Stadsverwarming in Gent voorziet 110 Luminus-klanten via warmtenet

Het verwarmingsnet van Gent voorziet de stad van duurzame Luminus-warmte. Hiervoor gebruiken we de restwarmte van de elektriciteitscentrale van EDF Luminus in Ham en verspreiden deze via een leidingnetwerk naar heel wat klanten. Het warmtenet draagt zo bij tot de ambitieuze klimaatdoelstellingen van de stad.

Innovatief en duurzaam

Wetenschappelijke studies zeggen dat in 2050 maar liefst 75% van de wereldbevolking in een stedelijke omgeving zal wonen. Daarom zijn we ervan overtuigd dat de klassieke manier om met energie om te gaan, herbekeken moet worden. We hebben nood aan innovatieve oplossingen om op een duurzame en ecologisch verantwoorde manier met energie om te gaan. Een van de concepten die vandaag erg in trek zijn, is het gebruik van warmtekrachtkoppeling. Een dergelijk systeem hergebruikt de warmte die vrijkomt bij het produceren van elektriciteit.

Investering in Luminus-warmte

We zijn een echte pionier op het vlak van warmtekrachtkoppeling (WKK) en verwarmingsnetten. Al sinds 1958 voedt de elektriciteitscentrale van EDF Luminus in Ham bij Gent een ondergronds netwerk van leidingen dat de restwarmte van de centrale verspreidt over de stad. En we blijven investeren in deze energievriendelijke warmte-oplossing. Eind 2014 werden twee nieuwe WKK-motoren in gebruik genomen die het stadsverwarmingsnet van Gent op duurzame wijze voeden.

Grootste stadsverwarmingsnet van België

Het warmtenet in Gent omvat vandaag een ondergronds leidingstelsel van 22 km lang en is daarmee het grootste van België. In totaal voorziet het 110 Luminus-klanten van warmte, waaronder bedrijven, de universiteit van Gent, het ziekenhuis AZ Sint-Lucas, sociale wooncomplexen, een winkelcentrum, een bibliotheek en zelfs een zwembad. Ook de nieuwe Tondelier-wijk zal op termijn aangesloten worden op het bestaande verwarmingsnet. Het netwerk zal aldus uitgebreid worden met 5 km nieuwe leidingen, goed voor 530 nieuwe particuliere klanten.

Ecologische verwarming

Verwarming via het stadsverwarmingsnet is een stuk efficiënter en milieuvriendelijker dan de traditionele verwarming op aardgas. Het warmtenet van Gent zorgt voor een besparing in CO2-uitstoot van meer dan 35% in vergelijking met verwarming via een klassieke CV-ketel. Zo helpt Luminus de stad Gent om haar ecologische voetafdruk te verkleinen.

Essentiële schakel in klimaatbeleid

Gent beschouwt het stadsverwarmingsnet als een essentiële schakel in haar beleid rond klimaat en energie-efficiëntie. De stad heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen, want tegen 2050 wil Gent klimaatneutraal zijn. De stad Gent investeert in verschillende projecten van duurzame warmte en energie-efficiëntie. Luminus stelt zijn expertise ter beschikking om deze projecten mee vorm te geven. Via de internationale groep van EDF Luminus heeft het bedrijf de knowhow en ervaring om de stad Gent te ondersteunen in de lange, maar noodzakelijke weg naar een klimaatneutrale stad.

Meer weten? Bekijk de video: ‘Hoe werkt het stadsverwarmingsnet van Gent?’

 

Ook interessant voor jou