Je elektriciteitsfactuur onder de loep

Niet alles wat je betaalt voor jouw elektriciteit is voor de opwekking van de stroom in windmolens, zonnepanelen of energiecentrales. Integendeel, het grootste deel van je factuur bestaat uit distributiekosten, taksen en heffingen. Een overzicht.

Als klant van Luminus betaal je enkel aan ons, maar het geld dat we van jou krijgen blijft niet volledig in onze bedrijfskas. Het aandeel van Luminus in jouw elektriciteitsfactuur bedraagt zelfs minder dan de helft. Om precies te zijn: 39 procent in Wallonië en tussen 25 en 30 procent in Vlaanderen.

Lees ook ons artikel: Energie besparen? Onze klanten tonen hoe je dat doet

De elektriciteit die je bij ons koopt, moet immers van onze centrales, windturbines en zonneparken tot bij jou geraken. Hiervoor zorgt je netbeheerder, die zowel het transport als de distributie voor zijn rekening neemt. De kosten daarvoor worden natuurlijk aan jou doorgerekend.

Heffingen en taksen

En dan is er nog de overheid, zowel federaal als gewestelijk. Via allerlei heffingen en taksen op energie komt er nog eens een aanzienlijk bedrag bij op je factuur. En dan vergeten we de btw nog: die werd in 2015 opgetrokken van 6 naar 21 procent.

Het spreekt voor zich dat die ‘vaste kosten’ dezelfde zijn voor alle energieleveranciers. Het enige verschil zit soms in de regio waar je woont. Zo werken sommige netbeheerders goedkoper dan andere.

Meer weten over hoe de elektriciteitsprijs in elkaar zit in Vlaanderen? Bekijk dit filmpje*:
http://www.luminus.be/nl/prive/klantendienst/factuur-betalen/samenstelling-factuur/

*De berekening geldt voor een gemiddeld gezin met 1 kind in Gent (Imewo) dat 1.800 kWh per dag en 2.150 kWh per nacht verbruikt en het tarief Luminus Ecofix heeft.

Ook interessant voor jou