Voorstander van buiten studeren? Lees hier waarom je beter binnen studeert.

Als het zonnig en warm is tijdens de blokperiode is het erg verleidelijk om buiten te gaan studeren: in het park, in de tuin, op het terras of op het balkon. Helaas is dat zelden een goed idee. Om geconcentreerd te blijven, houd je het hoofd immers het best koel en geïsoleerd van elke mogelijke afleiding.

Alle onderwijsexperts en psychologen zijn het erover eens: buiten studeren is zelden of nooit een goed idee – wellicht valt het enkel aan te raden als het binnenshuis gewoonweg niet mogelijk is, bijvoorbeeld door een huilende baby.

Houd het hoofd koel

In de tuin of op het terras ga je niet zitten als het buiten kil en regenachtig is, wel als het zonnig en warm is. Helaas zorgt die zon ervoor dat je slaperig wordt en dat jouw concentratie verslapt. Je blijft dus fitter in een omgeving die iets koeler is dan de normale kamertemperatuur. Een afgesloten kamer dus waar de zon niet te fel schijnt en die elke dag kan worden gelucht – veel zuurstof in de lucht is goed voor de hersenen.
Lees ook ons artikel: Het belang van ventileren en verluchten voor jouw gezondheid

Te veel afleiding

Het probleem met buiten studeren is niet alleen het zonlicht of de warmere temperatuur, maar ook het feit dat er buiten altijd wel ‘iets te doen is’. Een vrolijk fluitende vogel, een vliegtuig hoog in de blauwe hemel, een kat of hond die jou gezelschap komt houden of ook van de zon komt genieten… Kortom, om efficiënt te kunnen studeren – lees: met diepgang en aan een redelijk tempo – mogen er zo weinig mogelijk afleidingen zijn.

Eventjes naar buiten mag wél

Dat wil overigens niet zeggen dat de tuin en het terras verboden terrein zijn voor blokkende studenten. Tijdens het blokken is pauzeren immers bijna even belangrijk als geconcentreerd studeren. Even een frisse neus halen buiten is dus een goed idee. Bovendien doe je het best iets actiefs buiten. Een klein stukje wandelen, of waarom geen spelletje badminton met jouw huis- of kotgenoten. Let er echter goed op dat je de pauzes niet te lang maakt. Het is beter meerdere korte pauzes in te plannen dan een paar lange.

Ook interessant voor jou