Verhuizen met kinderen? 7 tips om het proces te vergemakkelijken

Verhuizen is geen sinecure. Er moeten heel wat zaken geregeld worden: een verhuisdatum moet gekozen worden, de inboedel moet tijdig ingepakt geraken, meerdere instanties moeten worden ingelicht… Niet enkel jouw hoofd zit vol to do’s, ook voor je kinderen staat er veel te gebeuren. Hoe bereid jij je kroost nu het best voor op de grote verhuis? Wij geven 7 handige tips mee!

1. Een goede timing is alles

Probeer bij het bepalen van de verhuisdatum zo veel mogelijk rekening te houden met je kinderen. De perfecte timing bestaat wellicht niet, maar verhuizen in een rustige periode maakt het proces al een tikkeltje makkelijker. De paas- of zomervakantie is  bijvoorbeeld een ideaal moment.

Natuurlijk is je verhuisdatum afhankelijk van meerdere omstandigheden en heb je dit vaak niet volledig in de hand. Verhuis je dus in een minder rustige periode? Probeer ervoor te zorgen dat je kind op dat moment niet te veel andere veranderingen doormaakt zoals zindelijk worden, vlak na het veranderen van school, in het begin van de puberteit, ….

2. Wees altijd positief

Laat een verhuis steeds een positieve boodschap zijn naar je kinderen toe. Zelfs al is de achterliggende reden een minder leuke gebeurtenis zoals een echtscheiding of een ontslag. Als jij enthousiast bent over de verhuis, dan zal dat gevoel aanstekelijk werken.

Begrijp als ouder ook dat je kinderen een gevoel van machteloosheid kunnen ervaren. Zeker wanneer jullie woonst enkele steden verderop ligt en jullie dagelijks leven grotendeels verandert. Maak dus eveneens tijd om die negatieve gevoelens een plaats te geven, en schotel je kinderen daarna een paar goede redenen voor om wél uit te kijken naar jullie nieuwe stek. Vertel hen bijvoorbeeld dat ze een nieuwe mooie kamer krijgen en dat jullie het nieuwe huis samen gezellig gaan maken.

3. Betrek je kind bij het hele proces

Het is zonder twijfel van groot belang dat je jouw kinderen van A tot Z betrekt bij een verhuis. De grote valkuil is echter dat je hen veel te vroeg inlicht, waardoor er verwarring of onrust kan ontstaan. Hoe ouder je kind, hoe vroeger je er over kan praten. Jonge(re) kinderen breng je best pas op de hoogte wanneer de verhuisplannen concreet zijn.

Verder is het niet makkelijk om het abstracte begrip ‘verhuizen’ om te zetten naar iets tastbaars. Om je kroost te laten begrijpen wat er op de planning staat, kan je hen bijvoorbeeld aansporen om zelf hun spullen in te pakken. Laat hen bijvoorbeeld op hun eigen verhuisdozen tekenen zodat ze deze meteen herkennen bij aankomst in de nieuwe woonst.

Verhuizen met kinderen

4. Neem tijd om aan de nieuwe situatie te wennen

Verhuizen naar een nieuwe stad of woning? Dat is altijd even wennen, voor jou én je kinderen. Voorzie daarom voldoende tijd om samen te acclimatiseren. Het is een goed idee om op voorhand regelmatig jullie nieuwe stek te bezoeken, een wandeling te maken door de nieuwe buurt, kennis te maken met de nieuwe buren, … Het zijn stuk voor stuk kleine dingen die het avontuur nét wat aangenamer maken.

5. Zorg voor voldoende regelmaat

Het behouden van de dagelijks routine in alle hectiek is wellicht een van de grootste uitdagingen. Probeer voor je kinderen de dagelijkse rituelen te behouden, zoals samen ontbijten of een verhaal lezen voor het slapengaan. De  overgang van jullie oude naar nieuwe leven zal zo vlotter verlopen.

6. Wees praktisch en proactief

  • Gedetailleerde labels: Wanneer je voor je kinderen aan het inpakken bent, is het handig om niet enkel ‘speelgoed’ op een doos te schrijven maar bijvoorbeeld ‘speelgoed legoblokken’. Zo vermijd je problemen wanneer je kinderen in de nieuwe woonst metéén met hun favoriete speelgoed willen spelen. Weg stress!
  • Veiligheid boven alles: Tijdens het verhuisproces kan het in de oude en nieuwe woning een boeltje worden. Zorg dat er geen gereedschap of schoonmaakmiddelen op hoogte van je kinderen staan en stapel verhuisdozen niet eindeloos hoog zodat deze om kunnen vallen.
  • Creatief met karton: Verhuisdozen zal je achteraf in overvloed hebben. Deze kan je schenken aan een kennis die verhuist, maar ze kunnen ook een volledig nieuwe functie krijgen. Bewaar ze om mee te knutselen, om kastelen mee te maken, … Dat geeft verhuizen voor je kinderen een extra leuke dimensie!
Verhuizen met kids praktisch en proactief

7. Laat je kinderen de verhuisdag beleven

Je kan je kinderen naar een oppas brengen op de grote verhuisdag, maar je kan de oppas ook vragen om naar jou toe te komen. Op die manier ziet je kroost met hun ogen eigen hoe de spullen van het oude naar het nieuwe huis gaan. Dit maakt dat ze de hele gebeurtenis beter begrijpen. Schrik dat jouw kinderen ter plaatse in de weg gaan lopen? Ze hoeven natuurlijk niet de ganse verhuisdag aanwezig te zijn. Enkele uren volstaat.

Ook interessant voor jou