Kies ik best een maandelijkse afrekening voor mijn energie?

Het systeem van de voorschotfacturen is in het leven geroepen om je energiekosten te spreiden. Want niemand betaalt elk jaar graag in één keer een stevige afrekening. Heb je een digitale meter? Dan kun je kiezen tussen een jaarlijkse en een maandelijkse afrekening voor je energie. Wat zijn de verschillen? En zijn er voor- en nadelen? Een klare kijk op de kwestie.

Je energiefactuur volgt al jaar en dag een bijzonder systeem: je betaalt doorheen het jaar periodieke voorschotten. Wat je te weinig of te veel betaalde, verrekent je energieleverancier met je jaarlijkse afrekening (= je effectieve verbruiksfactuur).

Jaarlijkse versus maandelijkse afrekening voor je energie

We zetten de belangrijkste kenmerken en voorwaarden graag even op een rijtje.

Jaarlijkse energieafrekening

  • De standaard voor alle klanten
  • Werkt met voorschotfacturen
  • Aan het einde van elk verbruiksjaar krijg je een afrekening
  • Je verbruik en kosten zijn verdeeld over het jaar
  • Verbruik je minder of meer? Dat resultaat is pas zichtbaar op je jaarlijkse afrekening

Maandelijkse energieafrekening

  • Enkel mogelijk voor verbruikers met digitale meter
  • Je krijgt een maandelijkse afrekening van je effectieve energieverbruik
  • Je ontvangt geen voorschotfacturen en dus ook geen jaarlijkse afrekening meer
  • Bespaar je op energie of verbruik je net meer? Dat is al voelbaar na een maand

De termen – en het verschil ertussen – lijken vanzelfsprekend: ofwel werk je met voorschotten en een jaarlijkse afrekening, ofwel kies je voor een maandelijkse afrekening voor je energie en betaal je elke maand een som voor al je werkelijke energiekosten. Onthoud dat elk systeem zijn voor- en nadelen heeft. Als eigenaar van een digitale meter kijk je best naar je budget en persoonlijke omstandigheden vooraleer je hierin een beslissing neemt.

Een voorbeeld

Fabian, Rosie en hun dochter Oona verbruiken op jaarbasis 3500 kWh elektriciteit en 13.000 kWh aardgas. Onderstaande grafiek visualiseert het verschil tussen een jaarlijkse en maandelijkse afrekening voor energie heel duidelijk:

Maandelijke versus jaarlijkse afrekening

Als het gezin voor een jaarlijkse energieafrekening kiest, betalen ze elke maand hetzelfde voorschot en volgt er achteraf een bijkomende factuur of creditnota. Als het gezin voor een maandelijkse afrekening voor energie kiest, betalen ze in het voorjaar en de zomer beduidend minder. Tijdens de herfst- en wintermaanden zullen de energiefacturen vanzelfsprekend een pak hoger zijn.

Voor welke facturatiemethode kies ik best?

De introductie van maandelijkse afrekeningen voor energie wil zeker niet zeggen dat het enkel voordelig is. Deze afrekening is immers gebaseerd op je werkelijke verbruik (zonder voorschotfacturen), waardoor je energiekosten seizoengevoelig kunnen fluctueren.

In de wintermaanden gaat je verbruik traditioneel in de lucht en krijg je bijgevolg ook hogere facturen. Een voordeel? Het resultaat van je eventuele energiebesparende inspanningen, voel je veel sneller dan bij een jaarlijkse afrekening.

En ook tijdens de zomermaanden betaal je doorgaans wat minder. Het merendeel van de Belgen die vandaag voor maandelijkse afrekeningen kiezen, hebben een dynamisch elektriciteitscontract.

Bij een jaarlijkse afrekening voor energie geniet je van evenwichtige, gespreide betalingen. Al is het zeker niet zo dat je daarom geen goed inzicht kan krijgen in je werkelijke verbruik doorheen het jaar. De voorwaarde? Geef elke maand je meterstanden in via je online klantenzone My Luminus (ook met een digitale meter). Hierdoor krijg je een realistisch beeld van je verbruik én kun je het maandelijkse voorschot hierop afstemmen. Bovendien pas je dit voorschotbedrag ook makkelijk zelf aan in je klantenzone. Controle over je verbruik en kosten? Check en dubbelcheck!

Meer tips voor een ideaal voorschotbedrag vind je hier of bekijk onderstaand videofragment.

Nog geen digitale meter in je woning?

Met een analoge energiemeter val je sowieso onder het systeem van voorschotfacturen en een jaarlijkse facturatie. Met een digitale meter heb je de keuze tussen een jaarlijkse of maandelijkse afrekening.

Ben je benieuwd wanneer jij een digitale meter ontvangt en woon je in Vlaanderen? Check dan de Planningschecker van Fluvius. Met de 18-cijferige EAN-code (die altijd begint met het cijfer 54) van je elektriciteitsmeter, controleer je wanneer ze in jouw gemeente of stad passeren. Heb je ook een aardgasmeter? Die vervangen ze dan samen met je elektriciteitsmeter. Twee vliegen in één klap.

Buiten de facturatiekeuze en een goed zicht op je energieverbruik (inclusief de eventuele energieproductie en -injectie van je zonnepanelen), heeft de digitale energiemeter nog andere voordelen. Neem nu bijvoorbeeld je jaarlijkse meteropname door de distributienetbeheerder. Het digitale toestel stuurt je meterstanden automatisch door zodat je energieleverancier je afrekening kan opmaken. Geen gedoe meer met pen, papier en een zaklamp om de juiste cijfertjes te vinden dus. Dat is nog niet alles: je ontdekt hier alle voordelen van een digitale meter.