Onweer op komst? Deze maatregelen tref je best

Niks zo angstaanjagend als een kletterend onweer. De donderslagen laten je wellicht bibberen … terwijl het net de blikseminslagen en rukwinden zijn die voor de grootste problemen zorgen. Wat moet je precies doen om jezelf en je woning te beschermen?

Allereerst is het belangrijk om te weten wanneer een onweer gevaarlijk dichtbij is. Daarvoor hanteer je de zogenoemde ‘10-secondenregel’. Zodra je een lichtflits ziet, begin je te tellen.

Als je een donderslag hoort binnen de tien seconden, is het onweer in de buurt. Deel je uitkomst door drie en dan heb je een idee over het aantal kilometers tussen jou en het onweer.

Is het onweer in de buurt? En ben je zelf thuis? Dan houd je maar beter rekening met volgende tips.

Wat (niet) doen bij onweer?

 • Sluit ramen en deuren meteen.
 • Blijf uit de buurt van ramen. Een eventuele inslag kan je verblinden.
 • Trek zoveel mogelijk stekkers van elektrische apparaten uit. Ingeschakelde apparaten vatten sneller vuur. Bovendien vormt alles wat elektrische stroom geleidt een risico.
 • Alles uitschakelen is onmogelijk. Voor inbouwtoestellen zoals de vaatwasser, de koelkast en de oven is dat een hele klus. Bij een erg hevig onweer is het daarom aangeraden om de zekering in de elektriciteitskast uit te schakelen.
 • Leg de uitgetrokken stekkers niet te dicht naast een stopcontact, want dan kan de stroom alsnog overslaan.
 • Blijf weg van allerlei water-, elektriciteits- en gasleidingen.
 • Telefoneer niet met een vast toestel. Je trekt maar beter de kabel uit. Voor dringende oproepen gebruik je beter een gsm.
 • Maak geen contact met metalen voorwerpen.
 • Neem geen bad of douche tijdens een onweer.
 • Blijf niet op een waterbed liggen.
 • Vermijd de buurt rondom je open haard of schouw.

Is een bliksemafleider nodig?

Heb je een hoge woning die een stuk boven de daken van je buren uitsteekt? Dan is het een goed idee om te investeren in een bliksemafleider.

De bliksem slaat immers altijd in op het hoogste punt. Let wel, zo’n afleider is duur (meer dan 1.000 euro), vergt een regelmatig onderhoud en moet door een vakman geplaatst worden.

Een alternatief is een centrale overspanningsafleider, maar ook dat is nogal prijzig (500 tot 1.000 euro).

Kan je stormschade tot een minimum beperken?

Een zwaar onweer gaat vaak gepaard met regen- of hagelbuien en rukwinden. Ook daar kun je je preventief tegen beschermen. Haal bijvoorbeeld terrasmeubels, vuilnisbakken en tuingereedschap binnen. Je wagen beschermen tegen de hagel?

Dat doe je in een garage, onder een carport of met behulp van een dik deken. Zwembadbezitters laten hun rolluik best geopend. Toch schade? Maak dan zoveel mogelijk foto’s en neem meteen contact op met je verzekeringsmakelaar.

Liever volledige gemoedsrust?

Houd dan rekening met bovenstaande tips én teken in op Luminus Woningpechverhelping. Voor amper 7,95 euro per maand ben je zeker van een interventie binnen de 24 uur én een tussenkomst tot 400 euro. Meer informatie over Woningpechverhelping via deze webpagina.

Ook interessant voor jou