Op zoek naar een tof, energiezuinig studentenkot? Lees hier onze gouden raad!

Het nieuwe academiejaar staat voor de deur. Heb je al een studentenkot voor je zoon of dochter gevonden? Of ben je nog steeds bezig met de grote speurtocht? Houd zeker onze tips in het achterhoofd. Ze kunnen je heel wat energie én geld besparen.

Een studentenkamer zoeken is allesbehalve makkelijk. De ligging is erg belangrijk, maar dat geldt ook voor de staat van het studentenkot en het budget. En de kosten beginnen pas echt op te lopen als jouw student er effectief gaat wonen. Twijfel je nog tussen twee koten? Houd dan ook rekening met het energieverbruik. Zijn er vaste kosten? Of word je beloond als je energiebesparende maatregelen treft? We hopen dat volgende aandachtspunten jou zullen helpen om knopen door te hakken!

Hok samen met meerdere studenten

In heel wat studentensteden zijn er ook flink wat studio’s en kleine appartementen te huur waar meerdere personen samen kunnen wonen. Neem ook deze opties onder de loep. Samen met een vriend of vriendin wonen, is niet alleen gezelliger, je bespaart ook heel wat kosten. Let in dit geval wel goed op de EPC-waarde van het gebouw in kwestie.

Verf je muren in een licht kleurtje

Hebben de muren nood aan lik verf? Ga voor lichte tinten. Een Scandinavisch interieur met veel wit is niet alleen ontzettend trendy, het heeft ook andere voordelen. Witte verf is in de meeste gevallen goedkoper. Bovendien reflecteert het beter, waardoor je zoon of dochter minder snel geneigd is om de verlichting in te schakelen.

Budgetvriendelijk inrichten doe je zo

Geen gemeubeld kot? Ook met een beperkt budget kan je een gezellig en uniek interieur bekomen. Baan jezelf een weg doorheen tweedehandswebsites, vraag aan familieleden of ze op de zolder nog meubilair hebben staan of ga eens kijken in de kringloopwinkel. Daar vind je degelijk meubilair voor een habbekrats. Een lik verf later zien ze er als nieuw uit. Ook oude fruitkisten kan je op een efficiënte manier een tweede leven geven. Stapel er twee of drie op elkaar om een leuk kastje te creëren. En met een betonrooster en wat wasknijpers maakt u in een handomdraai een toffe organizer.

Zo bespaar je vanaf dag 1 energie

Met enkele kleine aanpassingen verspilt jouw zoon of dochter niet al te veel energie op kot. Kies bijvoorbeeld overal voor LED-verlichting. Dat is iets duurder in aankoop, maar véél zuiniger op vlak van verbruik. Ook een schakelklok of stekkerblok met schakelaar is erg voordelig en tegelijkertijd veilig. Bovendien is een spaardouchekop ook geen al te grote investering. Die heb je snel terugverdiend. Tochtstrips en -honden zijn eveneens kleine hulpmiddelen die behoorlijk wat opleveren tegen dat zoon- of dochterlief dat diploma op zak heeft!

Lees ook ons artikel 7 eenvoudige tips om energie en geld te besparen op kot.

Ook interessant voor jou