Must do’s tijdens de Week van de Mobiliteit 2021

Traditiegetrouw organiseert het Netwerk Duurzame Mobiliteit van 16 tot en met 22 september de Week van de Mobiliteit. Steden, gemeenten en organisaties zetten informerende, ludieke maar vooral inspirerende acties op touw. Met allen eenzelfde doel: Belgen stimuleren om zich op een duurzame manier te verplaatsen en te autominderen. We nodigen je uit om mee het verschil te maken!

Elk jaar zet de Week van de Mobiliteit Vlaanderen en Brussel #goedopweg. En dat al sinds 1996. Door deze acties en initiatieven staan we stil bij ons verplaatsingsgedrag en proeven we van de alternatieven. Want wie de overstap maakt, ontdekt zélf de voordelen van het stappen, trappen, openbaar vervoer of autodelen. Ook dit jaar zijn er zeker leuke activiteiten in je buurt. Wij lijsten alvast wat initiatieven op die je niet mag missen.

Donderdag 16/9 – inspiratiedag (f)aces of the future

Speciaal voor steden en gemeenten is er een inspiratiedag met interessante sprekers over het pad naar duurzame mobiliteit. Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken, zorgt voor een welkomstwoord en neemt deel aan een panelgesprek. Op het programma staan debatten en inspiratiesessies over mobiliteit in de toekomst, elektrisch rijden, autodelen, …

Vrijdag 17/9 – Strapdag (XL)

Vandaag stappen en trappen we allemaal samen naar school. Leerkrachten, ouders, oma’s, opa’s: iedereen smeert de benen in op deze strapdag! Wist je dat elk jaar ruim 1400 scholen meedoen? Samen maken zij het verschil. Naar aanleiding van het succes in het basisonderwijs komt er nu voor het eerst ook een Strapdag in het secundair onderwijs: de Strapdag XL. Ook daar kijken we naar uit!

Zaterdag 18/9 – De UITstap

De UITstap zet je op weg om in je eigen buurt op pad te gaan. Om toerist in eigen streek te zijn. Al wandelend, fietsend, met de boot, trein, tram of bus vind je heel wat verborgen parels. Dit jaar organiseren ze een gratis reisbeurs op de Brielmeersen in Deinze met praktische workshops, verrassende activiteiten en boeiende presentaties. Ideaal voor iedereen die ook na de zomer zin heeft in leuke, duurzame uitstapjes …

Zondag 19/9 – Autovrije zondag

Mogelijk de bekendste uit de lijst: dé autovrije zondag. Veel steden en gemeenten organiseren dit al jaar en dag. Een verkeersvrij centrum wordt een plaats vol entertainment, rommelmarkten, eetkraampjes, speelstraten, sporten en straattheater. Zo’n autovrije dag toont meteen hoe gemakkelijk stadscentra te bereiken zijn met de fiets en het openbaar vervoer, en spoort ons aan om vaker onze auto te laten staan. Andere jaren genoten ruim 2 miljoen Vlamingen van een dagje ‘auto-rust’. Doe jij ook mee?

Dit gebeurt er in jouw buurt!

Dinsdag 21/9 – Nationale telewerkdag

Sinds COVID-19 ons leven reorganiseerde, weten werknemers én werkgevers dat thuiswerken de ideale oplossing kan zijn: minder stress, meer tijd, minder CO2-uitstoot, meer flexibiliteit. Tijdens de Week van de Mobiliteit wil het Netwerk Duurzame Mobiliteit ons nog eens extra laten proeven van alle mogelijkheden en voordelen van telewerken. Ook bij Luminus kunnen de collega’s wekelijks van die voordelen genieten.

Wist-je-datje: bij Luminus zijn we steeds op zoek naar enthousiaste zielen die zich elke dag willen inzetten om de energietransitie te versnellen. Naast een duurzame wereld staat ook het welzijn van onze geëngageerde werknemers centraal. Bekijk onze vacatures of solliciteer spontaan bij Luminus en groei met ons mee.

Woensdag 22/9 Car Free Workday

Het woon-werkverkeer is door de pandemie grondig door elkaar geschud. Toch staan er dagelijks nog duizenden mensen in de file. Om ons aan te sporen om duurzamere vervoersmiddelen te gebruiken, is er de Car Free Workday. Daag zoveel mogelijk collega’s uit om #goedopweg naar het werk te komen! Je kunt je bedrijf online registreren.

Bij Luminus doen we al jaren met enthousiasme mee

Ook wij zetten alternatieve vervoersmiddelen bij onze collega’s in de spotlight. Dit gebeurt aan de hand van plezante activiteiten, zoals een mobiliteitstombola. Daarnaast voorzien we op heel wat van onze sites een fietsatelier waar onze collega’s hun stalen ros gratis kunnen laten nakijken en eventueel herstellen. Onze collega’s in Brussel kunnen nieuwe vervoersmiddelen uittesten. En er loopt een challenge tussen collega’s om op een originele en alternatieve manier naar het werk te komen. Daarnaast engageren we hen om deel te nemen in het mobiliteitsproject Mobility For All, een programma om slim om te springen met een mobiliteitsbudget.

Bij Luminus verkiezen we elektrische mobiliteit boven traditionele wagens. Zo kiezen vandaag al meer dan 142 collega’s voor een elektrische wagen. Vanaf 2022 zullen alle nieuwe wagens in de vloot elektrisch zijn. En ook onze klanten helpen we graag met de overstap naar elektrische mobiliteit: hier lees je er meer over.

Lees meer over groene mobiliteit: is 100% elektrisch rijden echt zo duur?

Ontdek het hier

Ook interessant voor jou