Must do’s tijdens de Week van de Mobiliteit 2019

Traditiegetrouw organiseert het Netwerk Duurzame Mobiliteit in september de Week van de Mobiliteit. Dit jaar vindt die plaats van maandag 16 tot en met zondag 22 september 2019. Heel wat steden, gemeenten en organisaties zetten allerlei informerende, ludieke maar vooral leuke acties op poten. Wij zetten de meest unieke events alvast in de kijker. Jij doet toch ook mee?

Elk jaar zet de Week van de Mobiliteit Vlaanderen #goedopweg. En dat al sinds 1996. Tal van acties en initiatieven doen ons stilstaan bij ons verplaatsingsgedrag en laten ons tegelijkertijd proeven van de alternatieven.

Want wie de overstap maakt, ontdekt zélf de voordelen van het stappen, trappen, openbaar vervoer of autodelen. Dit jaar zijn er meer dan 1.680 geregistreerde activiteiten. Wij lijsten alvast enkele initiatieven op die je niet mag missen.

16-22 september: laat de wagen thuis

Van 16 tot 22 september is het de bedoeling om massaal naar school of naar het werk te gaan zonder auto. Zo proeven we van andere vervoersmiddelen en kweken we op een leuke manier andere gewoontes aan. Doe jij mee? Er zijn heel wat bedrijven die deze week kortingen geven of voordeelacties op poten zetten.

Zo kun je op autovrije zondag 24 uur lang een Blue-bike huren voor amper 1,15 euro. De NMBS biedt bedrijven een uniek proefaanbod aan waarmee werknemers een maand lang gratis met de trein naar het werk kunnen pendelen. En er is méér. Een overzicht van alle voordelen en wedstrijden vind je hier.

16-22 september: fietsers in de spotlights

Tijdens de volledige Week van de Mobiliteit trekken fotografen van de Fietsersbond door Vlaanderen om fietshelden te spotten. De exacte locaties vind je hier. Ze zetten fietsers in de schijnwerpers: van peuters in de bakfiets tot oude besjes op weg naar de markt.

Blink je stalen ros alvast op, trek je beste outfit aan en glimlach héél breed als je het fototeam tegenkomt. Volg Fietser van de Dag zeker via Facebook en Instagram!

19 september: Car Free Day

Heel wat bedrijven doen op donderdag 19 september mee aan Car Free Day. Dat betekent dat ze hun medewerkers overtuigen om voor één dag niét met de wagen naar het werk te komen. Laat je auto zelf ook thuis en ontdek de voordelen van de (elektrische) fiets of step, het openbaar vervoer of het carpoolen. Wie zich registreert, krijgt zelfs een kleine attentie!

19 september: Nationale Telewerkdag

Je kan de Car Free Day zelfs naar een hoger niveau tillen door gewoonweg mee te doen aan de Nationale Telewerkdag. Ook zo kan je het mobiliteitsprobleem aanpakken. Zowel voor de werknemer als voor de werkgever heeft het flink wat voordelen. Het verhoogt bijvoorbeeld de work-life balans én het is een efficiënte oplossing in de mobiliteitsdiscussie. Doe jij mee? Of wil je graag meer weten over telewerken? Op 19 september van 14 tot 15 uur is er een interessant webinar over kantoorbussen, coworking spaces, satellietkantoren, …

20 september: Strapdag

Hoe breng je je kinderen naar school? Tijdens de Strapdag willen scholen ouders aanmoedigen om hun kroost op een duurzame en veilige manier naar school te brengen. Hoe? Door te stappen of te trappen. Doen! Er ontstaat zo minder chaos aan de schoolpoort, het is goed voor de gezondheid en het milieu, het bevordert sociaal contact en het verbetert de luchtkwaliteit!

22 september: Autovrije Zondag

Meer dan 50 Vlaamse steden en gemeenten en Brussel organiseren op 22 september een Autovrije Zondag. Deze hoogdag van de Week van de Mobiliteit geeft fietsers, wandelaars, sporters, ouderen en spelende kinderen voorrang. En ruimte! Er zijn niet enkel autovrije zones, heel wat steden en gemeenten organiseren ook leuke activiteiten. Doe mee! Zo proef je van de mogelijkheden en zet je de eerste stap naar gedragsverandering.

Een van onze favorieten om samen met het gezin te doen: test je behendigheid met e-steps op het Brouckèreplein in Brussel. Op 22 september vind je daar een parcours van 200 m2 met hindernissen zoals een wip, slalom en golf! Met 4.000 deelsteps in onze hoofdstad weet je maar beter aan welke regels je je moet houden! Er is zelfs een wedstrijd aan gekoppeld voor alle deelnemers.

Bij Luminus doen we met veel enthousiasme mee

Ook wij zetten alternatieve vervoersmiddelen bij onze collega’s in de spotlight. Dit gebeurt aan de hand van leuke activiteiten. Ze kunnen bijvoorbeeld e-bikes en e-steps uitproberen, ze hebben de mogelijkheid om gratis met het openbaar vervoer te komen tijdens de Week van de Mobiliteit en er zijn collega’s die samen met de fiets naar onze kantoren (in Brussel, Gent, Hasselt of Luik) komen.

Bovendien voorzien we een fietsatelier waar ze hun stalen ros gratis kunnen laten nakijken en eventueel kunnen laten herstellen.

Ook interessant voor jou