Verhuizen met kinderen? 7 tips om het proces te vergemakkelijken

Verhuizen is geen sinecure. Er moet veel geregeld worden: de verhuisdatum, de inboedel inpakken, instanties inlichten … Niet enkel jouw hoofd zit vol to do’s, ook voor je kinderen staat er veel te gebeuren. Hoe bereid jij je kroost het best voor op de grote verhuis? Wij geven 7 handige tips!

1. Een goede timing is alles

Probeer rekening te houden met je kinderen als je de verhuisdatum bepaalt. De perfecte timing bestaat wellicht niet. Verhuizen in een rustige periode maakt het proces wel al een tikkeltje makkelijker, denk aan de paas- of zomervakantie.

Natuurlijk is je verhuisdatum afhankelijk van meerdere omstandigheden die je niet helemaal in de hand hebt. Verhuis je in een minder rustige periode? Probeer een moment te kiezen dat je kind niet te veel andere veranderingen doormaakt zoals zindelijk worden, een nieuwe school, het begin van de puberteit….

Plan daarom alles goed. De website ikgaverhuizen.be is een handige verzamelplek om je verhuis in goede banen te leiden. Het doel? Verhuizen zonder stress, omdat je geen enkele to do mist. Je kan via de website een gratis verhuisgids mét checklist  downloaden waarmee je kan aftellen vanaf drie maanden voor de verhuizing tot de grote dag zelf. Je vindt er verder ook leuke tips voor verhuizen met kinderen, het transport van je spullen of het inpakken zelf. Er is ook een verhuisshop voor de praktische kant van je avontuur.

2. Wees altijd positief

Laat jullie verhuis een positieve boodschap zijn voor je kinderen, zelfs al is de achterliggende reden mogelijks minder leuk (echtscheiding, ontslag …). Als jij enthousiast bent over de verhuis, zal dat gevoel aanstekelijk werken.

Begrijp als ouder dat je kinderen machteloosheid kunnen ervaren. Zeker als jullie verhuizen naar een nieuwe stad en jullie dagelijks leven grotendeels verandert. Maak tijd om die negatieve gevoelens te plaatsen en bied je kinderen goede redenen om wél uit te kijken naar jullie nieuwe stek. Vertel hun bijvoorbeeld dat ze een nieuwe mooie kamer krijgen en dat jullie het nieuwe huis samen gezellig gaan maken.

3. Betrek je kinderen bij het hele proces

Het is van groot belang dat je je kinderen van A tot Z betrekt bij de verhuis. Een grote valkuil is dat je hen te vroeg inlicht, waardoor er verwarring of onrust kan ontstaan. Hoe ouder je kind, hoe vroeger je er over kan praten. Jonge(re) kinderen breng je best pas op de hoogte wanneer de verhuisplannen concreet zijn.

Het is niet makkelijk om het abstracte begrip ‘verhuizen’ om te zetten naar iets concreets. Om je kroost te laten begrijpen wat er op de planning staat, kun je hen aansporen om zelf hun spullen in te pakken. Laat hen op hun eigen verhuisdozen tekenen zodat ze deze meteen herkennen bij aankomst in de nieuwe woonst.

Verhuizen met kinderen

4. Neem tijd om aan de nieuwe situatie te wennen

Verhuizen naar een nieuwe stad of woning? Dat is even wennen, voor jou én je kinderen. Voorzie daarom voldoende tijd om samen te acclimatiseren. Bezoek op voorhand regelmatig jullie nieuwe stek, wandel door de nieuwe buurt, maak kennis met de nieuwe buren … Deze kleine dingen maken het avontuur nét wat aangenamer.

5. Zorg voor voldoende regelmaat

Een van de grootste uitdagingen in de verhuishectiek is wellicht de dagelijks routine bewaren. Probeer voor je kinderen de dagelijkse rituelen aan te houden, zoals samen ontbijten of een verhaal lezen voor het slapengaan. De overgang van jullie oude naar jullie nieuwe leven zal vlotter verlopen.

6. Wees praktisch en proactief

  • Gedetailleerde labels: Wanneer je voor je kinderen aan het inpakken bent, is het handig om niet enkel ‘speelgoed’ op een doos te schrijven maar bijvoorbeeld ‘legoblokken’. Zo vermijd je problemen én stress als je kinderen in de nieuwe woonst metéén met hun favoriete speelgoed willen spelen.
  • Veiligheid boven alles: Tijdens het verhuisproces kunnen de oude en nieuwe woning een boeltje worden. Zorg dat er geen gereedschap of schoonmaakmiddelen op hoogte van je kinderen staan en stapel verhuisdozen niet eindeloos hoog zodat deze om kunnen vallen.
  • Creatief met karton: Verhuisdozen heb je achteraf in overvloed. Schenk ze aan iemand anders die verhuist, of geef ze een nieuw leven. Bewaar ze om mee te knutselen, om kastelen mee te maken… Dat geeft verhuizen voor je kinderen een extra leuke dimensie!
Verhuizen met kids praktisch en proactief

7. Laat je kinderen de verhuisdag beleven

Je kunt je kinderen naar een oppas brengen op de grote verhuisdag, maar je kan de oppas ook vragen om naar jou te komen. Als je kroost ziet hoe hun spullen van het oude naar het nieuwe huis gaan, zullen ze alles beter begrijpen. Je kinderen hoeven er natuurlijk niet de hele dag bij te zijn, enkele uren volstaan.

Ook interessant voor jou