5 onmisbare robots die helpen in het huishouden

Nemen robots het huishouden integraal over? Wellicht nog niet onmiddellijk. Maar ze verzachten het leed wel voor een groot stuk. Heb jij een hekel aan stofzuigen, ramen lappen of het gazon maaien? Geen probleem! We schotelen je vijf handige hulpmiddelen voor die het werk maar al te graag uit jouw handen nemen.

Het afgelopen decennium won robottechnologie fors aan populariteit in het huishouden. De redenen? De huishoudelijke robots zijn slim, sturen zichzelf aan en reageren op de omgeving. Bovendien zijn de prijzen sterk gedaald, waardoor de apparaten erg betaalbaar zijn. We serveren onze vijf favorieten.

Robotstofzuiger

Onverwacht bezoek binnen een half uurtje? Een robotstofzuiger verwijdert in een handomdraai stofvlokken, kruimels en huisdierharen. Je kan de robotstofzuiger zelfs programmeren om bijvoorbeeld om de dag tijdens de kantooruren of ’s nachts uit te rijden. Heel wat apparaten zijn met behulp van een smartphone ook vanop afstand te bedienen.

Toch gooi je jouw oude stofzuiger maar beter niet weg. Een robot stofzuigt namelijk geen sofa’s of trappen en ook in de hoeken is het vaak nodig om manueel wat grondiger te stofzuigen. Vergeet niet om het stofreservoir tijdig leeg te maken. Het prijskaartje? Reken voor een goede robotstofzuiger toch minimaal op zo’n 300 euro.

Dweilrobot

Heb jij zo’n vloer waar je elk kruimeltje of haartje op ziet liggen? Dan is ook een dweilrobot een must. Al schept het woord ‘dweilrobot’ een verkeerde indruk. Het toestel heeft een compact waterreservoir waardoor de microvezeldoek aan de onderkant automatisch bevochtigd wordt. Noem het dus eerder een fikse moppingbeurt.

Een dweilrobot is erg stil en uiterst geschikt voor badkamers en keukens. Dankzij de beperkte hoogte raken de meeste dweilrobots ook goed onder kasten, bedden of zetels. In ruil voor zo’n 300 euro moet je minder vaak met dweil en emmer aan de slag.

Robotmaaier

Van pakweg april tot oktober vereist jouw gazon een wekelijkse maaibeurt. Heb je daar een broertje dood aan? Dan is een robotmaaier een prima investering. De meeste toestellen werken met behulp van een perimeterdraad die je op de randen van de tuin moet ingraven. Vervolgens rijdt de robot dagelijks uit om de grassprieten kriskras te kortwieken. Dit is simpelweg de ideale tuinhulp voor iedereen met weinig tijd.

Moderne toestellen zijn vanop afstand te bedienen, geven alarm bij diefstal en weten ook raad met hoeken, bloemenborders, bomen of hagen. Je bepaalt de maaihoogte en -frequentie bovendien helemaal zelf. Is de batterij bijna leeg? Dan rijdt hij braaf terug naar zijn oplaadstation. De prijzen van robotmaaiers variëren sterk. Voor een klein tuintje haal je al een robotmaaier in huis voor minder dan 1.000 euro. Uitgestrekte gazons van 1.500 m2 of meer maken je al snel 2.000 euro armer.

Automatische ruitenreiniger

Niets zo vervelend als vuile ramen. Gelukkig bestaat ook daar een handig hulpje voor. Een automatische ramenwasser lapt jouw ramen binnen én buiten. Tegelijkertijd. Een ladder is zelfs niet nodig. Let wel, deze investering is enkel interessant als je een huis met erg grote raampartijen hebt. Bovendien moet je veel geduld hebben, want een schoonmaakbeurt duurt een tijd. Voor ongeveer 300 euro haal je al een ramenrobot in huis.

Strijk- en plooirobot

Een bloedhekel aan strijken? Schrijf dan de FoldiMate maar op jouw verlanglijstje. Dit uit de kluiten gewassen apparaat – vergelijk het met een wasmachine – stoomt jouw hemden, t-shirts of andere kledingstukken in minder dan één minuut kreukvrij en vouwt ze vervolgens ook op. Het enige wat je moet doen, is het kledingstuk aan een van de 15 speciale haken bevestigen. Let wel, het toestel komt ten vroegste in 2018 op de markt en zou zo’n 700 tot 850 dollar kosten.

Ook interessant voor jou