Must do’s tijdens de Week van de Mobiliteit 2020

Traditiegetrouw organiseert het Netwerk Duurzame Mobiliteit van 16 tot en met 22 september de Week van de Mobiliteit. Steden, gemeenten en organisaties zetten informerende, ludieke maar vooral leuke acties op touw. Jij doet toch ook mee?

Elk jaar zet de Week van de Mobiliteit Vlaanderen en Brussel #goedopweg. En dat al sinds 1996. Door acties en initiatieven staan we stil bij ons verplaatsingsgedrag en proeven we van de alternatieven. Want wie de overstap maakt, ontdekt zélf de voordelen van het stappen, trappen, openbaar vervoer of autodelen. Ook dit jaar zijn er zeker leuke activiteiten in je buurt. Wij lijsten alvast wat initiatieven op die je niet mag missen.

17/9 | Car Free Day

De coronacrisis liet zien dat we niet elke dag in de auto moeten stappen. Maar van zodra veel bedrijven weer goed op gang zijn, zien we ook het fileprobleem weer vergroten. Laat op deze dag je vierwieler staan en neem de trein, de fiets of de benen naar het werk. Door dit één keer samen met je collega’s te doen, zie je hoe gemakkelijk, vlot en léuk dat kan zijn!

Lees hier meer over de organisatie van een Car Free Day op jouw werk.

18/9 | Strapdag

Vandaag stappen en trappen we allemaal samen naar school. Leerkrachten, ouders, oma’s, opa’s: iedereen smeert de benen in op deze strapdag! Wist je dat elk jaar ruim 1400 scholen meedoen? Samen maken zij het verschil!

20/9 Autovrije zondag

Veel steden en gemeenten organiseren al jaren een autovrije zondag. Een verkeersvrij centrum wordt een plaats vol entertainment, rommelmarkten, eetkraampjes, speelstraten, sporten en straattheater.

Een autovrije zondag toont meteen hoe gemakkelijk stadscentra te bereiken zijn met de fiets en het openbaar vervoer, en spoort ons aan om vaker onze auto te laten staan.

Wat valt er in jouw omgeving te ontdekken?

22/9 | Nationale telewerkdag

Sinds Covid-19 ons leven reorganiseerde, weten werknemers én werkgevers dat thuiswerken de ideale oplossing kan zijn: minder stress, meer tijd, minder CO2-uitstoot, meer flexibiliteit. Tijdens de Week van de Mobiliteit wil het Netwerk Duurzame Mobiliteit ons nog eens extra laten proeven van alle mogelijkheden en voordelen van telewerken.

Lees hier hoe je dat aanpakt.

22/9 | Verover de Ruimte

Bij Verover De Ruimte-acties krijgen parkeerplaatsen een andere invulling (natuur, sport, extra woonruimte, …). De actie wordt mee gesteund door Autodelen, en onder andere de stad Eeklo doet mee!

20/9 | Feest op de Tramsite Schepdaal

Het buurtspoorwegmuseum in Schepdaal noemt zichzelf ‘de wieg van het openbaar vervoer’. Dé ideale plek dus, voor een feestje tijdens de Week van de Mobiliteit. Ontspan jezelf en ontdek deze unieke locatie waarvan de eerste gebouwen al dateren uit 1888!

Meer over het feest op de tramsite, lees je hier.

Bij Luminus doen we met veel enthousiasme mee

Ook wij zetten alternatieve vervoersmiddelen bij onze collega’s in de spotlight. Dit gebeurt aan de hand van leuke activiteiten, zoals een online quiz rond mobiliteit en een foto-uitdaging. Daarnaast voorzien we op enkele sites een fietsatelier waar onze collega’s hun stalen ros gratis kunnen laten nakijken en eventueel herstellen. Ook installeerden we in de fietsgarage van het hoofdkantoor een repareerpaal om je banden op te pompen en eventueel onderdelen te vervangen. Verder maken we de collega’s die in Brussel werken ook warm om zich in te schrijven voor de actie ‘Naar het werk zonder auto’ van Maestro Mobile.

Bij Luminus verkiezen we elektrische mobiliteit boven de traditionele wagens. Zo kiezen vandaag al meer dan 90 collega’s voor een elektrische wagen. Vanaf 2022 zullen alle nieuwe wagens in de vloot elektrisch zijn. Ook onze klanten helpen we graag met de overstap naar elektrische mobiliteit. Daarover lees je meer op deze pagina.

Ook interessant voor jou