Waarom een oudere woning energetisch renoveren?

Het zal je wellicht niet verbazen dat er een groot verschil in energiezuinigheid is tussen nieuwbouwwoningen en oudere huizen. En dat laat zich merken op de energiefactuur. Nieuwe woningen met een omgevingsvergunningsaanvraag van 2019 hebben gemiddeld een E-peil van E16. Dat betekent dat ze bijna-energieneutraal (BEN) zijn. En dat terwijl maar 5% van oudere woningen een E-peil haalt van E60, ver onder de huidige norm van E30.

Blijven die cijfers voor jou te vaag? Heb je geen zin om te renoveren enkel en alleen opdat België zijn energienormen behaalt? Wees gerust, een energetische renovatie is vooral persoonlijk voordelig voor jou, op korte én op lange termijn.

Je bestaande woning verbouwen, wat levert dat op?

Duurzaam investeren = slim investeren

Duurzaam betekent: “met een lange levensduur, iets dat langdurig loont en werkt”. Een energetische verbouwing betekent financieel gezien een interessante investering op lange termijn. En niet alleen omdat je energiefactuur nadien gevoelig daalt. Vergelijk het met een veilige en rendabele belegging waardoor je huis exponentieel in waarde stijgt.

Een energetische renovatie zorgt voor meer comfort

De kans is groot dat je bestaande woning slecht geïsoleerd is. Pak je dit niet aan, dan zal je jaar na jaar schrikken van je verwarmingskosten. Maar dat niet alleen: doordat warmte wegglipt via het dak (tot wel 30% verlies!), de buitenmuren en de vloer, kan het soms fris worden in huis of heb je last van oncomfortabele tocht.

Betere isolatie betekent minder energiekosten, maar ook meer comfort overal in huis, op elk moment, tijdens elk seizoen. Het is dus ook een investering in de levenskwaliteit van jou en je gezin.

oudere woning renoveren

Een energetische renovatie is een persoonlijke renovatie

De isolatie van je woning, nieuwe ramen of de installatie van een warmtepomp, is meteen hét moment om je oudere huis ook op andere vlakken aan te passen aan je levensstijl. Er wordt namelijk aan de basis van je woning gesleuteld. Wil je graag een mooier uitzicht op je tuin? Meer voorzieningen op het gelijkvloers? Een meer natuurlijke indeling?

Bij ingrijpende energetische aanpassingen houd je best rekening met de volgorde van de werken. Pak je eerst de isolatie van de buitenschil aan: je dak, muren, vloeren, ramen en deuren. Later kunnen een warmtepomp of zonnepanelen volgen.

Energetisch renoveren is financieel voordelig

Het spreekt voor zich dat je energiekosten dalen na een energetische renovatie, maar er zijn nog andere voordelen aan verbonden:

  • Wanneer je een woning laat verbouwen die ouder is dan 10 jaar, betaal je slechts 6% belasting in plaats van de standaard 21%.
  • Daarbij komt dat je voor energiebesparende maatregelen met een Mijn Verbouwlening tot € 60.000 kan lenen aan voordelige voorwaarden: zolang de wettelijke rente onder 3% blijft, kan je renteloos een beroep doen op deze lening.
  • Ben je een nieuwe eigenaar die een woning laat renoveren, dan geniet je ook nog eens van 1% korting op je registratierechten.
  • Ga je echt voor een ingrijpende energetische renovatie, waarbij je 75% van je bestaande muren isoleert en je verwarmingsinstallatie vervangt? Dan kom je voor 5 jaar in aanmerking voor een vermindering of vrijstelling van de onroerende voorheffing, afhankelijk van het E-peil van je woning.

In dit blogartikel wijst Luminus je stap voor stap de weg naar een energiezuinige woning.

Je bent klaar voor de toekomst

Vlaams energieminister Demir realiseert de komende jaren een vereenvoudiging van de procedures en premies voor energiebesparende maatregelen in huis. Toch is het niet per se slim om daarop te wachten. Elk jaar dat je geen energetische renovatie uitvoert aan je bestaande (oude) woning, verspil je elektriciteit, energie en geld.

Het is anno 2023 zelfs al zover dat in Vlaanderen het renoveren van oude woningen verplicht is. Alle woningen die vanaf dit jaar zijn aangekocht met label E of F, moeten binnen de 5 jaar verplicht gerenoveerd worden naar label D of beter. Op de website van de overheid lees je meer hierover. Je huis stijgt nadien wel meteen in waarde, je elektriciteitskosten dalen, je leeft comfortabel in een woning naar eigen smaak én de ecologische voetafdruk van je woning verkleint.

Ook interessant voor jou