Verhuizen? Vergeet deze instanties niet op de hoogte te brengen!

Plannen om te verhuizen? Da’s een heel geregel. Naast in- en uitpakken moet je ook nog veel instanties op de hoogte brengen van je adreswijziging: van je werkgever en telecomoperator tot je energieleverancier, financiële instelling en verzekeringsmakelaar. We geven je een overzicht.

Informeer je nieuwe gemeente

Zodra je verhuisd bent, meld je je binnen de acht dagen aan bij de gemeente waar je gaat wonen. Ook als je binnen dezelfde gemeente verhuist! Zo’n adreswijziging kan persoonlijk, maar ook schriftelijk of digitaal.

Een wijkagent komt even later op bezoek om de verhuis vast te stellen. Daarna wordt je adres aangepast in het Rijksregister. Dat betekent dat overheidsinstellingen automatisch je nieuw adres krijgen. Het gaat om je ziekenfonds, belastingdiensten, sociale zekerheidsinstellingen, Kind en Gezin, kinderbijslagfonds, OCMW, fondsen voor bestaanszekerheid, gewestelijke huisvestingsmaatschappijen, arbeidsongevallenverzekeraars …

Ga wel nog naar de dienst bevolking van je gemeente om je identiteitskaart (en die van je andere gezinsleden) te laten aanpassen.

Denk aan je water- en energieleveranciers

Neem tijdig contact op met je drinkwaterbedrijf en energieleverancier(s) om de meterstanden op te nemen en alles af te sluiten van de oude bewoner en over te zetten naar de nieuwe bewoner. Dat moet in de twee woningen: in je oude én je nieuwe. Hiervoor gebruik je het klassieke energieovernamedocument dat je meteen ook kan laten tekenen door de vorige eigenaar. Heb je zonnepanelen of wek je op een andere manier hernieuwbare energie op? Dan is er sinds 2019 een specifiek energieovernamedocument voor de productie-installatie van hernieuwbare energie. Let op, dit overnamedocument is géén nieuw energiecontract. Dat contract moet je zelf nog afsluiten!

Ben je Luminus-klant of wens je het te worden? Dan kun je je verhuis heel eenvoudig doorgeven via deze website!

Breng ook je telecomoperator op de hoogte

Vergeet je telefoon- en internetabonnement niet stop te zetten of over te dragen naar je nieuwe adres.

Vergeet je bank en verzekeringen niet

Bel je verzekeringsmakelaar en laat weten dat je weldra verhuist. Hij kan je woning- en brandverzekering wijzigen. Doe hetzelfde met je financiële instellingen.

Naar het postkantoor

Trek zeker ook naar het postkantoor in je nieuwe gemeente.  Je kunt, indien gewenst, zelfs digitaal een doorzenddienst activeren. Zo mis je gedurende 3, 6, 12 of 24 maanden geen post die nog naar je vorige adres werd verstuurd.

En er is nog méér

De belangrijkste diensten hebben we hierboven opgesomd, maar er zijn nog een heleboel andere mensen, instanties en organisaties die je op de hoogte moet brengen bij een verhuis.

  • Je huis- en tandarts
  • Je werkgever
  • Je apotheker
  • De vakbond
  • Sport- en fitnessclubs
  • Andere verenigingen waar je lid van bent
  • De school van je kind(eren)
  • Het centrale dierenbestand (als je een gechipte hond of kat hebt)
  • VDAB/Actiris en de uitbetalingskas (voor werkzoekenden)
  • Kruispuntbank van Ondernemingen (voor zelfstandigen)

Ook interessant voor jou