Privé

Benieuwd naar de wereld van morgen? Bezoek de expo ‘Ik zal 20 zijn in 2030′


Zin in een reis naar de toekomst? Dan moet je in het allermooiste treinstation van België zijn: Luik-Guillemins. De tentoonstelling ‘Ik zal 20 jaar oud zijn in 2030’ werd door de Universiteit van Luik gecreëerd in het kader van hun tweehonderdste verjaardag. Dit deden ze samen met vzw Europa 50.

De expositie is een knipoog naar een tentoonstelling die de vzw in 1995 realiseerde. ‘Ik was 20 jaar oud in ’45’ kende dat jaar met 750.000 bezoekers een gigantisch succes. Met de nieuwe expo ‘Ik zal 20 jaar oud zijn in 2030’ wordt niet enkel het verleden, maar vooral de toekomst belicht.

Beschrijven hoe de wereld van morgen eruit zal zien en voorspellen welke grote stappen de wetenschap de komende decennia zal zetten, is een ware uitdaging. Toch zijn ze er glansrijk in geslaagd om dit alles in de vorm van een expositie te gieten, met als rode draad ‘de Mens van de toekomst’. Er worden vier grote thema’s belicht: de beholpen mens, de verbonden mens, de verantwoordelijke mens en de veranderende mens.

Zelf zijn de universiteiten natuurlijk ook belangrijke spelers in het dagelijks onderzoek. Innovaties die enkele jaren geleden nog in hun kinderschoenen stonden, zoals mobiele toestellen, zijn vandaag al helemaal ingeburgerd. De expositie toont je op een interactieve manier wat voor effecten de wetenschap (nog) zal hebben op ons dagelijks leven. Je krijgt een verhelderend antwoord op vragen zoals: Hoe zal de mens van de toekomst geboren worden? Waar en hoe zal hij wonen? Welke evoluties zullen gebeuren op vlak van geneeskunde? Hoe zal de snelle ontwikkeling van de wetenschap de studiekeuze beïnvloeden? Neemt de machine het nog verder over van de mens? Hoe zit het met de mobiliteit en de ruimtelijke ordening? Welke nieuwe ziektes zullen de kop opsteken? En zo veel meer.

Als bezoeker word je ondergedompeld in grote decors en kom je oog in oog te staan met de toekomst aan de hand van een verrassend parcours. Zo kom je langs 3D voorstellingen, uitvindingen, verklarende teksten, robots en films. Klinkt als een toffe gezinsuitstap, nietwaar? Ook Luminus maakt deel uit van deze leerrijke tentoonstelling en plaatste een Smartflower op de esplanade voor het station Luik-Guillemins. Het is een slimme installatie die meedraait met de zon. De energie die dat innovatieve object produceert, wordt gebruikt voor een laadstation voor elektrische fietsen en voor het opladen van je smartphone. Ook in de toekomst zal men massaal blijven inzetten op zonne-energie.

“Wat ik zo leuk vind aan deze tentoonstelling is dat de verschillende aspecten van de alledaagse wetenschap op een simpele, attractieve manier worden belicht. De tentoonstelling is niet alleen interessant voor volwassenen, maar zeker ook voor families met (jonge) kinderen.”
– Eline van Luminus

Waarom deze expo het bezoeken waard is?

Wij brachten de tentoonstelling onlangs een bezoekje en geven je graag enkele redenen waarom ook jij deze expo zou moeten bijwonen:

  • Je geheugen wordt opgefrist, want je baant jezelf allereerst een weg door de grootste uitvindingen van de afgelopen decennia.
  • Je krijgt een uitgebreide en realistische blik op de toekomst voorgeschoteld aan de hand van interactieve ruimtes. Plezierig? Verrassend? Dat is het zeker!
  • Voor zowel jong (vanaf 8 jaar) als oud is deze expositie een uiterst leerrijke reis door de tijd. Het is de ideale gezinsuitstap waarbij je samen met je kroost kan ontdekken wat jullie de komende jaren te wachten staat.
  • Wanneer je met de trein afreist naar Luik, ben je op enkele stappen verwijderd van de locatie van de tentoonstelling. Eenvoudiger kan niet, toch? Bovendien kan je er meteen een dagtrip van maken en het gezellige centrum van Luik ontdekken.

Praktische informatie

Nog tot 3 juni 2018 kan je de tentoonstelling bezoeken in het TGV-treinstation Liège-Guillemins.

Openingsuren:
De tentoonstelling is 7 dagen op 7 open van 10u00 tot 18u30.

Inkom:
Entree voor volwassenen tijdens de week 14 euro, weekends 16 euro. Voor jongeren tussen 8 en 18 jaar is de entreeprijs op weekdagen 10 euro en in het weekend 11 euro. Kinderen onder 7 jaar mogen gratis binnen.

Meer informatie vind je op de website van Europa Expo.Ga naar www.luminus.be