Mijn huurder verhuist! Wat moet ik doen?

Zelfs al ben je een fantastische huisbaas, huurders zoeken na een tijdje vaak andere oorden op. Welke noodzakelijke dingen breng je in orde wanneer een huurder vertrekt? Hoe zit dat met meterstanden, huurwaarborg en leegstand?

We leggen je in 6 duidelijke stappen uit wat je moet doen wanneer de bewoner van je huurwoning het contract beëindigt.

Stap 1: Huurcontract nalezen

Wanneer een huurder wil vertrekken, neem je eerst het huurcontract erbij. Welk type is het? Waar zitten jullie in de periode van de overeenkomst en wie heeft er opgezegd? Het kan best dat je huurder een boete moet betalen voor vroegtijdige opzegging.

  • Als je huurder vraagt om boetes te annuleren wanneer hij of zij zelf een nieuwe bewoner aanbrengt, hóef je daar niet op in te gaan. Het is natuurlijk wel fijner om met een goede verstandhouding uit elkaar te gaan.

Stap 2: Bezoekuren afspreken

Door (langdurige) leegstand verlies je inkomsten, daalt je woning in waarde en kan zelfs de omgeving ervan verloederen. Gedurende de opzegperiode wil je dus zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe bewoner. Spreek met de vertrekkende huurder wekelijks een paar tijdstippen af om met geïnteresseerden langs te komen. Je mag nooit onaangekondigd aanbellen of jezelf met een reservesleutel binnenlaten!

Overhandigen van sleutels bij huren

Stap 3: Huurder herinneren aan verplichtingen

Om misverstanden te vermijden, herinner je de vertrekkende huurder aan het begin van de opzegperiode nog eens aan de verplichtingen uit het huurcontract. Moet hij of zij de woning helemaal leegmaken? Herschilderen? Schroeven verwijderen en gaatjes dichten? Kleine defecten herstellen? Cv-ketel en boiler van een laatste onderhoud voorzien?

Stap 4: De plaatsbeschrijving

Overloop samen met je huurder alle ruimtes die je beschreven hebt bij de ingaande plaatsbeschrijving en noteer elk verschil nauwkeurig. Doe dit vóór de huurder de sleutels teruggeeft. Lukt dat niet? Onderteken dan allebei een document waarin je verklaart dat de plaatsbeschrijving nog moet volgen.

  • Dit moment is erg belangrijk. Je kan als verhuurder de staat van het huis evalueren en bepalen welke verbeteringen je nog moet maken voor er iemand nieuw in trekt. Bovendien is het een manier om de kosten van eventuele schade te berekenen en dient het als bewijsmateriaal bij betwistingen.
  • Om te weten wie bepaalde herstellingen moet betalen , lees je het huurcontract nog eens na. Algemeen geldt dat jij de schade door normaal gebruik en ouderdom betaalt, terwijl je huurder instaat voor onderhoudskosten en materiaalschade door foutief gebruik.

Stap 5: Leveringscontracten en meterstanden

De leveringscontracten staan op jouw naam:

Betaalt de huurder je een maandelijks bedrag terwijl de contracten voor gas, elektriciteit en water op jouw naam staan? Dan hoef je in principe niets door te geven wanneer je huurder vertrekt.

  • Als de bewoner van je huurwoning maandelijks een forfaitair bedrag betaalt voor het gebruik van de voorzieningen, hoef je geen meterstanden op te nemen bij diens vertrek.
  • Betaalt je huurder de werkelijke lasten, dan noteer je samen de meterstanden en ondertekenen jullie allebei dat document. Zo kan je achteraf de kosten nog verrekenen zonder dat hier onenigheid over bestaat.

De leveringscontracten staan op naam van je huurder:

  • Als je huis of appartement meteen wordt overgenomen door een nieuwe huurder, hoef je in principe niets te doen. De vertrekkende en nieuwe bewoners regelen onderling de eventuele overdracht van het contract wanneer ze de sleutels uitwisselen. Ze nemen samen de meterstanden op en geven zelf alle informatie door aan hun energieleverancier, bijvoorbeeld met dit energieovernamedocument van Luminus.
  • Als je huurder niet onmiddellijk wordt vervangen en de woning dus een tijdje leegstaat, zet je als eigenaar-verhuurder tijdelijk de meters op jouw naam. Vul met de oude bewoner een overnamecontract in voor gas en elektriciteit en bewaar elk een exemplaar. Neem ook contact op met je waterleverancier.

Contacteer Luminus voor een aantrekkelijk tariefplan voor je leegstaande woning.

  • Je hebt ook de optie om de meters gratis door je netwerkbeheerder te laten afsluiten. Doe dit enkel wanneer je langdurige leegstand verwacht, want meters opnieuw openen is complex. Luminus kan er wel bij helpen!

Stap 6: Huurwaarborg terugbetalen

Wanneer de plaatsbeschrijving is gebeurd, de overnamedocumenten zijn ingevuld en de sleutels overhandigd, onderteken je een document waarmee de huurder bij de bank zijn waarborg kan afhalen van de geblokkeerde rekening.

Ook interessant voor jou