Samen maken we het verschil door elkaar te steunen

[Laatste update: 24/04/2020] – Het zijn ongekende tijden. We hopen vooral dat alles goed met je gaat. En met alle mensen rondom je. De maatregelen die de overheid neemt voor onze gezondheid en veiligheid zijn broodnodig. Maar tegelijkertijd zorgen ze voor heel wat aanpassingen en vragen. Luminus is er om je te helpen en duidelijkheid te scheppen. Hieronder geven we je een overzicht van de overheidsmaatregelen op energievlak én een heleboel tips die de huidige situatie een stuk eenvoudiger en aangenamer kunnen maken.

1) De maatregelen van de overheid  

De Vlaamse regering:

De Vlaamse overheid biedt financiële steun voor iedereen die vanaf 20 maart verplicht technisch werkloos is door het coronavirus. Ze scheldt de facturen voor elektriciteit, gas en water voor één maand kwijt. De tussenkomst wordt gebaseerd op een gemiddelde water- en energiefactuur van alle huishoudens. Zo kan de tussenkomst het snelst gestort worden. Deze vergoeding bedraagt in totaal € 202,68 en is als volgt samengesteld:

 • € 30,77 voor water
 • € 95,05 voor verwarmingskosten
 • € 76,86 voor elektriciteitskosten

De Vlaamse overheid werkt samen met de Rijkdienst Voor Arbeidsvoorziening (RVA) en de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid om het bedrag automatisch en rechtstreeks op de rekening van de technisch werkloze werknemer te storten. Je adresgegevens dienen hiervoor als basis. Er is trouwens één tussenkomst per werknemer in het statuut van tijdelijke werkloosheid. Een gezin kan dus meerdere tussenkomsten ontvangen als meerdere gezinsleden technisch werkloos zijn. Alle werknemers die minimum 1 dag per week het statuut van technische werkloosheid hebben en in het Vlaams Gewest gedomicilieerd zijn, kunnen op de steunmaatregel rekenen. Dus ook als je deeltijds werkloos bent.

De tussenkomst wordt zo snel mogelijk gestort. Let wel, de Vlaamse administratie heeft zo’n 14 dagen nodig om de uitbetaling uit te voeren. Er wordt verwacht dat de Federale Overheid de nodige gegevens tegen eind april zal hebben. Meer informatie vind je hier.

Wat met je energiefacturen? De aangegeven betaaltermijn op al je energiefacturen blijft gelden. Zit je in zware financiële moeilijkheden en kun je je energiefacturen niet betalen? Neem dan contact op met je energieleverancier zodat je samen een oplossing kan zoeken. De Vlaamse ministers hebben wel beslist dat er tijdens de coronacrisis, tot en met 17 juli 2020, een verbod op afsluiting op laagspanning (elektriciteit) en lagedruk (aardgas) geldt.

Wat met je meteropname? De meeste netwerkbeheerders zetten de meteropnamerondes voorlopig stop. In plaats van een bezoekje, mag je je aan een e-mail, brief of telefoontje verwachten. We raden je aan je meterstanden door te geven, zodat je een correcte energiefactuur krijgt. Als je niet antwoordt, zullen de netbeheerders een schatting van je verbruik maken op basis van je vorige verbruiksperiode.

Ben je zelfstandige? Over specifieke maatregelen voor zelfstandigen op energievlak, is er nog geen informatie. Wél voorziet de Vlaamse overheid allerlei andere tegemoetkomingen voor ondernemers, zoals:

 • de corona-hinderpremie: een premie voor zelfstandigen en ondernemers die door de coronamaatregelen verplicht zijn hun zaak te sluiten. Vanaf de week van 23 maart zal je dit kunnen aanvragen.
 • het overbruggingsrecht: zelfstandigen in hoofdberoep die hun activiteit moeten stopzetten ingevolge de coronacrisis kunnen tot 12 maanden lang een financiële uitkering ontvangen. Ook de zelfstandige in bijberoep die voorlopige bijdragen verschuldigd is, die minstens gelijk zijn aan de minimumbijdragen voor zelfstandigen in hoofdberoep, komen in aanmerking.
 • een compensatiepremie: voor handelszaken die niet moeten sluiten maar hun omzet wel met 60 % zien dalen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De premie bedraagt 3.000 euro en wordt eenmalig uitbetaald.
 • een heleboel extra steunmaatregelen voor je zaak om de gevolgen van de coronacrisis zoveel mogelijk te beperken. 

De Waalse regering

Voorlopig beschikken we nog niet over concrete informatie dat Wallonië het voorbeeld van Vlaanderen volgt wat betreft de financiële steun voor de energiefacturen van technisch werklozen. Van zodra hier meer informatie over is, publiceren we zo snel mogelijk de details. Wat we met zekerheid kunnen meedelen: zo lang de inperkingsperiode geldt, worden de onderbrekingen opgeschort en er komen geen nieuwe budgetmeters.

Wat met je meteropname? De meeste netwerkbeheerders zetten de meteropnamerondes voorlopig stop. In plaats van een bezoekje, mag je je aan een e-mail, brief of telefoontje verwachten. We raden je aan je meterstanden door te geven, zodat je een correcte energiefactuur krijgt. Als je niet antwoordt, zullen de netbeheerders een schatting van je verbruik maken op basis van je vorige verbruiksperiode. Heb je maandelijkse meteropnames? De netwerkbeheerders doen er alles aan om deze vanop afstand uit te lezen.

Ben je zelfstandige? Ook de Waalse regering heeft een reeks steunmaatregelen aangekondigd om Waalse bedrijven en burgers te helpen die getroffen zijn door de verregaande maatregelen om het coronavirus in te dijken. Zo wil Wallonië elke onderneming of zelfstandige die de deuren moet sluiten tijdens de coronacrisis compenseren met een bedrag van 5.000 euro. Ondernemers of zelfstandigen van wie de activiteit ingeperkt werd, zoals bijvoorbeeld kappers, krijgen 2.500 euro. Lees er hier meer over.

De Brusselse regering

Ook in Brussel zijn er heel wat steunmaatregelen om de strijd met het coronavirus aan te gaan. In totaal goed voor zo’n 150 miljoen euro. We beschikken op dit moment nog niet over concrete informatie dat Brussel het voorbeeld van Vlaanderen volgt wat betreft de financiële steun voor de energiefacturen van technisch werklozen. Zodra we meer informatie ontvangen, publiceren we de details.

Wat met je meteropname? De meeste netwerkbeheerders zetten de meteropnamerondes voorlopig stop. In plaats van een bezoekje, mag je je aan een e-mail, brief of telefoontje verwachten. We raden je aan je meterstanden door te geven, zodat je een correcte energiefactuur krijgt. Als je niet antwoordt, zullen de netbeheerders een schatting van je verbruik maken op basis van je vorige verbruiksperiode. Heb je maandelijkse meteropnames? De netwerkbeheerders doen er alles aan om deze vanop afstand uit te lezen.

Ben je zelfstandige? En moet je je zaak verplicht sluiten? Dan ontvang je een eenmalige premie van 4.000 euro. Het gaat hier om horeca, reisbureaus, kleinhandel en recreatie- en sportactiviteiten. Kapperszaken ontvangen een steun van 2.000 euro. Ook goed om te weten: de City Taks voor Brusselse hotels wordt kwijtgescholden voor het eerste semester van 2020. Daarnaast versterkt hub.brussels haar begeleiding voor bedrijven in moeilijkheden. Er zijn ook nog overheidsgaranties op bankleningen. Voor alle maatregelen kun je terecht op www.1819.brussels.

Goed om te weten:
Ook bij Luminus zijn gezondheid en veiligheid onze prioriteit. We nemen het risico van de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) zeer serieus. Al onze teams worden echter gemobiliseerd om onze dagelijkse missie voort te zetten: het produceren en leveren van elektriciteit en gas die jij nodig hebt. Momenteel voeren we in Vlaanderen geen installaties of onderhoud uit van verwarmingsketels of zonnepanelen. Meer vragen? Lees hier de meest gestelde klantvragen tijdens de coronacrisis.

2) Je energiefactuur onder controle dankzij onze tips

Luminus-klant? Via je persoonlijke klantenzone My Luminus kun je heel eenvoudig je maandelijkse betalingen beheren, je persoonlijke gegevens wijzigen, je meterstanden doorgeven, je verbruik op de voet volgen en je voorschotten aanpassen in functie van je verbruik. My Luminus is via desktop beschikbaar, maar ook via de applicatie (iOs hier – Android hier).

Heb je je persoonlijke klantenzone nog nooit eerder gebruikt? Een account aanmaken is gelukkig heel eenvoudig. Registreren kan op deze webpagina. Meer informatie over de functionaliteiten ontdek je in onderstaande video.


Natuurlijk wil je komende periode ook zo veel mogelijk verplaatsingen vermijden. Gelukkig kun je een deel van je aankopen gewoon online doen. Als Luminus-klant geniet je een extra voordeel. Zo kan je het hele jaar door op het EXTRAS!-programma rekenen. Dat zijn straffe kortingen op je favoriete merken. Bij het merendeel van de voordelen kan je je aankoop gewoon online doen, zonder enige verplaatsing. Zo geniet je bijvoorbeeld van:

 1. 30% korting op een selectie Philips toestellen, zoals stofzuigers en strijkijzers. Zo maak je je huis volledig klaar voor de lente.
 2. 5 euro korting bij CASA bij een aankoop vanaf 25 euro. Voor extra gezelligheid in huis, nu je er wat vaker gaat vertoeven.
 3. 25% korting op een selectie Kärcher-toestellen. Om dat terras eens volledig aan te pakken met een hogedrukreiniger, bijvoorbeeld.
 4. 60% korting op je eerste HelloFresh-box. Dit is het ideale moment om vers te koken, met ingrediënten die aan huis geleverd worden.
 5. Meer dan 35% korting op e-bikes van Genius. Bewegen in de buitenlucht is belangrijk. Met een e-bike in huis kan je dit meteen verwezenlijken.

Lees ook ons artikel : Verhuizen in volle coronacrisis? Hier houd je best rekening mee!

3) Wat kun je zelf nog doen bij je thuis?

Hou het vooral veilig en zorg goed voor jezelf en je naasten. Zorg ook voor positieve energie in je gezin. Kook gezond, beweeg regelmatig en slaap voldoende. Doe dingen waar anders geen tijd voor is en probeer te genieten van kleine gelukjes. Er mag veel niet, maar er zijn nog heel wat leuke dingen die wél kunnen. Denk maar aan ravotten in de tuin, koekjes bakken, een lenteschoonmaak organiseren, dat ene boek eindelijk lezen of een fotoalbum maken.

Of je kan samen aan de slag om je energieverbruik hier en daar in te tomen. We verzamelen hieronder onze top 3 meest gelezen blogartikels rond energie besparen in huis. Alle kleine beetjes helpen. En zéker als we het samen doen.

 1. Deze 9 oude gewoontes kosten je veel energie
 2. 6 tips om je gasverbruik te verminderen zonder comfort te verliezen
 3. Zo kan je energie besparen in de tuin

Samen maken we het verschil!

Ook interessant voor jou