Privé

Smartflowerwedstrijd: Waalse en Brusselse scholen laten zich van hun groenste kant zien

De respons op de smartflowerwedstrijd van Luminus was groot. Ook tientallen scholen uit Wallonië en Brussel dongen mee naar de hoofdprijs en zetten hun beste beentje voor op het vlak van groene energie en duurzaamheid.

Smartflower wedstrijd

Een groen imago creëer je niet alleen door zonnepanelen op je dak te installeren of een smartflower in je (school)tuin te plaatsen. De Waalse en Brusselse scholen die meedongen naar de hoofdprijs in de smartflowerwedstrijd van Luminus hadden dat goed begrepen. Hun inzendingen getuigden van een heel samenhangend verhaal waarbij kernwoorden zoals ‘lokaal’ en ‘ecologisch’ vaak terugkwamen.

Lees ook ons artikel : Deze scholen winnen een smartflower

Smartflower ecologisch

Lokale groenten

Verschillende scholen lieten zich van hun groenste kant zien door een groente- en fruitmarkt te organiseren met enkel lokale seizoensproducten. Enkele scholen zetten hun leerlingen zelfs aan het werk in een zelfingerichte moestuin, waarbij ze het groenafval moesten composteren zodat dit optimaal kon worden hergebruikt.

Smartflower locale groenten

Sorteren en recycleren

De Franstalige scholen legden in hun inzendingen de nadruk ook heel sterk op sorteren en de recyclage van afval, en (vooral ook) het voorkomen van verspilling. Bij sommige ging dat ver: zo was er een school die experimenteerde met een nieuwe eenheid voor energie: de ‘econowatt’, om aan te geven dat de beste energie de energie is die je niet gebruikt maar bespaart.

Smartflower sorteren

De Waalse en Brusselse scholen dachten duidelijk na over hoe we onze planeet leefbaar kunnen houden voor de komende generaties. Het feit dat slechts één school uiteindelijk beloond werd met de hoofdprijs, hoeft de mooie inspanningen van andere deelnemers niet de hypothekeren. Ook zonder smartflower gaat schoolgaand Wallonië en Brussel gewoon door op de ingeslagen, groene weg.

Smartflower zonnepanelen

 


Ga naar www.luminus.be