Smart home: Wat is het en hoe helpt het je met energie besparen?

Slimme, geconnecteerde toestellen kunnen het comfort, de veiligheid en de energie-efficiëntie van je woning verhogen. In dit artikel vertellen we jou alles over de mogelijkheden van een smart home. Zo kom je te weten dat de transformatie van je huidige thuis naar een slimme woning niet complex hoeft te zijn.

Wat is een smart home?

Kort gezegd is een smart home een woning waarin verschillende zaken, toestellen en je smartphone met elkaar geconnecteerd zijn. Via een draadloze internetverbinding kunnen al deze slimme toestellen (‘smart devices’) met elkaar communiceren. Van een slimme thermostaat tot slimme verlichting en van je alarmsysteem tot slimme huishoudapparaten. Een smart home is een woning die gedeeltelijk of volledig geautomatiseerd is.

In een smart home worden verschillende kleinere toepassingen verbonden. Je kan je huis dus geleidelijk aan slimmer maken. De grote meerwaarde van een smart home is dat de communicatie in twee richtingen gaat. Je kan met je smartphone bepaalde commando’s geven aan je toestellen en je toestellen kunnen jouw praktische informatie sturen.

Smart home of domotica?

Een smart home is nauw verweven met klassieke domotica, maar toch zijn er duidelijke verschillen. Een domoticasysteem vormt een geïntegreerd geheel waarin alle componenten van je huis mee zijn opgenomen. Zo’n systeem vereist een specifieke installatie en programmatie, waarvoor je beroep moet doen op een installateur. Dat is meteen het grote verschil met de nieuwe smart home- toepassingen, die erg gebruiksvriendelijk zijn en geen ingewikkelde installatie vereisen. Het enige wat je nodig hebt, is een smartphone, een woning en een internetconnectie.

Tegenwoordig vind je van alle huishoudtoestellen en woningelementen wel een slimme, geconnecteerde versie. Bijvoorbeeld:

  • Beveiliging en controle: slimme alarminstallaties, geconnecteerde bewegingssensoren en camera’s, rolluiken die te bedienen zijn met je smartphone, rook- en branddetectoren die bij alarm een bericht sturen naar je smartphone…
  • Huishoudelijke toestellen: slimme robotstofzuigers, wasmachines, koelkasten…
  • Verlichting: slimme lampen die automatisch aan- en uitschakelen bij het betreden of verlaten van de woning en met een smartphone bediend kunnen worden.
  • Energie: energiemonitors waarmee je op elk moment vanop afstand je totale energieverbruik en dat van je huishoudelijke toestellen kan opvolgen.

TIP: Maak gebruik van IFTTT!
IFTTT – If This Then That – is een online platform en applicatie waarmee je aan de hand van eenvoudige commando’s bepaalde processen kan automatiseren. Aan deze dienst kun je bijvoorbeeld al jouw sociale media kanalen koppelen en taken automatiseren zoals ‘Bewaar mijn tweets automatisch in een Google Drive spreadsheet’. Het wordt pas écht interessant wanneer je jouw smart home-producten gaat koppelen. Zo kan je voor je toestellen zelf een commando creëren waardoor ze automatisch een actie uitvoeren wanneer jij dat wilt.

Wat zijn de voordelen van een smart home?

Slimme toestellen of toepassingen maken het leven vooral heel wat comfortabeler. Maar een smart home kan ook zorgen voor meer veiligheid en een besparing op je energiekosten. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Je denkt dus best even na welke producten het best bij je passen. We geven je enkele voorbeelden:

  • Je slimme koelkast stuurt een bericht op je smartphone om te melden dat je boter op is. Tegelijkertijd stelt je smartphone een gerecht voor met de ingrediënten die wel nog in je koelkast aanwezig zijn.
  • Wanneer iemand aanbelt, ontvang je een notificatie op je smartphone. De ingebouwde camera laat je meteen zien wie er voor je deur staat. Je kan er zelfs voor kiezen om je bezoeker via de camera aan te spreken.
  • Bij het verlaten van je woning worden de lichten in je woning automatisch gedoofd, schakelt de slimme thermostaat de verwarming automatisch uit en wordt je alarminstallatie automatisch geactiveerd.

Het brein van een smart home? De slimme thermostaat!

De slimme thermostaten zijn aan een heuse opmars bezig. Zo’n intelligente thermostaat kan je vanop afstand bedienen door middel van je smartphone of je stem. Regel de temperatuur in je woning vanuit je bed of vanaf de andere kant van de wereld. Stel je verwarming alvast in, zodat je huis lekker warm is bij je thuiskomst.

Een maandelijks overzicht van je energiebesparing geeft je inzicht in de evolutie van je verbruik en de temperatuur in huis. Het is een perfecte basis om je instellingen en gewoontes te verbeteren voor een optimale energiebesparing. Zo bespaar je al snel een flink stuk op je energiefactuur.

De meeste slimme thermostaten beschikken ook over een automatische regeling die rekening houdt met de buitentemperatuur om je verwarming al of niet aan te schakelen. Zijn de batterijen bijna leeg of is er een probleem met je verwarming, dan krijg je hiervan meteen een melding op je smartphone.

Je slimme woning nóg efficiënter maken? Sla zelf je energie op!

Een slimme woning omvat zo veel meer dan enkel apparaten en toepassingen waardoor je huis vanop afstand bedienbaar is. Ook het feit dat je je eigen energie kan opwekken en opslaan, maakt je huis een Smart Home. Heel wat fabrikanten van zonnepanelen zijn bezig met de lancering of de ontwikkeling van een thuisaccu. Met zo’n batterij kan opgewekte stroom opgeslagen worden zodat ze niet op het net verdwijnt.

Zonnepanelen produceren overdag het meeste energie. Je verbruikt ’s morgens en ’s avond echter het meeste stroom, net het moment waarop je zonnepanelen quasi niets opleveren. Door het overschot aan opgewekte energie overdag op te slaan in zo’n thuisaccu, kan je quasi onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet. Stof tot nadenken!

Ook interessant voor jou