Thuisbatterijen en zonnepanelen: een interessante combinatie of niet?

Er heerst al langer discussie over de rendabiliteit van thuisbatterijen in combinatie met zonnepanelen. Maar de bundeling van de twee installaties wordt steeds interessanter. Zéker met het capaciteitstarief aan de horizon. Hieronder krijg je een klare kijk op de kwestie.

Een thuisbatterij wordt geplaatst tussen de omvormer van je zonnepanelen en je elektriciteitsmeter. Op momenten dat je panelen meer stroom opwekken dan je verbruikt, gaat het overschot naar de batterij. Jij gebruikt die dan later op de dag of ’s nachts, wanneer je zonnepanelen geen energie meer leveren. Door deze efficiënte werking kun je fors op je energieverbruik en -kosten besparen.

De voordelen van een zonnepanelen-thuisbatterijen combo

 • Je zelfconsumptie is aanzienlijk hoger. Zonder thuisbatterij gebruik je als gezin gemiddeld 30 tot 40% van je zonnestroom. Met een batterij stijgt dat naar 70 tot 80%.
 • Doordat je zelfverbruik stijgt, dalen ook je netkosten.
 • Je wordt minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de schommelende energieprijzen.
 • Je kan je elektriciteitsverbruik beter spreiden en bent niet afhankelijk van de piekzonmomenten.
 • Je accu kan ook als noodgenerator dienen tijdens stroompannes.
 • Je kan rekenen op 2 verschillende premies van de overheid.

De combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij is dus zeker voordelig. Toch blijven vele gezinnen twijfelen, mede omwille van de kostprijs en de vele tariefwisselingen van de laatste jaren. 

 • Of een thuisbatterij in jouw situatie rendabel is, hangt af van de aankoopprijs, de capaciteit en de levensduur van de thuisbatterij, de opbrengst van je zonnepanelen, je (eigen)verbruik, een mogelijke investeringspremie, enzovoort.

Lees ook deze getuigenis over de installatie van een thuisbatterij

Zelfconsumptie verhoogt dankzij zonnepanelen met een thuisbatterij

Thuisbatterijen kosten momenteel tussen de € 3.000 en de € 8.000. In combinatie met een omvormer en zonnepanelen zit je al gauw aan een investeringsbedrag tussen de € 10.000 en de € 20.000. Dat is niet niks. Maar als zonnepaneleneigenaar stijgt je zelfconsumptie wel exponentieel en de terugverdientijd van de combinatie blijft dalen. Zeker dankzij de onderstaande premies:

Subsidies voor zonnepanelen en thuisbatterijen

Premie voor thuisbatterijen (Vlaanderen)

Voor thuisbatterijen die in 2021 worden geïnstalleerd, voorziet de Vlaamse regering een premie voor de aankoop of leasing van thuisbatterijen tot en met 2024. Je vraagt die premie hier aan.

VOORWAARDEN

 • Je kan de premie alleen als privépersoon aanvragen, niet als bedrijf.
 • Je moet de premie binnen de 6 maanden na de datum van de eindfactuur aanvragen. Voor sommige leasecontracten geldt een uitzondering.
 • Je batterij is aangesloten op het distributienet, geplaatst door een erkend installateur en gekeurd volgens de AREI-normen vóór eind 2021.
 • Je beschikt over een digitale meter.
 • Je hebt geen loodbatterij met waternavulmogelijkheid.
 • Je hebt ook een elektriciteitscentrale of zonnepaneleninstallatie met een maximaal vermogen van 10 kW of 10 kVA, óf je leaset de installatie. 

PREMIEBEDRAGEN VOOR THUISBATTERIJEN

 01/04/2021-31/12/20212022202320242025
0 tot 4 kWh300 euro/kWh225 euro/kWh150 euro/kWh75 euro/kWh0 euro/kWh
4 tot 6 kWh300 euro/kWh187,5 euro/kWh125 euro/kWh62,5 euro/kWh0 euro/kWh
6 tot en met 9 kWh250 euro/kWh150 euro/kWh100 euro/kWh50 euro/kWh0 euro/kWh
vanaf 9 kWhgeen bijkomend bedraggeen bijkomend bedraggeen bijkomend bedraggeen bijkomend bedraggeen bijkomend bedrag
maximum per batterij2550 euro, max 40% factuur incl. btw 1725 euro, max 40% factuur incl. btw 1150 euro, max 40% factuur incl. btw 575 euro, max 40% factuur incl. btw 0 euro

Premie voor zonnepanelen (Vlaanderen)

De Vlaamse regering introduceerde ook een investeringspremie voor zonnepanelen om te compenseren voor het verlies van de terugdraaiende teller. Je vraagt die eenmalige premie hier aan. In het Waalse en Brusselse gewest zijn er momenteel geen steunmaatregelen voor thuisbatterijen en zonnepanelen.

VOORWAARDEN

 • Je plaatst een kleinere installatie, met een omvormervermogen tot 10 kVa.
 • Het gaat niet om een uitbreiding van een bestaande zonnepaneleninstallatie.
 • De installatie van je zonnepanelen maakt geen deel uit van je nieuwbouw- of renovatieproject, om aan de verplichte EPB-eisen te voldoen.
 • Een aannemer plaatst je zonnepanelen.
 • Je bouwaanvraag dateert van voor 2014.

PREMIEBEDRAG VOOR ZONNEPANELEN

De premie bedraagt maximum € 1.500 en hangt af van het totaal geïnstalleerde kWp van je zonnepaneleninstallatie. Je ontvangt € 300 per kilowattpiek voor een installatie met een vermogen tussen 0 en 4 kWp, met € 150 extra per kWp voor installaties met een vermogen tot 6 kWp.

Het premiebedrag is niet meer dan 40% van de investeringskosten en daalt jaarlijks tussen 2021 en 2024. Vanaf 2025 wordt de premie afgeschaft.

Evoluties op de energiemarkt verhogen rendabiliteit van thuisbatterijen

De klimaatverandering begint zijn effect te hebben op de wetgeving. Als consument word je meer en meer in de richting van elektriciteit geleid: als energiebron (zonnepanelen), als warmtebron (warmtepomp), als voertuig (elektrische wagen), enzovoort. Tegelijkertijd veranderen de distributienettarieven voor het gebruik van het elektriciteitsnet.

 • Wie sinds 2021 zonnepanelen installeerde, betaalt een zogenaamd ‘nettarief werkelijke afname’. Je valt dan niet meer onder het principe van de terugdraaiende teller, maar wees gerust, je betaalt als huishouden zelden meer dan in dat oude systeem.
 • Met een thuisbatterij maak je nog minder gebruik van het distributienet en daalt dus ook je werkelijke afname.
 • Die netkosten worden bovendien vanaf juli 2022 op een nieuwe manier berekend, volgens het capaciteitstarief. Vanaf dan betaal je meer wanneer je heel hoge verbruikspieken hebt. Hoe dat juist zal werken, lees je hier.
 • Met een thuisbatterij kan je jouw verbruikspieken gemakkelijker spreiden.

Door de invoering van dat capaciteitstarief betaalt een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen zich veel sneller terug dan eerder werd gedacht. 

Conclusie: nú is dus het moment om in een thuisbatterij te investeren: vóór de invoering van het capaciteitstarief, en terwijl je nog in aanmerking komt voor de premie.

Wil je onmiddellijk weten wat voor jou de meest voordelige combinatie is? Check dan onze handige zonnepanelencalculator en vraag hier een vrijblijvende offerte aan voor je thuisbatterij.

Ook interessant voor jou