussen merken we dat ze ook in dit laatste kwartaal van het jaar fors blijven stijgen. Aangezien dit de koudste maanden van het jaar zijn – waarin je verbruik logischerwijze een stuk hoger ligt – zal bijna elke consument de impact ervan voelen. We raden je daarom sterk aan je huidig energiecontract te behouden, om de eenvoudige reden dat er momenteel geen voordeligere opties zijn.

Om een onaangename verrassing op je jaarafrekening te voorkomen, is het van belang je verbruik regelmatig in te geven via My Luminus. Je kunt er ook je maandelijkse voorschotten eenvoudig verhogen!

Meer specifieke vragen beantwoorden we voor je in onze FAQ.

Vast of variabel? Dit zijn de verschillen!
Kies je voor een vast tarief zoals Comfy,dan betaal je voor de looptijd van je energiecontract dezelfde prijs, los van de schommelingen van de markt. Als je dus op een gunstig moment intekent, wanneer de marktprijzen laag staan, geniet je een jaar lang van die voordelige prijs. Maar dan moet je natuurlijk wel bij dezelfde leverancier blijven.

Kies je voor een variabel tarief zoals ComfyFlex, dan wordt de prijs die jij voor je energie betaalt, elk kwartaal berekend volgens de actuele marktprijzen. Het grote voordeel hier is dat wanneer de energieprijzen sterk dalen, je hiervan onmiddellijk meegeniet. Je maandelijkse voorschotten veranderen niet, maar de schommelingen worden op je jaarfactuur verrekend.

Extra tip: maak gebruik van de energieprijsvergelijker van Luminus!

Slim op je energieverbruik besparen is van belang

Heb je zonnepanelen? Dan zul je minder voelen van de energieprijsstijgingen. Logisch, je moet zelf minder elektriciteit aankopen én je ontvangt een potentieel hogere vergoeding voor je geïnjecteerde stroom. Heb je nog geen zonnepanelen? Dan kan het handig zijn om dit voor jouw woonsituatie te overwegen. De investering blijft ook anno 2021 rendabel. Na gemiddeld 8 jaar zijn de panelen volledig terugverdiend. En in amper vijf minuten heb je een vrijblijvende offerte.

Naast zonnepanelen zijn er nog tig andere energiebesparende maatregelen die je kunt nemen om je energiekosten in huis te drukken. Die hoeven niet allemaal een flinke duit te kosten. Luminus reikt je op haar bespaarplatform handenvol gratis tips en tools aan om aan de slag te gaan.

Ook interessant voor jou