Mee investeren in windenergie? Ontdek de voordelen van een coöperatie!

Investeren in lokale, hernieuwbare energieprojecten? En delen in de opbrengsten ervan? Dat kan bijvoorbeeld via coöperatieve vennootschappen, zoals Lumiwind. Naast een mooi rendement promoot je op deze manier ook een lokaal en duurzaam energielandschap in België. Van een win-winsituatie gesproken.

Wat is een coöperatieve vennootschap eigenlijk?

Een coöperatieve vennootschap (CV) is een specifieke vennootschapsvorm waarin de verschillende aandeelhouders – of coöperanten – samen aan een gemeenschappelijk doel werken. Elke coöperant kan een andere hoeveelheid aandelen hebben. Een groot voordeel is dat vennoten heel eenvoudig in en uit kunnen stappen, zonder al te veel administratie. Ook goed om te weten: in een CV ben je enkel aansprakelijk voor het bedrag dat je zelf inbracht.

Maak kennis met Lumiwind: investeren in lokale hernieuwbare energie

Je zoekt voor je geld een zekere belegging met een mooie opbrengst. Maar je wilt ook bijdragen aan een beter milieu. Want de opwarming van de aarde is tenslotte een grote uitdaging voor ons allemaal. Omdat Luminus al jaren fors investeert in hernieuwbare energie, maken we het mogelijk om mee te investeren én mee te delen in de opbrengsten.

Met 213 Belgische windturbines op het vaste land is Luminus de nummer één op het vlak van windenergie in eigen land. De coöperatie Lumiwind plaatst een deel van die turbines zonder ervoor te lenen bij financiële instellingen. In plaats daarvan doet ze een beroep op de participatie van burgers. Luminus wil met haar coöperaties gewone burgers en bedrijven verenigen om samen een actieve bijdrage te leveren aan een CO2-neutrale omgeving.

Malou is één van de investeerders van vorige coöperatie. Ze is erg enthousiast over de vele voordelen. Lees haar getuigenis hier!

Hoe werkt het concreet?

Met het geld van de verschillende vennoten koopt Luminus elektriciteit, groenestroomcertificaten en certificaten van oorsprong aan. De vennoten beheren deze gezamenlijk en verkopen ze door. Het resultaat: rendement. Lumiwind streeft naar een rendement tot wel 4 procent. Da’s een veelvoud van wat je spaarboekje opbrengt.

Wie kan investeren in deze coöperatie?

In principe kan iedereen die een woon- of verblijfplaats in België heeft, aandeelhouder van Lumiwind worden. Dat betekent niet enkel natuurlijke personen, maar ook rechtspersonen (bedrijven en verenigingen). Ook handig: je hoeft niet per se de Belgische nationaliteit te hebben. En er zijn geen leeftijdsbeperkingen. Je kunt dus ook investeren op naam van je kind.

Wat zijn de voordelen van Lumiwind?

Er zijn heel wat voordelen. Ten eerste is er natuurlijk het rendement: je brutorendement kan oplopen tot zo’n 4 procent per jaar. Dat is erg mooi, zeker als je weet dat het geld op je spaarboekje vandaag nagenoeg niets opbrengt.

Maar er zijn nog heel wat andere troeven:

  • Duurzaam: Je investeert groen en lokaal, in hernieuwbare energie.
  • Toegankelijk: Je kunt al intekenen vanaf 25 euro. Het maximum aantal aandelen per persoon is 400 – oftewel 10.000 euro – per investeringsronde.
  • Beperkt risico: Je risico is beperkt omdat het rendement o.a. gebaseerd is op productiecapaciteit en niet op effectieve productie.
  • Fiscaal interessant. Als particulier kan je een beperkte vrijstelling van dividendinkomsten vragen. Voor inkomstenjaar 2020 (aanslagjaar 2021) komt dit neer op een eventuele extra winst van maximaal 243,60 euro via je personenbelasting

Een goed geïnformeerd belegger is er twee waard 

Een coöperatieve organisatie als Lumiwind is aan strenge regels gebonden. Alle informatie is transparant en je kunt alles makkelijk controleren. Daarom hebben we hieronder een aantal informatiebronnen rond de coöperatie gezet. Je downloadt al deze informatie makkelijk: Informatienota | Statuten.

Wil je nog méér te weten komen over Lumiwind? Op deze webpagina vind je alle details en kun je desgewenst meteen intekenen.

Ook interessant voor jou