Vergelijk je verbruik met de inwoners van jouw gemeente

Heb je geen flauw idee of je veel energie verbruikt of net niet? Begrijpelijk. Zo’n cijfer – uitgedrukt in kWh – is voor heel wat mensen een hol begrip. Net daarom hebben we een handige vergelijktool gebouwd. Hiermee vergelijk je in een handomdraai jouw elektriciteits- en/of gasverbruik met dat van andere inwoners in jouw gemeente. Het resultaat? Waardevolle inzichten! 

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, kortweg VREG, publiceert elk jaar de gemiddelde elektriciteitsafnames per gezin en per verbruikscategorie, maar dat zijn vrij algemene cijfers. Wil je je energieverbruik vergelijken met dat van andere inwoners in jouw gemeente? Daar hebben we een speciale tool voor ontwikkeld. 

Vergelijk nu je verbruik 

Via onze vergelijkingstool achterhaal je in een paar muiskliks hoe het met jouw energieverbruik gesteld is. Eerst selecteer je welk verbruik je wilt vergelijken: gas en elektriciteit, enkel elektriciteit of enkel gas. Vervolgens geef je je verbruik per jaar door (dat vind je op je jongste afrekening of – indien je Luminus-klant bent – via je klantenzone My Luminus). In de laatste stap moet je enkel nog je postcode doorgeven. Op een kleurenbalk lees je in één oogopslag af of jij weinig (groen), gemiddeld (geel) of veel (oranje) energie verbruikt. 

Een stapje verder? Je gratis persoonlijk energieplan

Met die inzichten is het natuurlijk zaak om de schuifbalkjes zo ver mogelijk naar links te krijgen, naar het groene gedeelte. En daar zijn heel wat manieren voor. Wij helpen je graag met een gratis persoonlijk energieplan. Aan de hand van een tiental specifieke vragen tonen we je in slechts enkele minuten wat je besparingspotentieel is en hoe je dat zo efficiënt mogelijk doet. 

Het resultaat is opgesplitst in grote investeringen – bijvoorbeeld een nieuwe condensatieketel of warmtepompboiler – maar ook in kleine investeringen en goede gewoontes. Wist je bijvoorbeeld dat ledlampen tot 80 % minder energie verbruiken? Binnen de twee jaar heb je die terugverdiend!  

Slim besparen bij je thuis

Hoe je ook scoort op de vergelijking met inwoners van je gemeente, er is altijd ruimte om nog energiezuiniger te zijn. Zelfs zonder aan comfort in te boeten. Zo zijn er heel wat tips om je woning duurzamer en energiezuiniger te maken. Ons advies? Begin stap voor stap … door goede gewoontes aan te leren. Vervolgens kun je je wagen aan kleine en grote investeringen. Samen maken we het verschil! 

Meer advies over hoe je energiezuinig en spaarzaam kan wonen

Naar alle tips

Ook interessant voor jou