Waarom je best nog in 2020 zonnepanelen laat plaatsen

Het jaar 2021 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor wie zonnepanelen wil installeren. Plaats je je installatie dit jaar nog, dan blijf je jarenlang genieten van het veelbesproken ‘voordeel van de terugdraaiende teller’. Wie vanaf januari 2021 pas zonnepanelen plaatst, kan geen aanspraak meer maken op die voordelige regeling. Wél op een nieuwe premie die onlangs werd aangekondigd door Vlaams Minister van Energie. Een blik op de meest voordelige keuze voor het gemiddelde gezin.

De voordelen van het systeem van de terugdraaiende teller

Een klassieke analoge elektriciteitsmeter draait letterlijk terug wanneer je zelf energie opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Op jaarbasis wordt je opgewekte stroom dan afgetrokken van de stroom die je verbruikte.

Op dit moment vervangt de VREG systematisch alle oude meters door een slimme en digitale variant met 2 meters: één die je opgewekte stroom telt en één die de verbruikte stroom telt. Dat dit niet letterlijk ‘terugdraaiende tellers’ zijn, is geen probleem: door de twee tellers te combineren, kan je ook terugtellen.

Het voordeel van zo’n terugdraaiende teller? Op momenten waarop je zonnepanelen veel stroom opwekken (zoals overdag en tijdens de zomermaanden), “parkeer” je die stroom op het elektriciteitsnet. Wanneer je dan ’s avonds thuis bent, neem je in principe diezelfde stroom weer af van het net. Je betaalt alleen voor de energie die je verbruikt bovenop je opgewekte stroom.

Wie nog voor 2021 zonnepanelen installeert, aanmeldt en tijdig laat keuren, geniet gedurende de eerste 15 jaar nog van dit systeem. Uiterlijk in 2035 moet iedereen een digitale meter hebben en meedraaien in het nieuwe systeem.

💡 Installeerde je bijvoorbeeld in 2013 al zonnepanelen? Dan val je nog tot 2028 onder de regeling van de terugdraaiende teller.

Het prosumententarief

Wanneer je zowel energie verbruikt als zelf opwekt (bijvoorbeeld met zonnepanelen), ben je een prosument. Je betaalt in dat geval niet alleen voor de stroom die je verbruikt, maar ook voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Tot 2021 betaal je een vast jaarlijks bedrag – het prosumententarief genaamd – op basis van het vermogen van je omvormer.

Wie vanaf 2021 zonnepanelen installeert, betaalt een bijdrage die wordt berekend op basis van je effectieve gebruik van dat net (het nieuwe nettarief).

Het nieuwe systeem vanaf 2021

Als je na 1 januari 2021 zonnepanelen installeert, draait je digitale meter niet meer terug wanneer je stroom opwekt. De stroom die je opwekt maar niet meteen verbruikt, verkoop je door aan het elektriciteitsnet, tegen de op dat moment heersende tarieven. Wanneer je stroom nodig hebt, koop je die terug van het net.

Die injectie- en verbruikstarieven zijn niet noodzakelijk hetzelfde. Dat komt omdat je waarschijnlijk stroom op het net injecteert wanneer de energievraag minder is en de prijzen dus lager. ’s Avonds en ’s winters is de energievraag hoger, en de prijzen mogelijk ook.  De Vlaamse overheid moet nog een exact compensatiesysteem uitwerken en communiceren.

Met zonnepanelen geplaatst vanaf 2021 betaal je dus nettarief voor de stroom die je in werkelijkheid van het net afhaalt. De Vlaamse regering wil zo zelfverbruik stimuleren.

Met andere woorden: gebruik je de energie van je zonnepanelen meteen (bijvoorbeeld door dan je elektrische auto of fiets op te laden, je warmtepompboiler te verwarmen of je vaatwasser te gebruiken), dan maak je geen gebruik van het net en hoef je niet te betalen. Dit wordt zelfconsumptie genoemd. Gebruik je het net op een moment dat je zonnepanelen weinig of geen elektriciteit opwekken, dan betaal je een bijdrage.

De premie van de Vlaamse overheid

Om het verlies van de terugdraaiende teller te compenseren, introduceert de Vlaamse regering vanaf 2021 een investeringspremie voor zonnepanelen. Volgens energieminister Zuhal Demir verdiende je voor 2021 de meeste zonnepaneleninstallaties terug op minder dan 10 jaar tijd. Met de premie – die maximaal € 1500 bedraagt – moet die terugverdientijd in theorie behouden blijven.

Conclusie: dit jaar nog investeren

Wij raden iedereen die zonnepanelen overweegt aan om nog in 2020 te investeren. Zo blijf je 15 jaar verzekerd van het voordelige systeem van de terugdraaiende teller. Merk je dat je toch meer voordeel zou halen uit het nieuwe systeem, omdat je zelfconsumptie hoger ligt dan 40%? Dan kan je zelf al vroeger kiezen voor een omschakeling naar het nieuwe systeem. Maar let op! Je kan dan niet meer terug.

Volgens Test Aankoop blijft de aankoop van zonnepanelen ook in 2021 de investering wel waard. De pas aangekondigde premie van de overheid zou de overgang naar het nieuwe systeem kunnen compenseren, maar dan nog blijft zelfverbruik van groot belang.

Ook interessant voor jou