Waarom betaalt je bedrijf weer meer voor energie?

Je hebt het zeker al opgevangen in de media of via je energieleverancier: de marktprijzen voor energie begonnen midden 2021 fors te stijgen en blijven ook vandaag op een hoog niveau. Sinds september vorig jaar is de elektriciteitsprijs verviervoudigd en de gasprijs verdrievoudigd. Bij velen betekent dit een verdubbeling van hun totale energiefactuur. Dit is bij alle energieleveranciers voelbaar. Vraag jij je af hoe dat precies komt? Of maak je je zorgen over je energiefactuur en -kosten?

Hoge marktprijzen voor energie, voelbaar over alle leveranciers heen

Vandaag ervaren we de grootste energieprijspiek ooit. Dat komt onder andere door de aankomende wintermaanden, de beperkte aardgasaanvoer vanuit Rusland en de onzekerheid over wanneer deze situatie weer zal stabiliseren. Door de oorlog met Oekraïne is de gastoevoer met maar liefst 60% verminderd en de olietoelevering is volledig stopgezet. Wat de toekomst zal brengen? Dat hangt af van dezelfde factoren die de prijs gewoonlijk bepalen: het weer, de politieke situatie in Europa, de olieprijzen en de prijs voor CO2-uitstoot. 

Dat de energieprijs steeg, eventueel ook bij een hernieuwing van je contract, is een algemene trend, voelbaar over alle energieleveranciers heen. Uit voorzorg schaften ze ruim de helft van de elektriciteits- en gascontracten af – en de vaste tarieven eerst. Maar het effect van de stijgende energieprijzen verschilt per bedrijf en werksituatie.

Sinds 1 oktober biedt ook Luminus helaas geen vaste tarieven meer aan. De wisselvalligheid van de energieprijzen zorgt ervoor dat we ons aanbod voor een beperkte periode moeten terugschroeven.

Waar komen de huidige prijspieken vandaan?

De tarieven voor distributie en transport veranderen normaliter niet snel, de gas- en elektriciteitsprijzen wel. De stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen heeft verschillende redenen. In de komende paragrafen worden ze elk op hun beurt toegelicht. De prijzen die hieronder volgen, zijn gebaseerd op een Vlaams gezin met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh.

Waarom zijn de gasprijzen gestegen?

Prijsevolutie gas 2021-2022
  • De reden van de meest recente prijsstijgingen voor aardgas komt door een onzekere toevoer vanuit Rusland. Als reactie op de oorlog met Oekraïne voerde de EU stevige sancties in tegen Rusland, die daarna besloot de gaskraan dicht te draaien. Hoe dit verder zal evolueren, is nog onduidelijk.

Waarom zijn de elektriciteitsprijzen gestegen?

Prijsevolutie elektriciteit 2021-2022

Hoe is het allemaal begonnen? De elektriciteitsprijzen volgden aanvankelijk die van de andere grondstoffen (zoals gas en steenkool) en stegen dus mee met de vraag sinds de heropstart van de economie na de pandemie, in het vroege najaar van 2021. Door het onverwacht uitvallen van vier Franse nucleaire centrales schoten de prijzen opnieuw de lucht in. 

Die problemen lijken nog steeds niet opgelost. De centrales in Frankrijk kampen met corrosieproblemen en de aanhoudende droogte van afgelopen zomer maakt de situatie niet makkelijker. Door het gebrek aan koelwater uit de rivieren zullen sommige centrales mogelijk helemaal niet meer kunnen opstarten. Het lage water zorgt ook voor problemen met de steenkooltoevoer in Duitsland.

Bovendien wenden sommige landen zich voor deze winter tot vervuilende technologieën, waarmee ze opnieuw CO2-prijsstijgingen veroorzaken.

Nieuwe steunmaatregelen voor zelfstandigen

Om de financiële opdoffer van de energiecrisis te beperken voor bedrijven en zelfstandigen, gingen onze regeringen in overleg. Het resultaat is een reeks nieuwe steunmaatregelen:

● Verlaagde accijnzen en btw op gas en elektriciteit.
● Verschillende steunmaatregelen die tijdens de coronaperiode werden ingevoerd, worden nu verlengd.
● Wie moeite heeft met de betaling van fiscale schulden, belastingen of sociale bijdragen kan uitstel of een flexibel afbetalingsplan aanvragen.
● En binnenkort wordt ook het ‘tijdelijk overbruggingsrecht energie’ geïntroduceerd.

Lees meer over de nieuwe steunmaatregelen in dit artikel.

Luminus helpt verrassingen op je jaarafrekening te vermijden

Wie recent de jaarafrekening van zijn bedrijf in de bus kreeg, ontdekte dat we zoals voorgaande jaren het maandelijks voorschotbedrag alvast hebben verhoogd. Zo zorgen we ervoor dat je geen onaangename verrassing krijgt bij je volgende jaarlijkse afrekening.

Wist je dat je heel eenvoudig zelf – op elk moment – dat maandelijks voorschotbedrag kunt aanpassen via je persoonlijke klantenzone My Luminus? Ook wie nog geen jaarafrekening in de bus kreeg, wordt geadviseerd zijn meterstanden maandelijks in te geven en zijn voorschotbedrag aan te passen. Het belang hiervan lichten we toe in dit artikel en bijhorende video.

Slim op je energieverbruik besparen is van belang

Liggen er zonnepanelen op het dak van je bedrijf? Dan zul je minder voelen van de energieprijsstijgingen. Logisch, je moet zelf minder elektriciteit aankopen én je ontvangt een potentieel hogere vergoeding voor je geïnjecteerde stroom. Heb je nog geen zonnepanelen? Dan kan het handig zijn om dit voor jouw zaak te overwegen. De investering blijft ook anno 2022 rendabel. Na gemiddeld 6 à 7 jaar zijn de panelen volledig terugverdiend. En in amper 5 minuten heb je een vrijblijvende offerte.

Naast zonnepanelen zijn er nog tig andere energiebesparende maatregelen die je kunt nemen om de energiekosten van je onderneming te drukken (denk bijvoorbeeld aan isolatie). Die hoeven niet allemaal een flinke duit te kosten. Luminus reikt je op haar bespaarplatform handenvol gratis tips en tools aan om aan de slag te gaan.

Ook interessant voor jou