Onafhankelijkheid van de energiemarkt maakt je als bedrijf of zelfstandige sterker in de toekomst

De sterk stijgende energieprijzen en de recente coronacrisis benadrukken dat je onderneming of zelfstandige activiteiten afhangen van externe factoren die je niet altijd in de hand hebt. Ze kunnen gevolgen hebben voor je dagelijkse werking, portefeuille en toekomstperspectief. Om beter voorbereid te zijn op toekomstige crisissen is het belangrijk om te focussen op een duurzame strategie die je op langere termijn onafhankelijk maakt voor mogelijke veranderingen en meer controle geeft om sterker in je schoenen te staan.

Verlaag je energiekosten door je energiebehoefte te verminderen of er zelf in te voorzien

Door enkel energieprijzen te vergelijken, kan je slechts in beperkte mate je energiekost optimaliseren. Je energiebehoefte verlagen en zelf energie produceren daarentegen zorgen ervoor dat je ook minder afhankelijk bent van stijgende energieprijzen, nettarieven en heffingen, en dit voor een lange termijn.

Daarbij geldt dat voor energie die je niet van het net haalt, je ook geen heffingen, nettarieven en energiekosten betaalt. Schommelende energieprijzen en nettarieven hebben zo minder effect op de winst van je zakelijke activiteiten. Je realiseert besparingen op lange termijn en verwerft meer zekerheid voor nu en in de toekomst.

De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt.

Je energiebehoefte verminderen

Door je energieverbruik te verminderen, vermindert ook je energiebehoefte. Dit kan door je gedrag op een slimme manier te veranderen en te investeren in energiebesparende oplossingen die geen impact hebben op je huidige manier van werken.

Voorbeelden van energiebesparende investeringen:

  • Boiler

Is je verwarmingsketel ouder dan 15 jaar, dan kan je met een moderne condensatieketel al snel tot 35% op je energieverbruik besparen.

Combineer die condensatieketel met een warmtepompboiler en je produceert eigenhandig gratis energie. Jouw bedrijf of zelfstandige activiteiten worden zo in één klap onafhankelijker van invloeden van buitenaf.

  • Isolatie

Met goede isolatie bespaar je tot wel de helft op je jaarlijkse verwarmingskosten. Door je bedrijfspand of kantoorruimte efficiënt te isoleren beperk je warmteverlies. Daardoor verhoog je het comfort van je werkomgeving, terwijl je voelbaar de nood om aanvullend te verwarmen verlaagt en dus ook je energiebehoefte.

Tips over isolatiematerialen, de isolatienormen en dak-, vloer- en bodemisolatie vind je hier.

  • Slimme thermostaat en slimme toestellen

Zelf ben je liever bezig met je klanten en je businessdoelen dan met besparen op verlichting en verwarming. Laat dit over aan je slimme apparatuur.

Een slimme thermostaat bijvoorbeeld schakelt vanzelf uit wanneer de laatste persoon het pand verlaat. Het apparaat regelt apart de temperaturen van je verschillende ruimtes en automatiseert je verwarming op een efficiënte manier, waardoor je jaarlijks 10 tot 25% bespaart op je energiekosten.

Andere slimme apparaten, zoals vaatwassers, passen hun werking aan de elektriciteitsproductie van je zonnepanelen aan. Slimme verlichting schakelt uit wanneer het systeem merkt dat er niemand meer aanwezig is.

Slimme apparaten geven je meer tijd én leveren je jaar na jaar besparingen op. En die overschotten maken je dan weer financieel sterker op langere termijn

  • Ledlampen

Ledlampen zijn 80% energiezuiniger dan gloei- en halogeenlampen en gaan wel 8 jaar mee. Combineer je ledverlichting met ‘slimme’ verlichting om actief op je elektriciteit te besparen.

Voordelige ledverlichting voor je zaak of kantoorruimte vind je in onze webshop.

Energiebesparende oplossingen zijn opportune investeringen die zichzelf terugverdienen door je energiekost fors te verlagen.

In je eigen energiebehoefte voorzien

Door zelf lokaal energie te produceren kan je in je eigen energiebehoefte voorzien. Hoe dichter je eigen energieproductie bij je energiebehoefte ligt, hoe minder energie je van het net moet afnemen. Je betaalt dan minder bijdragen en verstevigt de onafhankelijkheid van je bedrijf.

Zonnepanelen op je bedrijfspand of (thuis)kantoor is dé manier om in je eigen energiebehoefte te voorzien.

De 5 voordelen van ondernemen op zonnepanelen:

  • Je bespaart vanaf dag 1 op je energiefactuur.
  • Op gemiddeld 6 tot 10 jaar  is je installatie terugverdiend, de rest is pure winst.
  •  Geen rendementsverlies gezien je rendement tot 25 jaar na installatie is gegarandeerd tot 80% Je hangt niet meer af van schommelende energieprijzen.
  •  Je geniet van financiële steun van overheid en gewesten
  • Vanwege de coronacrisis verhoogt de Belgische overheid tijdelijk de investeringsaftrek voor energiebesparende maatregelen voor zelfstandigen van 13,5% naar 25%. Investeer je nog voor het einde van het jaar in een zonnepaneleninstallatie, dan heb je recht op dit belangrijke belastingvoordeel.

Lees ook ons handige 6-stappenplan naar zonnepanelen op je bedrijfsdak.

Een duurzame strategie helpt om beter voorbereid te zijn op toekomstige crises

Door je energieverbruik actief te verminderen of zelf in je energiebehoefte te voorzien, investeer je in de toekomst van je bedrijf of zelfstandige activiteiten.

Het kan lijken alsof energiebesparende maatregelen geen rechtstreeks effect hebben op je business maarniets is minder waar. De energiebesparende investeringen maken je onafhankelijker van de energiemarkt en versterken jou als bedrijf of zelfstandige. Zo behoud je meer controle over je activiteiten, ook in mogelijke nieuwe crises.

Ook interessant voor jou