Onzekere tijden op de energiemarkt, wat nu?

Door een samenloop van factoren staan de energieprijzen momenteel ongekend hoog. We moeten allemaal meer betalen. Het perfecte moment dus om je energiecontract nog eens onder de loep te nemen en af te wegen welke formule het meest voordelig is voor je bedrijf op lange termijn.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne zet de gas- en andere energietoevoer onder druk, maar het was in eerste instantie de herstellende wereldeconomie die na de pandemie een grotere vraag stelde. Ook door de koude, Europese winter moesten we ons wenden tot het buitenland om de energievoorraden aan te vullen. Bovendien rekenen leveranciers de verhoogde uitstootrechten die ze moeten betalen ook door in hun energieprijzen. Momenteel heeft iedereen heeft er het raden naar hoe de situatie zal evolueren.

Vast of variabel tarief?

Bij het afsluiten van het energiecontract van je onderneming, kreeg je de keuze tussen een vast of variabel tarief.

  • Een vast tarief zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan: de prijs die je voor je energie betaalt, ligt vast voor de volledige contractduur, ongeacht de daling of stijging van de markt. 
  • Wel betaal je gemiddeld iets meer voor een vast contract, omdat de energieleverancier in jouw plaats het risico neemt en daarvoor een marge inbouwt.
  • Een contract met variabel tarief past de energieprijzen aan per maand of kwartaal, naargelang de evoluties van de markt. Zo kan het gebeuren dat je plots veel meer of minder betaalt dan de periode ervoor. Je bent als bedrijf dus zelf verantwoordelijk voor het risico.

Momenteel is het onduidelijk welke formule het voordeligst is. Op een bepaald moment zullen de prijzen namelijk weer dalen, maar het is helaas moeilijk te voorspellen wanneer dat zal gebeuren. 

De keuze voor een vast of variabel tarief wordt vooral belangrijk in de winter, want dan gebruiken we de meeste energie. Overweeg om nog voor de volgende winter over te stappen naar een vast tarief, om zeker te zijn dat de kosten van de verwarming en verlichting van je zaak niet nóg hoger kunnen worden. Ontdek ook onze energiebesparende tips voor de wintermaanden.

Binnenkort eindigt mijn contract

Sloot je het energiecontract van je zaak af voor het vierde kwartaal van 2021? Dan zit je waarschijnlijk nog goed. Hou rustig de elektriciteitsprijs per kilowattuur (kWh) in de gaten om te weten wanneer je eventueel kan overstappen op de formule die jouw bedrijf het beste uitkomt.

  • Verbruikt jouw onderneming meer dan 100 megawattuur (MWh) per jaar? Dan kan je niet zomaar van energiecontract veranderen, maar moet je de looptijd van het contract respecteren. 

Overstappen op een ander tarief ligt volledig in jouw handen als zaakvoerder:

  • Geloof je dat de prijzen zullen stijgen of stagneren? Kies dan voor een vast tarief.
  • Geloof je dat de prijzen binnenkort zullen dalen? Dan zit je momenteel goed met een variabel tarief, zodat je bedrijf meteen van die daling kan profiteren. Je kan er altijd voor kiezen om later over te stappen op een vast tarief, wanneer de prijzen laag staan. 

Helaas heeft niemand een glazen bol. De markt blijft afhankelijk van dezelfde, onzekere spanningen en op dit moment weet nog niemand of het een warme of koude winter wordt.

Bereken jouw prijs

De meest nuttige manier om je bedrijf een richting te geven in zijn tariefkeuze is door de energieprijs te berekenen die je zaak zal betalen. Luminus stelt twee tools ter beschikking die bedrijven helpen een goede kosteninschatting te maken, op maat van hun verbruiksgewoonten.

Op basis van de gebruiksgegevens van dit moment maken de calculators een inschatting van hoeveel je bedrijf zou betalen en wat het voordeligste Luminustarief is. Bovendien hoef je niet te wachten tot je bedrijfscontract is afgelopen: je kan nu al prijzen vastleggen voor een latere startdatum.

Ook interessant voor jou