Vaarwel Hotel Mama. Hallo, eerste eigen stek!

Verhuis je voor het eerst? Verlaat je de ouderlijke woning om op eigen benen te staan? Dan wacht je een niet te onderschatten to-dolijst. Maar geen nood, wij helpen je alvast op weg met 10 tips en een leuk extraatje.

1. Bestel grote interieurstukken op tijd

Wellicht wil je meteen na je verhuis intrekken in je nieuwe woonst. Dan heb je wel een bed, zetel, tafel en kasten nodig. Dergelijke grote items krijg je dikwijls niet meteen na aankoop mee naar huis. Denk er dus aan om ze tijdig te bestellen, zodat je zeker niet op de grond moet slapen of eten.

2. Je nutsvoorzieningen zijn belangrijk

Je wil vanaf dag één energie en water, toch? Als dit nog niet geregeld is, breng dit dan tijdig in orde. Denk ook goed na over de keuze van je energieleverancier. Wat zijn de tarieven? Hoe duurzaam werkt de onderneming in kwestie? Wat is voor jou de voordeligste optie? Bekijk grondig alle producten en diensten.

3. Vraag indien nodig verlof aan

Een verhuis regelen neemt tijd in beslag. En de verhuisdag zelf kost je – indien je met een verhuisdienst werkt – minder op een weekdag. Regel die eventuele vakantiedag dus tijdig.

4. Reserveer een verhuiswagen

Heb je zelf niet genoeg ruimte in je wagen? Dan komt een verhuis- of bestelwagen van pas. Ook die reserveer je best een tweetal maanden vooraf.

5. Televisie en internet vanaf je eerste dag

Je gaat waarschijnlijk je eerste internet-, tv- en telefonieabonnement aan. Zoek je ideale telecompartner en breng hen minstens een maand vóór je verhuis op de hoogte. Het kan namelijk even duren vooraleer je een afspraak kan vastleggen. Oh ja, denk er ook aan dat de installateur ruimte genoeg moet hebben om de modem en dergelijke te monteren. Ga op zoek naar het ideale plekje hiervoor.

6. Vraag een parkeerplek aan

Als je moet sjouwen met meubels en dozen wil je geen honderden meters te voet afleggen van je wagen naar je woning. Regel dus – indien nodig – een parkeerplaats pal voor je deur bij de stad of gemeente.

7. Geef je adreswijziging door

Naast een lange reeks instanties die je adres nodig hebben, is het natuurlijk essentieel dat ook de gemeente of stad je nieuwe gegevens heeft. Dat moet je in principe doen binnen de 8 werkdagen na je verhuis. Een wijkagent komt dan even controleren of je er effectief woont én je identiteitskaart wordt aangepast.

8. Denk na over de inrichting en decoratie

Meet alles op en maak een ruwe (of gedetailleerde) plattegrond van je woning. Dat maakt de juiste meubels kiezen net wat makkelijker. Inspiratie voor je interieur? Bezoek woonbeurzen, scrol op Pinterest of doorblader interieurmagazines.

9. Kies slim, kies energiezuinig

Je moet nu toch zoveel nieuwe spullen kopen en je budget is niet oneindig. Dan is dit hét moment om slimme aankopen te doen die je ook op lange termijn besparingen opleveren. Kies dus voor energiezuinige huishoudtoestellen. Van je wasmachine tot je koffiezetapparaat. En voor je verlichting opteer je natuurlijk voor ledlampen.

10. Check je verzekeringen

Of je nu huurt of koopt, je moet jezelf beschermen tegen schade, accidentjes in huis, enzovoort. Denk dus aan je brandverzekering en familiale verzekering. Check trouwens ook eens of je ziekte- en hospitalisatieverzekering in orde zijn. Als je nog ten laste bent van je ouders, staan die wellicht nog op hun naam. Dat kan vanzelfsprekend niet meer zodra je domicilie verandert.

Extra toptip! Gebruik de verhuischecklist

Het is veel om te onthouden. Te veel. En jij wil eigenlijk gewoon je eigen nestje creëren zonder je zorgen te maken over paperassen en ander geregel. Daarom maken wij je het leven iets gemakkelijker met onze handige online verhuishulp op slimverhuizen.be. Dankzij je persoonlijke checklist zie je niets over het hoofd!  

Ook interessant voor jou