Samen maakten we het verschil in 2020. En wel zo!

2020 loopt op zijn eind. Hoewel het een ongekend jaar vol onzekerheden was, stond Luminus niet stil. De rode draad? Energie-efficiëntie en duurzaamheid. Van investeren in hernieuwbare energie tot bomen planten over het begeleiden van klanten naar een spaarzame woning en het aanreiken van voordelige investeringen. Samen met jou willen we nu eenmaal het verschil maken. Omdat we maar één planeet hebben, en we daar allemaal samen voor moeten zorgen. Blik je mee terug op de inspanningen van het afgelopen jaar?

De toekomst is groen

Net als de vorige jaren investeerden we ook in 2020 fors in windenergie. Vandaag heeft Luminus 220 windturbines die allemaal samen goed zijn voor 543,05 MW. Met andere woorden: meer dan 290.000 gezinnen worden met deze Belgische groene energie beleverd! Ja, we durven onszelf wel krachtpatsers te noemen op het vlak van windenergie aan land. Zeker via onze coöperatieve Lumiwind, die Belgische consumenten en bedrijven de kans geeft om mee te investeren in een groene toekomst (al vanaf slechts 25 €). Zo brachten we het afgelopen jaar samen met zo’n 1800 coöperanten ongeveer 5 miljoen euro samen voor windenergie.

En zonne-energie? Ook daarin investeren loont. De panelen hoeven niet eens op je eigen dak te liggen. Het kan ook bij een vereniging of bedrijf in je buurt. Zo plaatsten we bijvoorbeeld 2117 zonnepanelen op het dak van de wereldberoemde Stella Artois-brouwerij in Leuven. 265 burgers participeerden in deze coöperatieve vennootschap. Als investeerder draag je rechtstreeks bij aan een groene toekomst én je krijgt een mooi dividend. Van een win-winsituatie gesproken!

Lees ook ‘Zo begeleidt Luminus Belgische bedrijven in hun energietransitie’

Samen naar een energiezuiniger verbruik

We zijn ook blij dat we in 2020 meer dan 32.500 Belgen op weg hielpen naar een duurzame en spaarzame woning dankzij een persoonlijk besparingsplan. Zelf benieuwd hoe jij je huis spaarzamer én duurzamer kan maken? Bezoek ons bespaarplatform ‘Samen Vooruit’ boordevol gratis tips en tools.

Duurzame inhoud

We publiceerden dit jaar meer dan 80 nieuwe blogartikels op onze blog. Zo helpen we de Belgische consument om slimmer om te springen met energie en maximaal te besparen op zijn energiefacturen. Via onze Snelle Bespaartips categorie bespaar je in een vingerknip op je energiekosten.

Onze klanten zijn verschilmakers

  • In 2020 koos maar liefst 70% van onze klanten ervoor samen met ons minder papier te verbruiken: ze ontvangen hun maandelijkse factuur digitaal.
  • 80% van onze nieuwe klanten dit jaar kiest voor groene stroom. Een welgemeende dankjewel als jij daar één van bent!
  • Elke maand geven maar liefst 45.400 klanten hun meterstanden in via My Luminus om hun verbruik op de voet te volgen.
  • Het afgelopen jaar pasten elke maand zo’n 28.750 klanten hun voorschotbedrag aan in functie van hun verbruik. Dat kan in My Luminus of via de app.
  • Om onze klanten het hele jaar lang in de watten te leggen, hebben we het voorbije jaar meer dan 100 verschillende klantenvoordelen aan het EXTRAS!-programma toegevoegd. Neem zelf een kijkje.
  • Ondertussen zijn we met 33.450 op Facebook die wekelijks slimme bespaartips ontvangen. Ben jij er één van?
Luminus Encon

Stiekem ook trots op onze collega’s

We mogen onze collega’s ook eens bewieroken, toch? Afgelopen jaar kregen we voor het 8ste jaar op rij de titel Top Employer.

Bij Luminus gaan we ook volop voor elektrische mobiliteit. Dit jaar kozen al meer dan 100 collega’s voor een elektrische wagen. Vanaf 2022 zijn alle nieuwe wagens in de vloot elektrisch. Niet enkel onze collega’s, maar ook onze klanten – klein en groot – helpen we graag met de overstap naar elektrische mobiliteit. Daarover lees je meer op deze pagina.

Er zit een verschilmaker in elk van ons

Net zoals vorig jaar werkten we ook dit jaar samen met het Jane Goodall Institute Belgium. Onze ambitie? In drie jaar tijd meer dan 3.600.000 bomen planten in België en Afrika. Zodra die volwassen zijn, levert dat een fikse CO2-besparing op van 78.000 ton. Dit verwezenlijken we samen met onze collega’s en klanten, die via verschillende acties spontaan bijdragen tot dit doel. Van het kiezen voor digitale facturatie tot het invullen van de besparingscalculator en méér.

Ook de Verschilmakers denken vooruit. Voor het derde jaar op rij geven we inspirerende individuen, verenigingen en bedrijven een podium. Zodat ze je zelf kunnen tonen hoe zij het verschil maken voor onze leefomgeving. Want terwijl wij water omzetten in energie, zetten ondernemers afval om in 100% ecologische zeep. Terwijl wij de zon gebruiken om onze huizen en bedrijven te helpen verwarmen, roosteren anderen er hun koffie mee. Er zijn ongelooflijk veel mensen om ons heen die een verschil maken. Elk op hun eigen, unieke manier. Kijk maar naar Usitoo, een objectenbibliotheek waar je feest-, tuin-, doe-het-zelf- en reisartikelen kan huren. Of CÎME, een huidverzorgingslijn met natuurlijke grondstoffen die biologisch zijn geteeld met respect voor de natuur én de boeren. Je leest hier de inspirerende verhalen van deze en tientallen andere Verschilmakers.

Tijd om af te ronden! Wat een jaar. Wij willen je alvast een gelukkig en energiek 2021 wensen. Een jaar vol hoop, veel goed nieuws, dagelijkse kleine gelukjes en vooral een heel erg goede gezondheid. We kijken bij Luminus al uit naar het nieuwe jaar waarin we samen een nóg groter verschil zullen maken op het vlak van duurzaamheid en hernieuwbare energie.

Ook interessant voor jou