Energieverbruik verlagen? Zo koop je én gebruik je toestellen energiezuinig

Een nieuw huishoudtoestel of elektronica aanschaffen, kost je vaak een flinke cent. Natuurlijk kun je tijdens de solden een buitenkansje op de kop tikken. Maar is een lage prijs voor een toestel ook de ‘beste koop’ voor je energiefactuur? We zochten uit hoe je 5 populaire huishoudtoestellen en elektronica-apparatuur energiezuinig kiest én gebruikt, en zo slim bespaart.

Belangrijk om in het achterhoofd te houden, is dat de energielabels van sommige huishoudelijke toestellen herzien werden vanaf 2021. Het nieuwe systeem bevat 7 klassen (van A tot G) en de ingewikkelde plus-labels verdwijnen. Dit geldt bijvoorbeeld voor koelkasten, diepvriezers, tv’s, vaatwassers en wasmachines, maar (nog) niet voor pakweg droogkasten of ovens. Die labels zouden pas vanaf 2022 veranderen.

Lees ook: dit zijn de 6 grootste energievreters in huis

1. Koelkast: zo verbruik je de helft minder

Koelkasten en diepvriezers maken bijna een vijfde van je energieverbruik uit, dus zeker bij dit soort toestellen loont het echt wel de moeite om te gaan voor een model met een zo hoog mogelijk energielabel. Die duurdere aanschafprijs verdien je makkelijk terug als je bekijkt wat je per jaar bespaart aan elektriciteit. Vanaf 2021 gaan die klassen van A tot G, al zal dat in de praktijk in het begin vooral van B tot G zijn. Voorlopig worden er immers geen A-labels uitgereikt. Europa wil fabrikanten zo stimuleren om nog energiezuinigere toestellen op de markt te brengen. Weet dus dat een B-label vanaf 2021 een veel betere score is dan een B-label van voor 2021.

Besparingstip: laat producten uit de diepvries ontdooien in je koelkast. Ze hoeft je koelkast minder hard te werken!

2. Vaatwasser: wat is het zuinigste programma?

Op een vaatwasmachine zitten meestal vier tot zes programma’s. Maar wat is het verschil in energieverbruik voor programma’s als ‘eco’, ‘snelafwas’, ‘normaal’ en ‘intensief’? Uit vergelijkende tests blijkt dat het eco-programma sterk scoort in zuinigheid. In vergelijking met een standaardprogramma bespaar je 30% op elektriciteit en 25% op water. Dat is twee keer winst dus. Heb je een afwas die niet zo heel vuil is? Dat verdient het snelprogramma de voorkeur.

Natuurlijk kijk je bij de aanschaf ook best naar het energielabel dat verplicht op elke machine staat. Ook bij vaatwassers worden die vanaf 2021 geklasseerd onder de labels A tot G. Zo weet je meteen hoeveel een bepaald toestel precies verbruikt en kies je makkelijk het model van je voorkeur.

Besparingstip: met de hand afwassen kost maar de helft aan energie in vergelijking met een vaatwasser. Heb je een kleine afwas, dan is met de hand afwassen dus zeker te overwegen.

3. Droogkasten: let goed op het energielabel

Droogkasten zijn makkelijk in ons regenachtige klimaat. Maar ze verbruiken behoorlijk wat energie. Daarom loont het zeker de moeite om goed naar het energielabel te kijken. In tegenstelling tot bij de koelkast en de vaatwasser in het voorbeeld hierboven, krijgen droogkasten voorlopig nog geen nieuw energielabel. Daar vind je dus nog steeds A+, A++ en A+++.

Een A+++-label verbruikt bijvoorbeeld maar een vierde (!) van de elektriciteit van een B-label. Een B-label is in aankoop natuurlijk veel voordeliger maar over de hele levensduur kost het je 4x meer aan elektriciteit. Als je een droogkast 3 keer per maand gebruikt, betaal je voor een B-label droogkast 177 euro aan elektriciteit per jaar en voor een A+++-label slechts 44 euro.

Besparingstip: doe de trommel altijd vol en centrifugeer de natte was eerst op hoge toeren.

4. Microgolfovens en klassieke ovens: welk toestel gebruik je best om eten te bereiden?

Voor een elektrische oven is een uitvoering met een heteluchtfunctie het voordeligste voor je energierekening. Dat komt omdat hij met lagere temperaturen hetzelfde resultaat geeft. De warmte verspreidt zich gelijkmatig dus je kunt de plaats in je oven ook beter benutten, bijvoorbeeld door twee schalen boven elkaar te zetten. Nog een voordeel: een heteluchtoven doet er minder lang over dan een gewone oven.

De beste keuze is echter een microgolf met een heteluchtfunctie. De microgolf verhit het snelste en daarmee zorg je voor een lager energieverbruik.

Lees ook: Deze huishoudtoestellen verbruiken minder dan hun alternatief

Besparingstip: je oven voorverwarmen is niet energievriendelijk. Je verliest veel warmte als je de deur na het voorverwarmen moet opdoen om de schalen erin te zetten. Het is beter om je gerechten iets langer in de oven te laten staan. En haal de bakplaat uit de oven als die niet nodig is: zo zorg je voor een betere warmtecirculatie.

5. TV: is al die nieuwe technologie ook energiezuinig?

Van plan een OLED-tv te kopen of wordt het een QLED? Dan ben je vast aan het vergelijken tussen deze twee nieuwe technologieën. Wij beperken ons hier tot het energieverbruik. OLED-tv’s werken met speciale pixels die individueel oplichten of dimmen, QLED met nanokristallen. Uit tests blijkt dat beide types ongeveer hetzelfde verbruiken. Een voorbeeld: voor een 55″ OLED-scherm is dat bij een gemiddeld gebruik (3 uur per dag) zo’n 150 kWh per jaar. Dit verbruik komt neer op een jaarlijkse kost van € 40.

Ter vergelijking: een 43 inch lcd-scherm zit rond de 75 kWh. Dit vertaalt zich naar een kost van ongeveer € 20 per jaar. Bij een groter lcd-beeld van 55 inch loopt het verbruik op tot 120 kWh, wat een jaarlijkse kost van ongeveer € 32 met zich meebrengt. Conclusie: die nieuwe technologieën neem je beter niet voor hun energiezuinigheid. Tv’s met een kleiner formaat verbruiken daarnaast ook minder dan grote tv’s.

Heb je moeite met het verschil tussen Kilowatt (kW) en Kilowattuur (kWh)? In dit artikel leggen we het je helder uit!

Besparingstip: zet je tv, decoder, hifi en dvd helemaal uit, dus niet op stand-by. Zo bespaar je al snel 30 euro per jaar.

Wil je nog meer energiebesparende tips? In dit artikel geven we je de 5 beste tips om je energiefactuur te drukken.

Ook interessant voor jou