Onafhankelijkheid van de energiemarkt maakt je als bedrijf of zelfstandige sterker in de toekomst

De sterk stijgende energieprijzen benadrukken dat je onderneming of zelfstandige activiteiten afhangen van externe factoren die je niet altijd in de hand hebt. Ze kunnen gevolgen hebben voor je dagelijkse werking, portefeuille en toekomstperspectief. Om de huidige energiecrisis goed door te komen en voorbereid te zijn op toekomstige crisissen, is er maar één antwoord: een duurzame strategie die je op langere termijn meer controle geeft over het verbruik van je onderneming.

Verlaag de energiekosten van je bedrijf

Door enkel energieprijzen te vergelijken, kan je slechts in beperkte mate je energiekost optimaliseren. Je energiebehoefte verlagen en zelf energie produceren, daarentegen, maken je ook minder afhankelijk van stijgende energieprijzen, nettarieven en heffingen, en dit voor een lange termijn.

Voor energie die je niet van het net haalt, betaal je al die kosten niet. Schommelende energieprijzen en nettarieven hebben zo minder effect op de winst van je zakelijke activiteiten.

De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt.

Je energiebehoefte verminderen

Door je energieverbruik te verminderen, vermindert ook je energiebehoefte. Dit kan door het gedrag op de werkvloer te veranderen en te investeren in energiebesparende oplossingen.

Voorbeelden van energiebesparende investeringen:

  • Boiler

Is je verwarmingsketel ouder dan 15 jaar, dan kan je met een moderne condensatieketel al snel tot 35% op je energieverbruik besparen.

Combineer die condensatieketel met een warmtepompboiler en je produceert eigenhandig gratis energie. Jouw bedrijf of zelfstandige activiteiten worden zo in één klap onafhankelijker van invloeden van buitenaf.

  • Isolatie

Met goede isolatie bespaar je tot wel de helft op je jaarlijkse verwarmingskosten. Door je bedrijfspand of kantoorruimte efficiënt te isoleren beperk je warmteverlies in de winter en blijft het frisser in de zomer. Daardoor verhoog je het comfort van je werkomgeving, terwijl je voelbaar de nood om de verwarming of airco aan te zetten verlaagt en dus ook je energiebehoefte.

Tips over isolatiematerialen, de isolatienormen en dak-, vloer- en bodemisolatie vind je hier.

  • Slimme thermostaat en slimme toestellen

Zelf ben je natuurlijk liever bezig met je klanten en je businessdoelen dan met besparen op verlichting en verwarming. Laat dit over aan je slimme apparatuur.

Een slimme thermostaat bijvoorbeeld schakelt vanzelf uit wanneer de laatste persoon het pand verlaat. Het apparaat regelt de temperaturen van je verschillende ruimtes afzonderlijk en automatiseert je verwarming, waardoor je jaarlijks 10 tot 25% bespaart op je energiekosten.

Andere slimme apparaten, zoals vaatwassers, passen hun werking aan de elektriciteitsproductie van je zonnepanelen aan. Slimme verlichting schakelt uit wanneer het systeem merkt dat er niemand meer aanwezig is.

Slimme apparaten geven je meer tijd én leveren je jaar na jaar besparingen op. En die overschotten maken je financieel sterker op langere termijn

  • Ledlampen

Ledlampen zijn 80% energiezuiniger dan gloei- en halogeenlampen en gaan wel 8 jaar mee. Combineer je ledverlichting met ‘slimme’ verlichting om actief op je elektriciteit te besparen.

Voordelige ledverlichting voor je zaak of kantoorruimte vind je in onze webshop.

Energiebesparende oplossingen zijn opportune investeringen die zichzelf terugverdienen door je energiekost fors te verlagen.

In je eigen energiebehoefte voorzien

Door zelf lokaal energie te produceren kan je in je eigen energiebehoefte voorzien. Hoe dichter je eigen energieproductie bij je energiebehoefte ligt, hoe minder energie je van het net moet afnemen. Je betaalt dan minder bijdragen en verstevigt de onafhankelijkheid van je bedrijf.

Zonnepanelen op je bedrijfspand of (thuis)kantoor is dé manier om in je eigen energiebehoefte te voorzien.

De voordelen van ondernemen op zonnepanelen:

  • Je bespaart vanaf dag 1 op je energiefactuur.
  • Op gemiddeld 6 tot 10 jaar  is je installatie terugverdiend. De stroom die daarna geproduceerd wordt, is pure winst, want je hangt niet meer af van schommelende energieprijzen.
  •  Er is vrijwel geen rendementsverlies, want je geniet gegarandeerd van 80% rendement tot 25 jaar na installatie.
  •  Je geniet van financiële steun van de overheid en gewesten, zoals de verhoogde investeringsaftrek voor energiebesparende maatregelen. De Belgische overheid verhoogde die tijdelijk voor zelfstandigen van 13,5% naar 25%. Investeer je nog voor het einde van het jaar in een zonnepaneleninstallatie, dan heb je recht op dit belangrijke belastingvoordeel.

Lees meer over de voordelen van ondernemen op zonnepanelen. Overtuigd? Dan is er ons handige 6-stappenplan dat je door de installatie van zonnepanelen op je bedrijfsdak gidst.

Een duurzame strategie bereidt je bedrijf voor op toekomstige crisissen

Door je energieverbruik actief te verminderen of zelf in je energiebehoefte te voorzien, investeer je in de toekomst van je bedrijf.

Misschien lijkt het soms alsof energiebesparende maatregelen geen rechtstreeks effect hebben op je business, maar niets is minder waar. Deze investeringen maken je onafhankelijker van de energiemarkt en versterken jou als bedrijf of zelfstandige. Zo behoud je meer controle over je activiteiten op lange termijn.

Ook interessant voor jou