Mag je vennootschap je energiefacturen betalen?

Als zelfstandig ondernemer mag je (een deel van) de energiekosten van je privéwoning doorrekenen aan je vennootschap. In bepaalde situaties doe je daarmee een goede zaak. In andere gevallen kost het je uiteindelijk meer dan wanneer je als privépersoon je volledige energiefactuur zou betalen. We helpen je de juiste keuze te maken

Elektriciteit als bedrijfskost

De fiscus bepaalt of energiekosten al dan niet aanvaard worden als bedrijfskost. De bewijslast daarvoor ligt bij jezelf. Voor vrije beroepers met een praktijkruimte thuis of andere zelfstandigen die hun activiteiten in hun privéwoning uitoefenen, is het meestal duidelijk. Minstens een deel van je verbruikte elektriciteit en gas dient om inkomsten te verwerven voor de vennootschap. Hoe groot dat deel is, verschilt voor iedereen.

Als je een kantoorruimte in je woning hebt die 20% van de oppervlakte bedraagt, is het aannemelijk om 20% van de energiekosten door je bedrijf te laten betalen. Maar ben je alleenstaande bijvoorbeeld, dan kan je argumenteren dat je privéverbruik maar goed is voor 40% en dat 60% van de totale energiekosten voor rekening zijn van je bedrijf. Dezelfde discussie geldt trouwens als je een deel van de huur wil doorrekenen of je woning gedeeltelijk wil verhuren aan je vennootschap.

Lees ook hoe je kan besparen op je energiefactuur als ondernemer.

Voordeel Alle Aard

Gas en elektriciteit door de vennootschap laten betalen, geldt als een voordeel van alle aard (VAA) waarop de vennootschap belastingen betaalt. Om discussies te vermijden, heeft de fiscus voor de meeste VAA een forfait vastgelegd. Het wordt pas voordelig om een deel van je factuur voor gas en elektriciteit door te rekenen aan je vennootschap, als die kosten hoger zijn dan het forfaitair vastgelegde bedrag. Als je totale energiekost lager is dan het forfait, dan betaal je het beter privé.

Lees ook: welk energiecontract kiezen wanneer je jouw woning ook voor professionele doeleinden gebruikt

Is het dus slim om je energiefacturen door je vennootschap te laten betalen?

Of het doorrekenen van energiekosten interessant is voor jouw situatie, hangt af van meerdere factoren. Je vraagt best raad aan je boekhouder of accountant. Die kan alle mogelijke scenario’s tegen mekaar afwegen en de voor jou beste oplossing uitdokteren. Houd er ook rekening mee dat je de energiefacturen van een bepaald jaar alleen in je belastingaangifte voor datzelfde jaar kan opnemen. Bezorg ze dus op tijd aan je boekhouder.

Ook interessant voor jou