Waarom een oudere woning energetisch renoveren?

Tijdens de afgelopen editie van Batibouw presenteerden onderzoekers opvallende resultaten over het verschil in energiezuinigheid tussen nieuwbouwwoningen en oudere huizen. Nieuwe woningen hebben gemiddeld een E-peil van E19, wat betekent dat ze bijna-energieneutraal (BEN) zijn. En dat terwijl maar 5% van oudere woningen een E-peil haalt van E60, ver onder de norm van E30 die vanaf 2021 ingaat.

Blijven die cijfers voor jou te vaag? Heb je geen zin om te renoveren enkel en alleen opdat België zijn energienormen behaalt? Wees gerust, een energetische renovatie is vooral persoonlijk voordelig voor jou, op korte én op lange termijn.

Je bestaande woning verbouwen, wat levert dat op?

Duurzaam investeren = slim investeren

Duurzaam betekent: “met een lange levensduur, iets dat langdurig loont en werkt”.

Een energetische verbouwing betekent financieel gezien een interessante investering op lange termijn. En niet alleen omdat je energiefactuur nadien gevoelig daalt. Vergelijk het met een veilige en rendabele belegging waardoor je huis exponentieel in waarde stijgt.

Een energetische renovatie zorgt voor meer comfort

De kans is groot dat je bestaande woning slecht is geïsoleerd. Pak je dit niet aan, dan zal je jaar na jaar schrikken van je verwarmingskosten. Maar dat niet alleen: doordat warmte wegglipt via het dak, de buitenmuren en de vloer, kan het soms fris worden in huis, of heb je last van oncomfortabele tocht.

Betere isolatie betekent minder energiekosten, maar ook meer comfort overal in huis, op elk moment, tijdens elk seizoen. Het is dus ook een investering in de levenskwaliteit van jou en je gezin.

oudere woning renoveren

Een energetische renovatie is een persoonlijke renovatie

De isolatie van je woning of de installatie van een warmtepomp, is meteen hét moment om je oudere huis aan te passen aan jouw levensstijl.

Wil je graag een mooier uitzicht op je tuin? Meer voorzieningen op het gelijkvloers? Een esthetiek die beter bij je smaak past? Een meer natuurlijke indeling?

  • Bij ingrijpende energetische aanpassingen, pak je eerst de isolatie van de buitenschil aan: je dak, muren, vloeren, ramen en deuren. Het is gemakkelijk om meteen je bestaande woning een nieuw karakter te geven, op maat van je gezin.

Energetisch renoveren is financieel voordelig

Het spreekt voor zich dat je energiekosten dalen na een energetische renovatie. Maar wanneer je een woning laat verbouwen die ouder is dan 10 jaar, betaal je ook nog eens 6% BTW in plaats van de standaard 21%.

Daarbij komt dat je voor energiebesparende maatregelen met een energielening tot € 15.000 kan lenen aan voordelige voorwaarden.

Ben je een nieuwe eigenaar die een woning laat renoveren, dan geniet je ook nog eens van 1% korting op je registratierechten.

Luminus wijst je stap voor stap de weg naar een energiezuinige woning.

woning renoveren

Je bent klaar voor de toekomst

Vlaams energieminister Demir realiseert de komende jaren een vereenvoudiging van de procedures en premies voor energiebesparende maatregelen in huis. Toch is het niet per sé slim om daarop te wachten. Elk jaar dat je geen energetische renovatie uitvoert aan je bestaande woning, verspil je elektriciteit, energie en geld.

Bovendien is de kans groot dat in de toekomst bepaalde richtlijnen echte verplichtingen worden. Wees die regeltjes voor en voer nú de werken uit. Je huis stijgt meteen in waarde, je elektriciteitskosten dalen, je leeft comfortabel in een woning naar eigen smaak, én de ecologische voetafdruk van je huis wordt verwaarloosbaar.

Ook interessant voor jou