Steun elkaar! Samen maken we het verschil

[Laatste update – 16/11/2020] Het zijn ongekende tijden. We hopen vooral dat alles goed met je gaat. En met alle mensen rondom je. De nieuwe maatregelen die de overheid vanaf 2 november 2020 neemt zijn broodnodig voor onze gezondheid en veiligheid. Maar tegelijkertijd zorgen ze voor heel wat aanpassingen en vragen. Luminus is er om je te helpen en duidelijkheid te scheppen. Hieronder geven we je een overzicht van de steunmaatregelen én een heleboel tips die de huidige situatie een stuk eenvoudiger en aangenamer maken.

1) De maatregelen van de overheid  

De federale regering:

 • Werknemers uit de hardst getroffen sectoren (horeca, event- en cultuursector, …) kunnen nog een uitkering aanvragen wegens tijdelijke werkloosheid tot 31 december 2020.
 • Wie verplicht thuiswerkt, heeft in principe recht op een tijdelijke onkostenvergoeding van 129,48 euro per maand voor onder andere de kosten van een bureau in je privéwoning, de energie- en onderhoudskosten, … Het is je werkgever die beslist over deze aanvraag. Zelf kun je dit niet aanvragen.
 • Je kunt tijdelijke werkloosheid wegens overmacht aanvragen als het kinderdagverblijf, de school of de zorginstelling waar jouw kind(eren) ingeschreven is/zijn, moet sluiten.
 • Er is een extra steun van 300 euro voor de laagste inkomens.
 • Zorgprofessionals die werken in een zorginstelling die onder toezicht van de federale overheid staat, krijgen een premie van 300 euro.

Voor zelfstandigen voorziet de federale overheid sinds 19 oktober 2020

 • overbruggingsrecht: zelfstandigen in hoofdberoep die hun activiteit moeten stopzetten door de coronacrisis kunnen een financiële uitkering ontvangen. Ook de zelfstandige in bijberoep die voorlopige bijdragen verschuldigd is, die minstens gelijk zijn aan de minimumbijdragen voor zelfstandigen in hoofdberoep, komen in aanmerking. In oktober en november 2020 krijg je zelfs een dubbele uitkering. Dat wil zeggen: 2583,38 euro voor zelfstandigen zonder gezinslast en 3228,20 euro voor zelfstandigen met gezinslast.
 • tijdelijke kwijtschelding van de sociale bijdragen (RSZ). Meer info volgt nog.

De Vlaamse regering:

Wat met je energiefacturen? 

De tijdelijke steunmaatregel van de Vlaamse overheid werd stopgezet op 17 juli 2020.

De aangegeven betaaltermijn op al je energiefacturen blijft gelden. Zit je in zware financiële moeilijkheden en kun je je energiefacturen niet betalen? Neem dan contact op met je energieleverancier zodat je samen een oplossing kan zoeken.

Wat met je meteropname? 

De meeste netwerkbeheerders zetten de meteropnamerondes voorlopig stop. In plaats van een bezoekje, mag je je aan een e-mail, brief of telefoontje verwachten. We raden je aan je meterstanden door te geven, zodat je een correcte energiefactuur krijgt. Als je niet antwoordt, zullen de netbeheerders een schatting van je verbruik maken op basis van je vorige verbruiksperiode.

Ben je zelfstandige? 

De Vlaamse overheid voorziet tegemoetkomingen voor ondernemers, zoals een Vlaams beschermingsmechanisme: voor handelszaken die hun omzet met 60% zien dalen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De premie bedraagt 7,5% van de omzet tijdens de referentieperiode (1/2 voor zelfstandigen in bijberoep) en wordt eenmalig uitbetaald. Dit vervangt de vorige corona-compensatiepremie.

Daarnaast voorzien bepaalde steden en gemeenten nog extra steunmaatregelen voor getroffen zelfstandigen en ondernemers. Een overzicht vind je hier.

Alle andere maatregelen van de Vlaamse regering vind je hier.  

Goed om te weten! Er zijn ook nog sectorale steunmaatregelen. Een compleet overzicht krijg je hier.

De Waalse regering

Wat met je energiefacturen? 

De aangegeven betaaltermijn op al je energiefacturen blijft gelden. Zit je in zware financiële moeilijkheden en kun je je energiefacturen niet betalen? Neem dan contact op met je energieleverancier zodat je samen een oplossing kan zoeken. Wat we zeker weten is dat, zolang de inperkingsperiode geldt, onderbrekingen worden opgeschort en er geen nieuwe budgetmeters komen.

Wat met je meteropname? 
De meeste netwerkbeheerders zetten de meteropnamerondes voorlopig stop. In plaats van een bezoekje, mag je je aan een e-mail, brief of telefoontje verwachten. We raden je aan je meterstanden door te geven, zodat je een correcte energiefactuur krijgt. Als je niet antwoordt, zullen de netbeheerders een schatting van je verbruik maken op basis van je vorige verbruiksperiode. Heb je maandelijkse meteropnames? De netwerkbeheerders doen er alles aan om deze vanop afstand uit te lezen.

Ben je zelfstandige? 
Ook de Waalse regering heeft een reeks steunmaatregelen aangekondigd om Waalse bedrijven en burgers te helpen die getroffen zijn door de verregaande maatregelen om het coronavirus in te dijken. Zo wil Wallonië elke onderneming of zelfstandige die de deuren moet sluiten tijdens de coronacrisis compenseren met een bedrag van 5.000 euro. Ondernemers of zelfstandigen van wie de activiteit ingeperkt werd, zoals bijvoorbeeld kappers, krijgen 2.500 euro. Lees er hier meer over.

De Brusselse regering

Ook in Brussel zijn er heel wat steunmaatregelen om de strijd met het coronavirus aan te gaan.

Wat met je energiefacturen? 

De aangegeven betaaltermijn op al je energiefacturen blijft gelden. Zit je in zware financiële moeilijkheden en kun je je energiefacturen niet betalen? Neem dan contact op met je energieleverancier zodat je samen een oplossing kan zoeken.

Wat met je meteropname? 

De meeste netwerkbeheerders zetten de meteropnamerondes voorlopig stop. In plaats van een bezoekje, mag je je aan een e-mail, brief of telefoontje verwachten. We raden je aan je meterstanden door te geven, zodat je een correcte energiefactuur krijgt. Als je niet antwoordt, zullen de netbeheerders een schatting van je verbruik maken op basis van je vorige verbruiksperiode. Heb je maandelijkse meteropnames? De netwerkbeheerders doen er alles aan om deze vanop afstand uit te lezen.

Ben je zelfstandige? 

En moet je je zaak verplicht sluiten? Dan ontvang je een eenmalige premie van 4.000 euro. Het gaat hier om horeca, reisbureaus, kleinhandel en recreatie- en sportactiviteiten. Kapperszaken ontvangen een steun van 2.000 euro. Daarnaast versterkt hub.brussels haar begeleiding voor bedrijven in moeilijkheden. Er zijn ook nog overheidsgaranties op bankleningen. Voor alle maatregelen kun je terecht op www.1819.brussels.

Goed om te weten:
Ook bij Luminus zijn gezondheid en veiligheid onze prioriteit. We nemen het risico van de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) erg serieus. Al onze teams worden echter gemobiliseerd om onze dagelijkse missie voort te zetten: het produceren en leveren van elektriciteit en gas die jij nodig hebt.

Ketelinterventies (onderhoud, reparaties en vervangingen) kunnen ook gewoon doorgaan. Onze medewerkers houden zich vanzelfsprekend aan de opgelegde veiligheidsmaatregelen. Wil je een offerte voor zonnepanelen? Onze partner Insaver Luminus zet met plezier een video-afspraak op. Andere specifieke vragen? Lees hier de meest gestelde klantvragen tijdens de coronacrisis.

2) Je energiefactuur onder controle dankzij onze tips

Luminus-klant? Via je persoonlijke klantenzone My Luminus kun je heel eenvoudig je maandelijkse betalingen beheren, je persoonlijke gegevens wijzigen, je meterstanden doorgeven, je verbruik op de voet volgen en je voorschotten aanpassen in functie van je verbruik. My Luminus is via desktop beschikbaar, maar ook via de applicatie (iOS hier – Android hier).

Heb je je persoonlijke klantenzone nog nooit eerder gebruikt? Een account aanmaken is gelukkig heel eenvoudig. Registreren kan op deze webpagina. Meer informatie over de functionaliteiten ontdek je in onderstaande video.

Natuurlijk wil je de komende periode ook zo veel mogelijk verplaatsingen vermijden. Gelukkig kun je heel wat aankopen gewoon online doen. Als Luminus-klant geniet je een extra voordeel. Zo kan je het hele jaar door op het Luminus Extras-programma rekenen. Dat zijn straffe kortingen op je favoriete merken. Bij het merendeel van de voordelen kan je je aankoop gewoon online doen, zonder enige verplaatsing. Zo geniet je bijvoorbeeld van:

 1. 15% korting op het volledige GAMMA-assortiment. Handig! Want er is tijd zat om te klussen!
 2. 20% korting op de potten en pannen van Greenpan, voor extra kwaliteit in de keuken.
 3. 25% korting op een selectie Kärcher-toestellen. Om dat terras eens volledig aan te pakken met een hogedrukreiniger, bijvoorbeeld.
 4. 60% korting op je eerste HelloFresh-box. Dit is het ideale moment om vers te koken, met ingrediënten die aan huis geleverd worden.
 5. Meer dan 35% korting op e-bikes van Genius. Bewegen in de buitenlucht is belangrijk. Met een e-bike in huis kan je dit meteen verwezenlijken.

Lees ook ons artikel : Verhuizen in volle coronacrisis? Hier houd je best rekening mee!

3) Wat kun je zelf nog doen bij je thuis?

Hou het vooral veilig en zorg goed voor jezelf en je naasten. Respecteer de hygiëneregels en avondklok, hou afstand met mensen die niet in je bubbel zitten en volg de regels over bijeenkomsten. Draag je mondmasker waar het moet en installeer de CoronaAlert-app.

Zorg ook voor positieve energie in je gezin. Kook gezond, beweeg regelmatig en slaap voldoende. Doe dingen waar anders geen tijd voor is en probeer te genieten van kleine gelukjes. Er mag veel niet, maar er zijn nog heel wat leuke dingen die wél kunnen. Denk maar aan heerlijke wandelingen in het bos, koekjes bakken, een grote schoonmaak organiseren, dat ene boek eindelijk lezen of een fotoalbum maken.

Of je kan samen aan de slag om je energieverbruik hier en daar in te tomen. We verzamelen hieronder onze top 3meest gelezenblogartikels rond energie besparen in huis. Alle kleine beetjes helpen. En zéker als we het samen doen.

 1. Deze 9 oude gewoontes kosten je veel energie
 2. 6 tips om je gasverbruik te verminderen zonder comfort te verliezen
 3. Zo kan je energie besparen in de tuin

Hou de moed erin! Samen maken we het verschil!

Ook interessant voor jou