Power to School: méér dan zonnepanelen op het dak van je school

Power to School is een initiatief dat we bij Luminus samen met Goodplanet op poten hebben gezet. We bundelen onze expertise en energie om groene stroom op te wekken via daken van scholen. Tegelijkertijd kunnen we kinderen (én hun ouders) bewust maken van het belang van duurzame ontwikkeling en het verkleinen van ieders ecologische voetafdruk. 

GoodPlanet inspireert jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren. Het doel is een gezonde planeet waar iedereen goed kan leven, vandaag én morgen. Hoe ze dit aanpakken? Via allerlei projecten, campagnes en workshops. Een van de vele concrete voorbeelden is Power to School, dat ze samen met ons opstartten.

Wat houdt Power to School concreet in?

De techniekers van Luminus plaatsen zonnepaneleninstallaties op daken van scholen, terwijl GoodPlanet instaat voor educatieve programma’s rond energie, ecologie en duurzamer leven. Indien gewenst worden zelfs ouders betrokken bij het project. Afhankelijk van de leeftijd van de leerlingen, kan de school kiezen uit drie verschillende programma’s:

1. Wat is energie?

In deze workshop ontdekken leerlingen onder andere wat energie is, hoe die opgewekt wordt en wat het verband is met de opwarming van de aarde. Energie besparen komt ook ruimschoots aan bod.

2. Energie-efficiëntie? Hoe werkt dat?

Tijdens deze sessie achterhalen studenten wat energievreters zijn en hoe ze hun consumptiegedrag kunnen aanpassen. De leerlingen mogen zelfs een energie-audit uitvoeren.

3. Actie!

Deze ludieke brainstormsessie kan heel wat positieve energie opleveren! Leerlingen brainstormen over hun school van de toekomst en stellen een actie- en communicatieplan op. Vervolgens mogen ze andere leerlingen sensibiliseren.

Voordelen voor de scholen in kwestie

Power to School is een fantastisch totaalpakket voor scholen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Luminus installeert de zonnepanelen en neemt de financiering voor zijn rekening. Zelfs het volledige voortraject – inclusief haalbaarheidsstudie en ontwerp – en het onderhoud gebeurt via de energieleverancier, die in ruil hiervoor de groenestroomcertificaten ontvangt.

Scholen die intekenen voor Power to School profiteren van enkele knappe voordelen. In eerste instantie verlaagt de elektriciteitsfactuur aanzienlijk. Daarnaast verlaagt de ecologische voetafdruk én kun je leerlingen bewustmaken van hernieuwbare energie.

Schoolvoorbeeld in Ukkel

Het eerste project van Power to School dateert van 2017. Een school uit Ukkel kreeg een zonnepaneleninstallatie van 99 kWp ter waarde van 140.000 euro op het dak. De school hoefde zelf niets te investeren, maar bespaart wel een flinke duit op haar elektriciteitsfactuur: zo’n 7.000 tot 8.000 euro per jaar. Niet veel later volgde er een gelijkaardig project voor Sint-Goedele in Brussel.

Zonnepanelen op het dak van jóuw school?

Om kans te maken op een Power to School-pakket moet het dak van de school in kwestie minstens 500 m2groot zijn, zich in een goede staat bevinden én juist georiënteerd zijn. Wil je meer weten over Power to School? Vraag vrijblijvend informatie op via powertoschool@luminus.be.

Ook interessant voor jou