Nieuwe tv nodig? Kies voor een energiezuinig exemplaar!

Heeft je oude tv er de brui aan gegeven? Het aanbod televisietoestellen in de elektrozaak is gigantisch en maakt de keuze niet makkelijk. Een plat scherm? Of liever gebogen? LCD? Of OLED? Welk formaat heb je nodig? En hoe zit het met het elektriciteitsverbruik? Dankzij onze energiezuinige tips ben je al een beetje voorbereid wanneer je een nieuwe tv wilt aanschaffen.

Er zijn heel wat parameters waarmee je rekening moet houden als je vandaag een nieuw tv-toestel in huis wilt halen. Het aanbod is immers ontzettend groot. Er zijn niet enkel verschillende schermformaten en type tv’s (LED, OLED, QLED, …) maar ook verschillende resoluties (HD Ready, Full HD, UDH, …). En dan hebben we het nog niet over het design, de kleur en de prijs gehad.

Bereken op voorhand je ideale kijkafstand

Er bestaat een handig regeltje om het maximale formaat van het scherm te kiezen. Vermenigvuldig de afstand van je zetel tot aan je tv in centimeter met 0,2 om de ideale maat in inch te verkrijgen. Een voorbeeld: staat je tv 2,5 meter van de sofa? 250 cm x 0,2 = 50. Dat betekent dat de maximale schermdiagonaal 50 inch bedraagt. Houd ook in het achterhoofd dat een groter scherm méér energie verbruikt. Via de tool op Energievreters krijg je een indicatie van het verbruik.

Zo haal je een energiezuinig toestel uit het aanbod

Net zoals bij koelkasten, wasmachines of vaatwassers zijn ook televisies voorzien van een energielabel. Aangezien het toestel in heel wat gezinnen verschillende uren per week gebruikt wordt, is het logisch om ook naar het verbruik te kijken wanneer je een nieuw toestel aankoopt. Een tv met OLED-scherm is in de meeste gevallen iets duurder in aankoop, met wel het zuinigst in verbruik. Een plasmascherm verbruikt ontzettend veel elektriciteit en LCD (LED) scoort gemiddeld.

Tip: Als je de helderheid en het contrast van je plasma-tv wat lager zet, verlaag je het stroomverbruik drastisch!

Kies voor de beste garantie

Twijfel je nog tussen twee toestellen? Dan is het energieverbruik een goede parameter om de knoop door te hakken. Wanneer daar ook nagenoeg geen verschil tussen zit, ga dan voor het toestel met de beste garantie. Heb je weleens meegemaakt dat een elektrisch toestel het begeeft nét na de garantieperiode? Dan is het interessant om de Electro Repair & Replace-service van Luminus te ontdekken.

Met een ERR+-abonnement van 6,95 euro per maand zijn al je belangrijkste elektrische toestellen gedekt. Bovendien kan je op elk moment van de dag (en nacht) om hulp vragen en belooft Luminus binnen de 48 uur een technieker te sturen die jouw probleem thuis komt oplossen.

Vergeet je Ecocheques niet

Heb je nog Ecocheques in huis? Als je voor een energiezuinige televisie met Europees Eco-label kiest, kan je jouw cheques inruilen. In de meeste gevallen gaat het om televisies met een A+-label of zuiniger.

Lees ook ons artikel: 10 eenvoudige tips om energie te besparen in huis!

Ook interessant voor jou