Renovatie of nieuwbouw: je energieaansluiting aanvragen in 5 stappen

Als je bij een bouw- of renovatieproject je meter moet aansluiten op het gas- en/of elektriciteitsnetwerk, doe je die aanvraag best op tijd. Heb je een tijdelijke werfaansluiting nodig? Ken je alle voorwaarden van je netbeheerder? Heb je met alles rekening gehouden om je aansluiting op tijd klaar te hebben? We leggen je alles haarfijn uit.Op het eerste zicht lijkt het niet zo simpel om je aansluiting te regelen. Gelukkig wordt alles duidelijk dankzij deze vijf stappen.

Stap 1: Neem contact op met je distributienetbeheerder

Een distributienetbeheerder staat niet alleen in voor de distributie van gas en elektriciteit, maar ook voor het installeren of wijzigen van je meters en voor hun koppeling aan het gas- en elektriciteitsnet.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk je netbeheerder te contacteren. Die kan je uitleggen wat je precies nodig hebt en je gerichte informatie geven over je eigen situatie. Dien daarna op tijd je aanvraag in. Dit kan zowel telefonisch als online. Dankzij onze website kom je snel te weten wie je distributienetbeheerder is.

Goed om te weten: Bij een nieuwbouw vraag je een tijdelijke werfaansluiting aan bij je distributienetbeheerder. Maar als het vermogen van je werfaansluiting gelijk is aan je definitieve elektriciteitsaansluiting, vraag je best onmiddellijk naar een definitieve kabel (met tijdelijke werfkast). Zo vermijd je onnodige kosten.

Stap 2: Bereid de aansluiting voor

Voordat je (ver)nieuw(d)e aansluiting kan gebeuren, zijn er enkele voorwaarden die jij zelf (of je elektricien of aannemer) in orde moet brengen.

  • Voorzie een energiebocht/aansluitbocht en een watervaste multiplexplaat op de plaats waar de aansluitingskabel van de meterkast naar binnen komt.
  • Je bent verantwoordelijk voor de te voorziene graafwerken op je eigen terrein. Maak hierover afspraken met je ruwbouwaannemer of contacteer je netbeheerder voor alle voorwaarden. Als je de werken zelf uitvoert, bespaar je opnieuw heel wat kosten.

Stap 3: Maak een afspraak voor de installatie

Als je een aanvraag doet, krijg je van je netbeheerder een offerte en een persoonlijk stappenplan waarin nogmaals duidelijk wordt uitgelegd wat jij als klant moet doen. Zodra je een offerte goedkeurt, kan je een afspraak maken voor de installatie. Je distributienetbeheerder geeft je dan ook jouw EAN-code(‘s).

De kostprijs is afhankelijk van jouw specifieke situatie:

  • Een standaardaansluiting elektriciteit kost om en bij de 850 euro. Voor zwaardere aansluitingen (bijvoorbeeld wanneer er een grote zonnepaneleninstallatie vanaf 5000 Wp aanwezig is) zijn de kosten hoger en betaal je ook extra studiekosten. Hierdoor loopt de rekening al snel op tot 2.000 euro.
  • Gasaansluiting: Ook deze aansluitingskosten zijn afhankelijk van de vraag. Voor een standaardaansluiting ben je ongeveer 250 euro kwijt.

  • Een aansluiting op de riolering kost rond de 850 euro.

Stap 4: Sluit je energiecontract af

Nu je de EAN-codes van je netbeheerder hebt ontvangen, kan je best zo snel mogelijk een contract afsluiten. Dit doe je vóór je netbeheerder langskomt om de meters te openen.Heb je hulp nodig bij je aansluitingen of wil je je energiecontract regelen? Luminus helpt je graag.

Stap 5: Laat de meters plaatsen en openen

Spreek een datum af met je netbeheerder om de meter(s) te komen plaatsen. Zorg ervoor dat je aansluiting op dezelfde dag wordt geactiveerd. Daarvoor moeten een aantal voorwaarden vervuld zijn:

  • Je hebt een energiecontract afgesloten met een leverancier.
  • Je binneninstallatie voor elektriciteit is afgewerkt en gekeurd.
  • Voor het aansluiten van aardgas moet je aanwezig zijn en een getuigschrift van de installateur voorleggen. Is de installateur niet gehabiliteerd, dan is een keuringsattest van een erkend controleorganisme noodzakelijk.

Indien één van bovenstaande voorwaarden niet is vervuld, dan moet je distributienetbeheerder een tweede keer langskomen om de meters te openen. Dit kost extra geld en tijd en kan je dus best vermijden.

Lees ook ons artikel: “Verhuisplannen? Verhuis je energiecontract mee!”

Ook interessant voor jou